Tribunal european: toate bunurile produse în colonii israeliene trebuie etichetate

(GALI TIBBON / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
14.11.2019

Într-o nouă hotărâre controversată, care a înfuriat liderii israelieni, instanţa superioară a Europei a dispus ca toate mărfurile produse în aşezările israeliene din Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Înălţimile Golan să fie etichetate ca atare.

Concret, decizia Curţii Europene de Justiţie de marţi interzice ca bunurile produse în colonii să fie etichetate pur şi simplu drept „fabricate în Israel”, ci să aibă o „indicaţie de origine clară şi care nu poate induce în eroare”, în conformitate cu politica de consum a UE, aşa cum a declarat un oficial al UE care comunică hotărârea către Tel Aviv.

Activiştii care au militat ani de zile împotriva extinderii ilegale a coloniilor israeliene în Cisiordania au salutat decizia afirmând că este un pas mai aproape de recunoaşterea Israelului ca „stat de apartheid” asemănător Africii de Sud în istoria recentă.

Cea mai înaltă instanţă a UE a declarat într-un comunicat de presă: "Produsele alimentare originare din teritoriile ocupate de statul Israel trebuie să poarte indicaţia teritoriului lor de origine, însoţit, în cazul în care produsele alimentare provin dintr-o localitate israeliană pe teritoriul respectiv, de indicarea acestei origini."

În continuare, instanţa a decis că „Israelul este prezent pe teritoriile în cauză ca putere ocupantă şi nu ca o entitate suverană”.

Hotărârea respectă orientările anterioare din 2015, mandatate de UE pentru statele membre, pentru a solicita etichetarea specială a mărfurilor din aşezări.

Hotărârea din această săptămână a răspuns acţiunilor legale introduse de oameni de afaceri israelieni care au încercat să elimine etichetarea şi a abordat lipsa de uniformitate din UE în implementarea şi aplicarea politicii anterioare.

O purtătoare de cuvânt a ambasadei UE la Tel Aviv a declarat: „UE are o poziţie consecventă şi cunoscută, potrivit căreia nu va recunoaşte nicio modificare a frontierelor israeliene anterioare 1967, altele decât cele convenite de părţile din conflictul israeliano-palestinian.”

Dar ea a subliniat, de asemenea, că nu a fost o încercare de a aproba „nici o formă de boicot sau sancţiuni împotriva Israelului” - cu referire la mişcarea Boycott, Divestment, Sanctions (BDS).

Liderii israelieni au încercat să răspundă afirmând că decizia va avea un impact mare asupra comerţului israelian cu UE şi ar putea afecta în mod negativ chiar comerţul american cu Europa.

Aceştia au cerut Casei Albe şi Congresului să facă presiuni asupra UE pentru a nu pune în aplicare hotărârea privind etichetarea, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu cerând personal secretarului de stat Mike Pompeo şi secretarului Trezoreriei Steve Mnuchin să pună problema cu prioritate.

Câţiva senatori americani s-au implicat, de asemenea, potrivit Axios, trimiţând scrisori ambasadorului UE la Washington şi reprezentantul departamentului pentru Comerţ Robert Lighthizer, presându-i să ignore hotărârea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor