Procurorii israelieni cheamă 333 de martori în dosarul Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Un rechizitoriu prezentat luni în Parlamentul israelian împotriva premierului Benjamin Netanyahu numeşte peste 300 de martori în urmărirea penală, inclusiv prieteni şi foste ajutoare, în trei cazuri de corupţie împotriva premierului interimar.

Prin trimiterea formală a rechizitoriului în faţa legiuitorului, după ce a anunţat acuzaţii de luare de mită, abuz de putere şi fraudă, pe 21 noiembrie, procurorul general Avichai Mandelblit a stabilit o perioadă de 30 de zile în care Netanyahu poate solicita imunitatea parlamentară.

O astfel de protecţie pare puţin probabilă, clasa politică israeliană fiind aruncată în haos după alegerile neconcludente din aprilie şi septembrie şi după eşecul lui Netanyahu şi a principalului său rival, Benny Ganz, de a asigura o majoritate de guvernare în legislatură.

Netanyahu, aflat în funcţie în ultimii zece ani, a negat orice infracţiune, afirmând că este victima unei tentative de „lovitură de stat”, condusă de Justiţie care ar încearcă să înfunde un lider popular de dreapta.

În calitate de prim-ministru, Netanyahu nu are nicio obligaţie legală de a demisiona după ce a fost acuzat. Nu a fost stabilită nicio dată pentru deschiderea procesului, trei judecători prezidând la Judecătoria Ierusalimului.

Rechizitoriul prezentat parlamentului a enumerat 333 de martori pentru urmărirea penală.

Experţii au declarat că lista lungă înseamnă că procedurile pot continua ani de zile.

Lista martorilor îi include pe mogulul cazinourilor americane şi "king-makerul" republican, Sheldon Adelson, şi soţia sa Miriam, producătorul hollywoodian Arnon Milchan, miliardarul australian James Packer, lideri ai agenţiilor israeliene de intelligence pensionaţi şi câţiva foşti membri ai echipei lui Netanyahu care vor fi martorii acuzării.

Netanyahu a tratat cu dispreţ lista lungă de martori.

„Când o acuzaţie este adevărată, nu aveţi nevoie de 333 de martori”, a scris el pe Twitter. „Când acuzaţia este neadevărată, nici măcar 333 de martori nu vor fi de ajutor”.

Într-unul dintre capetele de acuzare, Netanyahu este bănuit că a solicitat şi a acceptat în mod ilegal cadouri scumpe, inclusiv şampanie şi trabucuri, de la Milchan şi Packer.

Un alt caz se concentrează pe acuzaţiile conform cărora Netanyahu a promis proprietarului celui mai bine vândut ziar al Israelului să facă presiuni pentru impunerea de reglementări care să îngrădească competiţia din lumea presei, concurenţa fiind deţinută de Adelson.

De asemenea, Netanyahu este acuzat că a impus reglementări favorabile în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de şecheli (500 milioane USD) către Bezeq Telecom Israel în schimbul unei acoperiri pozitive pe un site web deţinut de fostul preşedinte al companiei.

Discuţiile dintre partidul Likud al lui Netanyahu şi partidul centrist Albastru-Alb al lui Ganz pentru a forma o coaliţie de guvernare au fost blocate din start.

Dacă nu se ajunge la niciun acord în termen de 10 zile - sfârşitul unei perioade de trei săptămâni în care legiuitorii pot nominaliza un candidat care să încerce să formeze un guvern - Israelul va organiza noi alegeri.