Israelul în impas politic, se îndreaptă către a treia rundă de alegeri

Benny Ganz
Benny Ganz (Getty Images)

Israelul a avansat miercuri cu planul de organizare a celei de-a treia runde de alegeri în mai puţin de un an, după ce principalul contracandidat al premierului Benjamin Netanyahu a eşuat să formeze un guvern.

Anunţul lui Benny Ganz că nu va reuşi să formeze un guvern până la termenul limită de la miezul nopţii a adâncit impasul politic în care Israelul a intrat după ce fostul premier Benjamin Netanyahu a înregistrat acelaşi eşec.

Acum va începe o perioadă de 21 de zile în care parlamentarii israelieni pot nominaliza pe oricare dintre cei 120 de parlamentari ai Knessetului să instituie o coaliţie.

Dacă nici acest proces nu reuşeşte, alegerile vor fi declanşate în termen de 90 de zile, ceea ce creşte posibilitatea ca un electorat obosit să nu se întoarcă la urne după voturile neconcludente din aprilie şi septembrie.

Impasul politic a zguduit încrederea israelienilor pe măsură ce conflictele cu Iranul şi Siria se adâncesc şi a îndepărtat o Casă Albă de obicei prietenoasă, care a trebuit să întârzie în mod repetat un plan de pace mult aşteptat în Orientul Mijlociu până la formarea unui guvern israelian.

Pentru Netanyahu, eşecul obţinerii unui al cincilea mandat de prim-ministru are şi implicaţii legale: poate creşte vulnerabilitatea sa împotriva unui eventual rechizitoriu pentru acuzaţiile de corupţie care i se aduc.

Procurorul general al Israelului va anunţa curând dacă liderul partidului conservator Likud - care este cel mai longeviv ministru al Israelului - va fi acuzat oficial în urma investigaţiilor.

Netanyahu neagă toate acuzaţiile, învinuindu-şi adversarii de vânătoare de vrăjitoare.

Ganz, un general în retragere care conduce partidul Albastru-Alb, a capitalizat în campanie pe problemele legale ale Netanyahu, portretizându-se ca o figură centristă unificatoare.

"În ultimele 28 de zile nu am lăsat nicio piatră neîntoarsă, indiferent cât de mică, în încercarea mea de a forma un guvern care va aduce statului Israel o conducere integră, moralitate şi valori", a declarat el miercuri seara.

"Am depus eforturi mari pentru a forma un guvern larg, de unitate liberală ... un guvern pentru toţi - religioşi şi laici, evrei şi arabi."

Ganz a semnalat mai multă deschidere decât Netanyahu la reluarea negocierilor de pace cu palestinienii.

Netanyahu a căutat să-l portretizeze pe Ganz ca pe un novice evaziv, care nu are capacitatea de a conduce singur economia şi statul israelian.

Netanyahu a lansat un apel de ultimă instanţă către Ganz pentru un compromis, spunând facţiunilor de dreapta că Israelul „a devenit o glumă” din cauza agitaţiei politice chiar şi printre aliaţii săi cei mai apropiaţi.

Preşedintele Reuven Rivlin a propus un acord de „rotaţie” între Netanyahu şi Ganz, în care liderul Likud ar lua concediu în cazul în care ar fi pus sub acuzare.

Un potenţial "regizor", Avigdor Lieberman, a refuzat să-i sprijine pe Netanyahu sau Ganz.

Lieberman, care conduce partidul de extremă dreapta Yisrael Beitenu, a declarat miercuri că „ambii (Netanyahu şi Ganz) sunt vinovaţi” pentru că nu au acceptat o alianţă între partidele Likud şi Albastru-Alb, pe care a susţinut-o cu fermitate.

Fără un guvern de unitate la orizont, Lieberman spune că le refuză ambilor lideri sprijinul celor opt parlamentari ai partidului său, ceea ce înseamnă că nici Netanyahu şi nici Ganz nu vor avea putea obţine o majoritate activă (61 de parlamentari).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe