Partidul lui Benjamin Netanyahu va organiza un vot de validare a conducerii

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)

Partidul Likud al premierului israelian Benjamin Netanyahu va organiza un vot asupra conducerii, a declarat duminică unul dintre candidaţii la conducerea partidului de dreapta.

Evoluţia survine pe fondul presiunii de demitere a lui Benjamin Netanyahu, după rechizitoriul său pentru corupţie.

Presa israeliană a raportat că alegerile primare în Likud vor avea loc în şase săptămâni.

Gideon Saar, un parlamentar Likud care îl contestă pe Netanyahu, a scris pe Twitter că „salută acordul premierului de a organiza alegeri primare pentru conducerea partidului”.

Joia trecută, Netanyahu a fost trimis în judecată pentru abuz de putere şi corupţie, după luni de criză politică în Israel - şi două runde de alegeri în care nici premierul şi nici principalul său contracandidat, Benny Gantz, nu au reuşit să formeze un guvern majoritar.

Netanyahu a negat acuzaţiile de luare de mită, fraudă şi abuz de putere, afirmând că va rămâne în funcţie şi se va apăra.

Curtea Supremă a Israelului a respins o petiţie a unui grup de monitorizare care cerea îndepărtarea lui Netanyahu de la putere.

ONG-ul Mişcarea pentru Bună Guvernare din Israel a afirmat în faţa unei instanţe că acuzaţiile penale împotriva unui prim-ministru în funcţie reprezintă „trecerea unei linii roşii şi o lovitură gravă în ceea ce priveşte încrederea publicului în instituţiile de guvernare”.

Instanţa a respins petiţia care cerea demiterea lui Netanyahu. Tribunalul a considerat că ONG-ul nu a epuizat încă alte căi, cum ar fi petiţionarea directă a lui Netanyahu şi avocatul general al Israelului.

Mandatul lui Gantz de a forma un guvern - după o încercare nereuşită a lui Netanyahu de a face acest lucru - a expirat miercuri. A doua zi, preşedintele Israelului a declarat începerea unei perioade de trei săptămâni în care parlamentarii pot numi pe unul dintre ei care să încerce să formeze o coaliţie de guvernare.

În cazul în care nu reuşeşte, vor fi declanşate noi alegeri în Israel - a treia oară în ultimul an.

Voci din lumea politică israeliană îi cer demisia lui Benjamin Netanyahu pentru a opri criza politică israeliană, survenită într-o perioadă tulbure în Orientul Mijlociu, pe când membri marcanţi ai partidului Likud iau apărarea premierului, afirmând: "Este trist să vedem că, în timp ce premierul Netanyahu păstrează Israelul în siguranţă pe toate fronturile şi depune eforturi pentru ca partidul Likud să rămână la putere, Gideon Saar afişează loialitate zero şi subminare maximă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe