Nestle retrage produsele din carne ce conţin carne de cal
alte articole
Scandalul cu carnea de cal care a zguduit Europa pare să se fi extins şi mai mult, pe măsură ce gigantul alimentar elveţian Nestle a declarat luni seara că a retras produsele din carne de vită din magazinele din Italia şi Spania, după ce a descoperit ADN de cal.
Cel mai mare producător alimentar mondial a spus că "suspendă livrările pentru toate produsele finite obţinute din utilizarea cărnii de vită furnizate" de compania germană HJ Schypke, un subcontractor al JBS Toledo N.V., un furnizor cu sediul în Belgia, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Nestle.
"Nivelurile constatate sunt peste pragul de 1 sută folosit de Agenţia pentru Siguranţa Alimentară din Marea Britanie pentru a indica contrafacerea sau neglijenţa gravă. Noi am informat autorităţile în consecinţă", se arată în declaraţie.
Compania a declarat că produsele nu pun probleme de siguranţă alimentară, dar a menţionat că etichetarea greşită a produselor distruge încrederea consumatorilor.
"Prin urmare, retragem voluntar două produse - ravioli Buitoni cu carne de vită şi Tortellini cu carne de vită - din magazinele din Italia şi Spania şi le vom înlocui cu produsul care conţine 100% carne de vită, conform testelor ADN", a spus Nestle. Lasagnes a la Bolognaise Gourmandes, un produs utilizat de firmele de catering, va fi şi el retras.
Nestle va testa acum toate produsele cu carne de vită vândute în Europa, adaugă declaraţia.
"Vrem să ne cerem scuze de la consumatori şi să-i asigurăm că acţiunile luate pentru a rezolva această problemă vor duce la standarde mai înalte şi la o trasabilitate îmbunătăţită", a declarat compania.
Nestle este cea mai recentă companie care a descoperit ADN de cal în produsele cu carne de vită. Acum două săptămâni, Findus a retras produsele lasagna cu carne de vită care conţineau 100 la sută carne de cal. Pe 15 ianuarie, supermarket-ul Tesco din Marea Britanie şi alte câteva lanţuri de supermarket-uri şi-au cerut scuze pentru vânzarea de burgeri cu carne de vită ce conţineau ADN de cal.
Findus a acuzat furnizorul Comigel de contaminarea cu carne de cal. Autorităţile franceze au dat vina pentru problemă în principal pe societatea Spanghero, despre care au susţinut că ştia că bucăţi de carne de cal au fost etichetate greşit drept carne de vită, când aceasta a vândut produsele companiei Findus.
Uniunea Europeană a declarat săptămâna trecută că statele sale membre vor începe imediat testarea ADN-ului produselor semipreparate din carne de vită, în conformitate cu o declaraţie de pe site-ul său.