Negocierile SUA-Coreea de Nord pentru denuclearizare se prăbuşesc

Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing,  China
Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Kevin Frayer/Getty Images)

Coreea de Nord şi Statele Unite au început vineri discuţii preliminare, cu negocieri la nivel de lucru, sâmbătă, în Suedia, însă acestea s-au încheiat la fel de brusc pe cât s-au reluat.

Ar fi trebuit ca agenda să cuprindă luni negocieri cu privire la posibila denuclearizare a Coreei de Nord în 2020, după summitul eşuat din februarie între ambele ţări, ţinut la Hanoi.

Ca atare, „posibilitatea unui viitor potenţial acord nuclear între Washington şi Phenian se amână încă o dată”, a declarat şeful echipei de negociere din Coreea de Nord, citat de agenţia comunistă Yonhap.

Liderul echipei nord-coreene a acuzat SUA că ar fi venit la masa tratativelor „cu mâinile goale”.

Runda din Suedia este prima încercare de acest fel după summitul eşuat de la Hanoi.

În ultimele câteva luni, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, în timp ce a criticat vehement manevrele militare desfăşurate de SUA şi Coreea de Sud. Seul-ul a achiziţionat de curând aparate F-35 de ultimă generaţie, despre care se presupune că sunt din clasa Stealth şi ar pune probleme serioase sistemelor de apărare ale regimului comunist de la Phenian.

Fostul consilier al securităţii naţionale a SUA, John Bolton, a avertizat luni că Phenianul nu are planuri de denuclearizare.

Mulţi analişti sunt de părere că discuţiile de denuclearizare dintre SUA şi Coreea de Nord ar reprezenta un jocu de forţă al Chinei în viitoarele discuţii comerciale cu SUA.

În acest caz, având în vedere prăbuşirea rapidă a negocierilor, se poate spune cu siguranţă că discuţiile comerciale dintre Donald Trump şi Xi Jinping de săptămâna viitoare nu par prea optimiste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe