Berlinul, Parisul şi Londra condamnă noile teste de rachete ale Phenianului

Coreea de Nord a efectuat vineri noi teste de rachete balistice cu rază scurtă, cea de-a treia rundă de lansări într-o săptămână. Berlinul, Parisul şi Londra au cerut regimului din Phenian să ia măsuri concrete în direcţia denuclearizării.
(Getty Images)
Andrei Popescu
02.08.2019

Germania, Franţa şi Marea Britanie au condamnat Coreea de Nord pentru încălcarea sancţiunilor ONU prin cea mai recentă serie de lansări de rachete balistice şi au cerut Phenianului să se implice în "negocieri semnificative" cu SUA pentru denuclearizare, potrivit Deutsche Welle.

Condamnarea testelor a avut loc după ce Coreea de Nord a efectuat o altă rundă de teste de rachete cu rază scurtă, a susţinut agenţia sud-coreeană de ştiri, citând surse ale armatei sud-coreene.

În primele ore ale zilei de vineri au fost lansate două rachete balistice cu rază scurtă în largul coastei estice nord-coreene, pe o distanţă de 220 km în Marea Japoniei, a precizat Yonhap. Aceasta este cea de-a treia rundă de teste de rachete în aproximativ o săptămână.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au publicat o declaraţie după o întâlnire cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU. Întâlnirea a avut loc după ce, miercuri, Coreea de Nord a testat două rachete balistice cu rază scurtă, cea de-a doua din cele mai recente runde de testări.

Cele trei state au cerut Coreei de Nord "să ia măsuri concrete pentru denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă".

Phenianul a confirmat joi că liderul nord-coreean Kim Jong-un a supervizat miercuri primele teste ale unui nou sistem de lansare a rachetelor multiple. Aparent, sistemul ar putea îmbunătăţi abilitatea Coreei de Nord de a lovi ţinte în Coreea de Sud şi bazele militare americane pe teritoriul sud-coreean.

Potrivit sancţiunilor ONU, Coreei de Nord i se interzice să folosească rachete balistice, iar în reuniunea de joi, cele trei ţări europene au apărat penalizările.

"Sancţiunile internaţionale trebuie să rămână în vigoare şi să fie aplicate în întregime până când vor fi desfiinţate programele nucleare şi de rachete balistice ale Coreei de Nord", a susţinut ambasadorul britanic la ONU, Karen Pierce, alături de omologii săi francez şi german.

"Este vital ca CSONU să manifeste unitate în susţinerea rezoluţiilor sale", a declarat Pierce reporterilor.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că administraţia Trump este pregătită să reia discuţiile pe tema nucleară cu Phenianul.

Trump şi Kim Jong-un s-au întâlnit ultima dată la sfârşitul lunii iunie în cadrul unei întâlniri neprevăzute în Zona Demilitarizată ce separă cele două Corei.

Joi, Trump a semnalat că nu este prea îngrijorat în privinţa recentelor lansări de rachete. "Nu am nicio problemă. Vom vedea ce se întâmplă, însă rachetele cu rază scurtă sunt foarte standard", a declarat Trump reporterilor la Casa Albă.

Începând cu 2006, Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, a susţinut în unanimitate sancţiunile aplicate împotriva Coreei de Nord cu scopul de a bloca fondurile destinate programelor de rachete şi de arme nucleare ale Phenianului. Sancţiunile au vizat o serie de exporturi nord-coreene, precum cărbune, fier, plumb, textile şi fructe de mare, şi au limitat importurile nord-coreene de ţiţei şi produse petroliere rafinate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor