SUA: Rusia nu face eforturi semnificative pentru a opri traficul de persoane
alte articole
SUA a plasat din nou Rusia pe o listă de ţări, alături de Sudanul de Sud şi Republica Democrată Congo, care în opinia acestuia nu fac eforturi semnificative pentru combaterea traficului de persoane în interiorul graniţelor, potrivit RFE/RL.
În Raportul anual privind traficul de persoane, publicat joi, Departamentul de Stat american a menţionat că numărul proceselor în instanţele din Rusia pe tema traficului de persoane este foarte redus în pofida faptului că sunt raportate mii de cazuri. Raportul a mai susţinut că Rusia nu are o strategie naţională pentru a combate această problemă.
“Numărul victimelor identificate de guvernul [rus] rămâne neglijabil şi autorităţile au deportat în mod regulat potenţiale victime ale muncii forţate şi au judecat victime ale traficului sexual pentru prostituţie”, potrivit raportului.
Rusia şi Belarus sunt singurele ţări europene din aşa-numita listă de naţiuni Tier 3 care nu respectă standardele minime pentru oprirea traficului de persoane şi care “nu depun eforturi semnificative” pentru atingerea acestui obiectiv. China, Coreea de Nord, Iran, Arabia Saudită şi Papua Noua Guinee se află de asemenea pe lista respectivă.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că traficul de persoane este o “problemă globală care necesită un răspuns global”, adăugând că traficul are loc chiar şi în centrul Washingtonului.
Raportul a precizat că Rusia a luat unele măsuri anul trecut pentru a aborda problema traficului de persoane, inclusiv reducerea numărului muncitorilor nord-coreeni care prestează muncă forţată, concedierea oficiallor complici la prestarea muncii forţate şi returnarea copiilor proveniţi din Siria şi Irak.
Rusia a raportat că numărul nord-coreenilor care lucrează în lagăre de muncă administrate de Phenian pe teritoriul său a scăzut anul trecut de la 30.000 la 11.500. Raportul a precizat că multe dintre aceste persoane sunt victime ale muncii forţate şi a cerut guvernului rus să pună capăt acordurilor cu regimul comunist nord-coreean cu privire la munca forţată.
Raportul citează o organizaţie nonguvernamentală (ONG) afirmând că “zeci de mii” de cazuri legate de trafic de persoane au fost raportate autorităţilor anul trecut, însă multe dintre ele au fost înregistrate ca diferite infracţiuni, mascând astfel amploarea problemei.
Comitetul Investigativ al Rusiei a raportat doar 14 investigaţii pentru trafic de persoane în 2019, comparativ cu 19 în 2017, potrivit raportului. Curtea Supremă a Rusiei a raportat 21 de condamnări pentru trafic de persoane, comparativ cu 27 în anul trecut. Unele investigaţii şi urmăriri penale au implicat chiar vânzarea de bebeluşi, mai susţine raportul.
Guvernul rus nu oferă fonduri sau programe pentru victimele traficului şi din acest motiv probleme legate de adăpost sau asistenţă acordată victimelor rămân să fie soluţionate de ONG-uri.
Totuşi, deoarece guvernul rus a luat măsuri pentru a limita activităţile ONG-urilor, inclusiv etichetarea a două dintre ele ca fiind “agenţi străini”, ultimele adăposturi dedicate victimelor traficului au fost închise în 2015 din cauza lipsei de fonduri, potrivit raportului.
Statul rus a cooperat cu ONG-urile pentru eliminarea grupurilor specializate în trafic de persoane, cel mai notabil în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 2018 din Rusia. Drept urmare, 40 de cetăţeni nigerieni ademeniţi în Rusia pentru muncă în timpul cupei mondiale au fost în cele din urmă eliberaţi.
Rusia are aproximativ 12 milioane de muncitori străini – mulţi proveniţi din ţări central-asiatice precum Uzbekistan sau Kârgâzstan – şi, uneori, aceştia devin victime ale muncii forţate, ale abuzurilor şi traficului sexual.
Guvernul rus a permis Kârgâzstanului să numească reprezentanţi pentru a inspecta companiile care angajează migranţi şi autorităţile au efectuate vizite programate şi neanunţate la astfel de companii.
“Chiar dacă aceste raiduri au avut loc cu o oarecare regularitate, utilizarea muncitorilor ilegali sau a muncii forţate rămâne răspândită din cauza automulţumirii şi corupţiei”, a declarat Departamentul de Stat al SUA.