Negocierile cu CE şi FMI pe Codul Fiscal, un eşec încă neasumat
alte articole
Comisia Europeană nu a ajuns la un acord cu autorităţile române în privinţa Codului Fiscal, iar Fondul Monetar Internaţional nu va mai efectua vizita de evaluare luna viitoare, informează cursdeguvenare.ro. Vizita Fondului se contramandează pe motiv că instituţia va avea deja concluziile misiunii Comisiei Europene, a anunţat joi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici.
”Pe un un singur punct nu ne-am înţeles: Codul Fiscal. O să fie întâlnirea de la Ecofin din 14 iulie, reuniunea miniştrilor de Finanţe, iar Fondul Monetar Internaţional desigur nu o să vină pentru că deja are concluziile din partea Comisiei Europene. (…) Pentru Ecofin se va pregăti un raport al acestei misiuni tehnice de la Bucureşti şi săptămâna viitoare vom şti conţinutul lui înainte de întâlnirea miniştrilor de Finanţe şi vom formula un punct de vedere”, a precizat Eugen Teodorovici, la finalul unor discuţii cu reprezentanţii misiunii Comisiei Europene, citat de Agerpres.
Ministrul Teodorovici a recunoscut că îngrijorarea Comisiei Europene, a cărei echipă de experţi trimişi la Bucureşti părăseşte ţara vineri, cu 4 zile înainte de data stabilită iniţial, se referă la impactul bugetar pe care îl va avea Codul Fiscal, începând de anul viitor.
”Important este că oricare ar fi situaţia, România s-a angajat foarte clar că îşi menţine acele angajamente asumate în special în zona de reforme structurale”, a reiterat Teodorovici asigurările oferite miercuri, în Parlament, după votul final asupra noilor legi ale fiscalităţii.
Ce nu declară ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a transmis public că, săptămâna viitoare, după ce va cunoaşte raportul misiunii de evaluare, va pregăti un punct de vedere al guvernului care urmează să fie prezentat în faţa Ecofin, pe 14 iulie.
Aşteptarea raportului misiunii este însă doar de formă căci potrivit informaţiilor cursdeguvernare.ro, lui Teodorovici i s-a transmis în cadrul discuţiilor de joi cu misiunea CE semnalul că raportul va fi unul defavorabil. Mai mult, faptul că misiunea pleacă din România cu 4 zile înainte de data planificată iniţial, nu lasă loc niciunei interpretări favorabile guvernului.
În teorie, soarta acordului preventiv încheiat de România cu CE va fi decisă la reuniunea miniştrilor de Finanţei ai statelor UE, dar România nu poate aduce argumente pentru încheierea cu succes a acestuia.
Reamintim în context că şi-a declarat neîncrederea în Codul Fiscal. Cu o zi înainte de votul din Camera Deputaţilor în urma căruia Codul Fiscal şi Codul de Procedura Fiscală au fost aprobate, FMI a avertizat că pachetul de taxe în forma aprobată de Guvernul Ponta ar crea un gol semnificativ faţă de ţintele fiscale ale Executivului.
Şi Comisia Europeană atrăsese atenţia, înainte de vot, că "propunerea unilaterală" a Guvernului Ponta de a reduce TVA-ul de la 24% la 19% ar putea afecta negativ durabilitatea situaţiei fiscale a României.
Mai amintim că după votul din Parlament pe Codul Fiscal, premierul Ponta, care este în Turcia pentru a-şi îngriji genunchiul lovit la baschet, şi-a exprimat mândria şi mulţumirea pentru adoptarea Codului Fiscal.
"A fost adoptat noul Cod fiscal!!! Sunt un premier mândru şi fericit - USL şi-a îndeplinit azi toate promisiunile economice şi sociale!!!!", scria Ponta pe pagina sa de Facebook.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.