Negocieri pe tema alegerilor locale. Cioloş, la masă cu partidele
alte articole
UPDATE: Poziţia UNPR
"UNPR susţine alegerile într-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevăzute de o lege organică. Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbătută, votată în plenul Parlamentului şi promulgată de preşedintele României. UNPR rămâne fidel principiilor pe care le-a afirmat întotdeauna, seriozitate, stabilitate şi consecvenţă şi ca atare respinge propunerea de modificare a legislaţiei privind alegerea primarilor", se precizează în comunicatul oficial remis de partid, după discuţiile cu Cioloş.
Reamintim că anterior acestui comunicat, purtătoarea de cuvânt a UNPR, deputata Luminiţa Adam, declarase la Realitatea TV, că formaţiunea sa sustine alegerea primarilor în două tururi. Concret, dacă premierul Dacian Cioloş va trimite în Parlament un proiect de lege privind modificarea legislaţiei electorale, atunci UNPR va susţine alături de PNL acest proiect de lege.
UPDATE: Poziţia PND
PND susţine varianta alegerii primarilor din două tururi de scrutin, a declarat luni deputatul Daniel Fenechiu, precizând că în actualul context, o soluţie pentru rezolvarea acestei chestiuni ar reprezenta-o asumarea răspunderii Guvernului, în paralel cu o dislocare a unei părţi din blocul fostei alianţe parlamentare.
"Concluziile nu par a fi foarte bune. Premierul ne-a expus punctul de vedere al domniei sale. Ne-a spus că nu doreşte să se substituie Parlamentului, dar existând această dezbatere a vrut să vadă dacă există o majoritate politică să intervină să se concretizeze mai repede. A luat act de poziţia noastră. Aşa cum am declarat, transparent, susţinem alegerile în două tururi, credem că este o dovadă de democraţie. (...) Însă am aflat, aş putea spune cu tristeţe, că majoritatea parlamentară este împotriva acestei măsuri. Premierul ne-a spus că, din contactele pe care le-a avut până în momentul de faţă, atât UNPR, cât şi PSD şi ALDE se opun la această măsură. Nu ne-a comunicat dacă a luat sau nu a luat o decizie, motiv pentru care aşteptăm şi noi", a declarat Fenechiu, citat de Agerpres.
UPDATE: Poziţia PSRO
Preşedintele formaţiunii, Mircea Geoană, a opinat luni, după discuţiile cu premierul, că asistăm "la o încercare disperată a vechiului sistem politic" de a împiedica apariţia unei noi generaţii de partide şi a confirmat că Cioloş nu doreşte să dea o ordonanţă pentru schimbarea legerii alegerilor locale.
"Este evident că domnul Cioloş nu doreşte să scoată cartoful fierbinte pe care cele două mari partide traditionale l-au convenit anul trecut (...) Ne-a confirmat domnul premier Cioloş că nu doreşte să folosească instrumente de tip asumarea de răspundere în Parlament sau OUG", a declarat Geoană.
UPDATE: Poziţia Mişcării Populare
Invitat de asemenea la discuţii, liderul MP, Traian Băsescu, a declarat că, în viziunea sa, există două posibile soluţii pentru alegerea primarilor în două tururi de scurtin: fie asumarea răspunderii guvernamentale, fie ca PNL să promoveze o iniţiativă legislative în acest sens.
"Am considerat că sunt două variante: asumarea răspunderii de către Guvern, dar este un act profund de voinţă a Guvernului, fiind mult mai democratică decât OUG (...). Asumarea răspunderii nu are vicii de genul OUG. Noi am sugerat, dacă se adoptă această variantă, atunci reforma electorală trebuie dusă până la capăt: alegerea primarilor în două tururi, preşedinţii de CJ în două tururi şi Parlament cu 300 de parlamentari" a declarat, Băsescu, citat de Agerpres.
Fostul preşedinte a arătat că cea de-a doua variantă este ca PNL, care a propus alegerea primarilor în două tururi, să promoveze această iniţiativă în Parlament, anunţând că formaţiunea sa o va semna.
Nu în ultimul rând, Băsescu, a opinat că, dacă guvernul va alege varianta asumării răspunderii pentru modificarea legii electorale, aceasta ar trebui să fie mai amplă: nu doar primarii să fie aleşi în două tururi de scritin, ci şi preşedinţii de Consilii Judeţene. De asemenea, a spus Băsescu, ar trebui asumat şi un număr de 300 de parlamentari, aşa cum s-a decis la referendumul din 2009, relatează gandul.info.
UDPATE: Poziţia PSD
Ieşit de la consultările cu premierul, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat presei că premierul le-a comunicat că "exclude şi ordonanţa de urgenţă şi angajarea răspunderii guvernului şi că se mai gândeşte la alte opţiuni, dar după ce termină consultările".
"Premierul a spus că a vrut să facă aceste consultări pentru a se convinge dacă există o majoritate pentru această idee", a continuat Liviu Dragnea, care a susţinut că este evident că "majoritatea e împotriva acestei iniţiative".
Dragnea a mai precizat că modificarea sistemului de alegere a primarilor ar trebui făcută de noul Parlament ce va fi învestit după alegerile din 2016 şi a cerut să se evite "un precedent atât de periculos încât cu 2 luni înainte de alegeri să se modifice sistemul electoral".
De asemenea, liderul PSD a mai adăugat că "din moment ce ideea OUG şi a asumării răspunderii a picat" nu se mai pune problema ca social-democraţii să boicoteze alegerile locale.
Poziţia ALDE
La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că, deşi pentru ALDE alegerea primarilor în două tururi e avantajoasă, la discuţiile cu premierul a comunicat că actuala formulă legislativă este rezultatul unor lungi discuţii, negocieri şi a unui consens în parlament, realizat anul trecut iar modificarea sistemului ar fi "firească după viitoarele alegeri parlamentare".
UPDATE: Poziţia PNL
Ulterior întrevederii cu Cioloş, liberalii au informat, prin intermediul unui comunicat de presă, că, în discuţiile cu premierul au insistat pentru alegeri locale în două tururi de scrutin.
„PNL a susţinut, în cadrul consultărilor de astăzi cu premierul Dacian Cioloş, necesitatea modificării legislaţiei electorale pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Delegaţia Partidului Naţional Liberal compusă din co-preşedintele Vasile Blaga, prim-vicepreşedinţii Adriana Săftoiu, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur şi secretarul general Ilie Bolojan i-a prezentat premierului Dacian Cioloş argumentele pentru modificarea legislaţiei electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.
Membrii delegaţiei au insistat asupra faptului că menţinerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi în detrimentul legitimităţii şi reprezentativităţii viitorilor aleşi, iar exerciţiul democratic ar avea de suferit.
PNL reiterează apelul adresat celorlalte formaţiuni politice de a respecta principiul democratic al majorităţii în alegerea primarilor şi de a accepta modificarea legislaţiei electorale prin ordonanţă de urgenţă cât mai repede cu putinţă.", se arată în comunicatul citat de digi24.ro.
***
Premierul Cioloş va avea luni întâlniri cu liderii partidelor parlamentare pentru a discuta despre modificarea legii alegerilor locale, au declarat surse oficiale citate de Agerpres.
Discuţiile vor avea loc, începând de luni dimineaţă, la Vila Lac. La ora 9:45, Cioloş se va întâlni cu delegaţia PNL, formată din copreşedintele Vasile Blaga, secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, şi prim-vicepreşedinţii liberali Ludovic Orban, Adriana Săftoiu şi Gheorghe Flutur, la ora 13:45 cu delegaţia PSRO, condusă de preşedintele Mircea Geoană, următoarea formaţiune pe lista fiind UDMR.
Ulterior întâlnirii cu liderii partidelor, Dacian Cioloş va avea în cursul după amiezii de luni întâlnirea săptămânală de lucru cu preşedintele Klaus Iohannis.
Reamintim că liberalii insistă pentru o ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin iar PSD se opune categoric acestui demers, anunţând că va merge până la boicotarea alegerilor.