Alegerea primarilor în două tururi de scrutin: Iniţiativa România cere sesizarea Comisiei de la Veneţia

''Iniţiativa România'' cere principalelor instituţii ale statului să se adreseze Comisiei de la Veneţia, ale cărei recomandări au fost răstălmăcite, astfel încât dezbaterea pentru modificarea legii alegerilor locale să poată fi deblocată.
Buletine de vot.
Buletine de vot. (youtube.com)

Mişcarea civică "Iniţiativa România" a adresat miercuri, o scrisoare deschisă preşedintelui Iohannis, premierului Cioloş şi şefilor celor două camere ale Parlamentului, cerându-le acestora să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru un punct de vedere privind revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

"O decizie privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin trebuie luată rapid şi o astfel de sesizare trebuie trimisă imediat", scriu reprezentanţii "Iniţiativa România".

"Iniţiativa România" mai precizează că a redactat deja scrisoare către Comisia de la Veneţia. Cum, formal, Comisia poate fi sesizată pentru o opinie doar de către parlament, guvern sau şeful statului, reprezentaţii organizaţiei cer celor patru înalt oficiali să expedieze această scrisoare către Comisie în cel mai scurt timp.

"Societatea românească merită să aibă un cuvânt de spus în buna guvernare a ţării, iar dumneavoastră, prin trimiterea acestei scrisori, veţi dovedi că ştiţi să ascultaţi ce au de spus românii şi că îi veţi ajuta să obţină un răspuns.

Vom trimite şi noi această scrisoare către Comisia de la Veneţia, dar, formal, dumneavoastră aveţi calitatea instituţională pentru a o sesiza în vederea unei opinii", se precizează în comunicatul remis de "Iniţiativa România" Epoch Times.

De asemenea, reprezentanţii organizaţiei mai reamintesc că, în data de 2 decembrie, au readus în dezbatere publică necesitatea şi obligaţia democratică şi constituţională de a schimba legislaţia electorală în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi au prezentat public argumentele juridice în acest sens, atât în faţa Preşedinţiei cât şi a Guvernului României.

"Prin aceste demersuri publice, Iniţiativa România a determinat actorii instituţionali şi politici să îşi clarifice poziţia privind acest subiect. Cu toate acestea, deşi există o largă majoritate în societatea românească care susţine modificarea legislaţiei electorale, nu a fost făcut nici un pas concret pentru modernizarea legislaţiei electorale în acord cu principiul reprezentativităţii. Dezbaterea a rămas blocată în jurul recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind practicile electorale, care, în opinia noastră, au fost răstălmăcite pentru a menţine anomalia electorală a alegerii primarilor într-un singur tur şi a determina un avantaj electoral pentru partidele mari.

Pentru a clarifica termenii dezbaterii şi a lua o decizie, "Iniţiativa România" vă propune şi această soluţie şi scrisoarea ataşată în vederea obţinerii unui punct de vedere de la Comisia de la Veneţia", adaugă organizaţia.

Reamintim în context că odată cu revenirea în actualitate a subiectului modificării legii alegerilor locale, în spaţiul public s-a vehiculat intens ideea că o astfel de modificare, cu mai puţin de un an înaintea alegerilor, ar contraveni recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ar fi şi neconstituţională.

Acest mit a fost spulberat iniţial de jurnalistul Liviu Avram, în cadrul unei analize publicate de Adevărul, din care reiese că atât Codul de bune practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa constantă a CCR permit modificări legislative în interiorul acestui interval, cu condiţia ca acestea să opereze în sensul lărgirii, şi nu limitării drepturilor electorale consfinţite de Constituţie.

Ulterior, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a explicat şi el că legea fundamentală a ţării, Constituţia, nu împiedică modificarea legii alegerilor locale cu mai puţin de un an înainte de alegeri.

În ceea ce priveşte presupusa neconstituţionalitate a modificării legii electorale cu mai puţin de un an înainte de alegeri, statuată de Comisia de la Veneţia, Zegrean a negat şi acest lucru:

„Nu spune nici asta (Constituţia - n.r.). Voi citiţi alte Constituţii! (...) Cine poate stabili dacă cu 6 luni înainte e democratic şi cu 5 luni înainte nu? Democraţia nu se măsoară în luni, nici în zile. Democraţia se măsoară în lucruri bine făcute, în lucruri făcute cu scaun la cap. Comisia de la Veneţia a făcut o recomandare în care a spus că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerilor sau într-un termen mai scurt. Noi am preluat această recomandare şi am scris şi noi în deciziile noastre, de nenumărate ori, dar până ieri nimeni nu a văzut asta”, a declarat Augustin Zegrean.

Preşedintele Curţii Constituţionale a explicat şi în ce sens a funcţionat recomandarea Comisiei de la Veneţia, dată în 2012, în urma scandalului creat de USL.

"Dacă nu se afectează, dacă se fac modificări bune, nu rele. Nu ştiu care ar fi o modificare bună, eu când spun asta mă refer dacă apar defecte în lege, dacă apar modificări care se bat cap în cap sau nu iese ceva cu buletinele… Noi am dat o decizie cu câţiva ani în urmă, în care am explicat ce înseamnă afectare, când poate să afecteze drepturi fundamentale”, a precizat şeful CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne