Navetiştii din Londra recurg la autobuze şi biciclete datorită grevei de la metrou
alte articole
Joi, sistemul de transport public din Londra a oferit puţine variante navetiştilor, în condiţiile în care greva de 24 de ore a blocat renumitul sistem de metrouri al Londrei, începând de miercuri seara. Astfel, milioane de călători fie s-au înghesuit în autobuze, fie au închiriat biciclete sau pur si simplu au umblat pe jos câţiva km către locurile de muncă şi înapoi spre casele lor.
Conductorii de tren ai companiei London Underground au organizat greva în cadrul unei dispute privind salariile şi programele de lucru ce vor intra în vigoare în acest an, când va fi introdusă tura de 24 de ore pe unele linii. Unitatea lor a făcut ca această grevă să fie mai severă decât cele precedente, în timpul cărora conducerea metroului a reuşit să menţină deschise câteva linii.
Grupurile de afaceri susţin că greva va costa oraşul cu 8,6 milioane de locuitori câteva zeci de milioane de lire datorită pierderilor în productivitate.
Sistemul de metrouri al Londrei, care pune la dispoziţia londonezilor 4 milioane de călătorii pe zi, se închide în mod normal la scurt timp după miezul nopţii, iar tura de noapte este rezervată întreţinerii căilor ferate. Deşi metrourile au operat toată noaptea în Ajunul Anului Nou, decizia de a impune ture de 24 de ore pe anumite linii în weekenduri marchează o schimbare uriaşă pentru un sistem vechi de 152 de ani.
Directorul general al London Underground, Mike Brown, şi-a cerut scuze pentru întreruperea transportului şi a insistat că oferta privind salarii este “remarcabil de corectă”.
“Această grevă nu este necesară”, a declarat el.
Oficialii din transporturi susţin că oferta include o mărire cu 2 procente a salariului, un bonus de 500 de lire sterline pentru personalul din staţii în turele de noapte şi un bonus suplimentar de 2.000 de lire sterline pentru conductorii de metrouri care vor lucra în turele de noapte.
Sindicatele susţin că şefii companiei de transport încearcă să impună noi tipare de muncă care vor cauza stres şi vor distruge echilibrul dintre muncă şi viaţa personală a persoanelor implicate în posturi critice privind siguranţa.
Cele patru sindicate au cerut creşteri salariale în urma suplimentării turelor de lucru, însă nu au fost aprobate, motiv pentru care cei 20.000 de angajaţi au intrat în grevă de miercuri seară de la ora 18,30.
“Am pierdut trei luni în cadrul unor negocieri care au eşuat să adreseze temerile personalului”, a declarat Mick Cash, secretar general al sindicatului RMT.
Compania de taxi Uber Technologies Inc. a declarat că preţurile lor – care fluctuează în funcţie de cerere şi ofertă – au crescut la un moment dat de aproape 3 ori mai mult decât nivelul obişnuit. Purtătorul de cuvânt al companiei Uber, Harry Porter, a susţinut că cererea pentru serviciile lor este pe picior de egalitate cu cea din Ajunul Anului Nou, dar a subliniat că costurile sunt comparabile cu cele ale altor companii de taxi.
Unii navetişti au susţinut greva.
“Uneori trebuie să iei măsuri când ai de înfruntat ... forţele capitalismului”, a declarat lectorul universitr Tricha Passes, în vârstă de 58 de ani.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.