Navă spaţială în formă de “manta” ar putea fi folosită la explorarea planetei Venus
alte articole
Agenţia spaţială americană NASA studiază diverse opţiuni pentru a trimite o navă spaţială pe Venus, cea de-a doua planetă apropiată de Soare. Printre alternative se află o navă spaţială a cărei formă seamănă cu o specie pe peşte cartilaginos care aparţine genului Manta.
Potrivit site-ului specializat Space, este vorba despre noul design Ray for Extreme Environments and Zonal Explorations (BREEZE), propus deprofesori de la Universitatea din Buffalo (Statele Unite).
Acest proiect face parte din programul Innovative Advanced Concepts (NIAC) al NASA, prin care se finanţează cercetări spaţiale în faze incipiente care „ar putea schimba ce este posibil în spaţiu”.
Deşi deocamdată este doar un concept, Breeze este o navă spaţială gândită să funcţioneze cu energie solară, ale cărei aripi vor imita mişcarea peştilor Manta ray atunci când se deplasează în apă.
Într-un comunicat al Universităţii din Buffalo se arată că acest design „ar putea utiliza în mod eficient vânturile puternice din atmosfera superioară a planetei, în timp ce oamenii de ştiinţă vor deţine controlul vehiculului”.
„Urmărind semnalele care provin din natură, în special cele ale Manta ray marine, căutăm să maximizăm eficienţa zborului. Designul va permite un grad de control până acum neatins pentru o navă spaţială care ar fi supusă vânturilor puternice zonale şi sudice de pe planetă”, a declarat Javid Bayandor, profesor asociat de inginerie mecanică şi aerospaţială de la Facultatea de Inginerie şi Ştiinţe Aplicate de la Universitatea din Buffalo.
Ideea este că această navă poate fi încărcată pe partea însorită, pentru ca ulterior să colecteze date despre atmosferă, climă şi activitatea vulcanică de pe partea întunecată a lui Venus. Realizarea acestui proiect este de cea mai mare importanţă, deoarece planeta se îndepărtează de Soare pe perioade lungi.
Articol de referinţă: This Stingray-Shaped Spacecraft Could Be Perfect For Exploring Venus' Dark Side