NATO, pregătită de un "conflict armat în Europa" cu Rusia, dacă negocierile eşuează

Poziţii ambigue ale Occidentului, dublate de o slăbiciune evidentă a administraţiei americane în Geneva
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (Sean Gallup/Getty Images)

Chiar înainte ca discuţiile dintre Rusia şi NATO să înceapă luni, la Geneva, secretarul general Jens Stoltenberg a avertizat că, dacă negocierile eşuează, alianţa militară occidentală este pregătită pentru „un nou conflict armat în Europa”.

El a declarat într-un interviu pentru Financial Times: „Cunosc istoria Rusiei. De secole au avut conflicte cu vecinii lor. Dar Rusia are o alternativă: să coopereze, să lucreze cu NATO”.

„Este posibil să găsim împreună o cale, o cale politică de urmat şi, de asemenea, să răspundem preocupărilor Rusiei... dar există întotdeauna riscul unui conflict”, a declarat el. „Descurajarea NATO este credibilă şi puternică... Trebuie să sperăm şi să încercăm serios să găsim ce este mai bun, dar să ne pregătim pentru ce e mai rău”.

În weekend, au apărut declaraţii pesimiste din partea oficialilor administraţiei Biden, care sugerau o întoarcere către rapoartele anterioare de săptămâna trecută, care afirmau că administraţia americană ar putea fi pregătită să îi ofere lui Putin o reducere a forţelor americane staţionate în Europa de Est şi a exerciţiilor militare.

Retorica s-a intensificat prin promovarea unei „opţiuni” americane de a impune controale stricte pentru exporturile în Rusia. Astfel de controale ar implica restricţii asupra tehnologiei şi electronicelor sensibile, potrivit Reuters, în scenariul în care Putin ar ordona o ofensivă în Ucraina. Aceasta ar include, potrivit unui oficial care a vorbit cu Reuters, „măsuri care să interzică Rusiei dispozitive electronice realizate cu sau bazate pe software sau tehnologie americană”.

Din partea Rusiei, rămâne cererea cheie ca NATO să ofere garanţii legale că nu se va mai extinde spre est şi că angajamentele verbale anterioare făcute Ucrainei şi Georgiei pentru eventuala aderare la NATO să fie definitiv anulate.

Cu doar câteva ore înaintea discuţiilor de luni, Stoltenberg a ţinut o conferinţă de presă cu vicepremierul ucrainean Olga Stefanishyna. „Este posibil să încheiem acorduri cu Rusia”, a menţionat el, dar a avertizat că, dacă există un eventual acord, este mai probabil să fie rezultatul unui proces prelungit de negocieri.

"Nu cred că ne putem aştepta ca aceste întâlniri să rezolve toate problemele. Ceea ce sperăm este să cădem de acord asupra unei căi de urmat, să ne punem de acord asupra unei serii de întâlniri, să ne punem de acord asupra unui proces", a declarat Stoltenberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe