Şeful delegaţiei ruse la Geneva ameninţă: SUA şi NATO s-ar putea confrunta cu o agravare a "securităţii" dacă nu iau negocierile în serios

Diplomaţie-şoc din partea Rusiei la Geneva.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe. (Getty Images)

SUA şi Alianţa Nord-Atlantică s-ar putea confrunta cu o situaţie mai gravă în domeniul securităţii dacă nu vor "demonstra interes" în timpul convorbirilor cu Rusia asupra garanţiilor de securitate cerute de Kremlin, a avertizat ministrul adjunct de Externe rus Serghei Riabkov, într-un interviu pentru RIA Novosti, citat luni de Reuters.

Declaraţiile responsabilului diplomatic rus au fost date imediat înaintea deschiderii convorbirilor iniţiate de Rusia, purtate cu SUA, luni, la Geneva.

Moscova a impus condiţii Alianţei NATO şi SUA, pentru a detensiona situaţia de la graniţa Ucrainei. Unele dintre condiţii - declarate inacceptabile de către Departamentul de Stat american - au inclus promisiuni scrise că NATO nu se va extinde în Est şi retragerea efectivelor militare din ţările care au aderat după 1997.

Înaintea sesiunii de negocieri de luni dintre Rusia şi SUA, ministrul adjunct de Externe rus Serghei Riabkov a avut, duminică seară, o întâlnire cu subsecretarul de stat al SUA, Wendy Sherman, despre care a spus că a fost „complicată, dar serioasă”.

Wendy Sherman i-a transmis lui Riabkov că Washingtonul „va saluta orice progres diplomatic”, a indicat Departamentul de Stat, potrivit Reuters.

Duminică, Rusia a insistat că nu va face nicio concesie la presiunea SUA.

La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat că cerinţele de neacceptat ale Rusiei sunt un caz tipic de manual şi că Rusia le-a înaintat ştiind că nu pot fi acceptate, pentru a pregăti, apoi, o intervenţie în Ucraina, pe motivul lipsei de deschidere a SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe