Lukaşenko neagă planurile pentru construirea unei baze aeriene ruseşti în Belarus

Preşedintele belarus a susţinut că nu ştie nimic despre încercarea Moscovei de a crea o bază aeriană în ţara sa. Poziţia sa semnalează o deformare în creştere a relaţiilor dintre Kremlin şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi.
Alexander Lukaşenko, preşedintele Republicii Bielorusia. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.10.2015

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a declarat marţi că ţara sa nu are nevoie de o bază aeriană rusească, în ciuda eforturilor depuse de Moscova în vederea construirii unei astfel de baze în ţara strategică care are graniţă comună cu UE.

“Astăzi nu avem nevoie de o bază aeriană, chiar mai puţin de o forţă aeriană. Avem nevoie de arme specifice. Am comunicat public acest lucru preşedintelui Putin”, a declarat Lukaşenko.

De asemenea, preşedintele belarus a susţinut că nu ştie nimic despre asemenea planuri, conform Deutsche Welle.

“Am auzit nemulţumiri din partea opoziţiei în legătură cu înfiinţarea unei baze aeriene ruseşti. Eu nu ştiu nimic despre acest lucru”, a declarat Lukaşenko, citat de agenţia oficială de ştiri Belta.

Comentariile lui Lukaşenko au loc la câteva săptămâni după ce Putin a aprobat proiectul [construirii bazei aeriene] şi a ordonat miniştrilor ruşi ai apărării şi de externe să înceapă discuţiile cu statul Belarus, care are graniţe comune cu Letonia, Lituania şi Polonia.

Rusia deţine deja în Belarus un radar şi o unitate de comunicaţii a Marinei, dar o bază aeriană ar reprezenta o amplificare majoră a prezenţei sale militare în fostul stat sovietic.

Cele două ţări au relaţii apropiate, marcate de dependenţa Belarusului de energia şi subvenţiile ruseşti. Totuşi, Lukaşenko a fost mai deschis spre cooperarea cu Occidentul de la începerea crizei ucrainene.

În plus, Lukaşenko, care se află la conducerea ţării din 1994, a încercat să rămână neutru în conflictul dintre Kremlin şi Uniunea Europeană.

Marţi, Lukaşenko a afirmat că efortul de construire a bazei aeriene ar putea fi o încercare din partea Moscovei de a exercita presiune asupra Belarusului.

“Poate ei [ruşii] sunt îngrijoraţi că mergem spre Vest şi au ridicat această chestiune pentru ca Occidentul să ne pună întrebări şi să aibă dubii dacă vrem cu adevărat să normalizăm legăturile”, a declarat el.

Majoritatea statelor dezvoltate îl evită pe Lukaşenko din cauza abuzurilor comise împotriva drepturilor omului şi a opresiunii desfăşurate împotriva dizidenţei politice din ţara sa.

Aproximativ 1.000 de activişti ai opoziţiei au demonstrat duminică la Minsk împotriva bazei ruseşti.

Protestul opoziţiei de duminică a avut loc cu o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale, când se estimează că Lukaşenko va câştiga cel de-al 5-lea mandat al său. La aceste alegeri, rivalii lui sunt liderii a două partide pro-guvern şi un activist al opoziţiei mai puţin cunoscut.

“Nu există niciun dubiu în privinţa victoriei lui Lukaşenko”, a declarat liderul opoziţiei Iuras Gubarevici. “Şi, livrând petrol şi gaze ieftine, deja este clar ce anume a cerut Moscova în schimbul sprijinului ei pentru Lukaşenko.”

În acelaşi timp, NATO a anunţat că va deschide în Polonia, până la sfârşitul acestui an, un nou centru de expertiză şi pregătire pentru activităţi de spionaj şi antiterorism.

Luna trecută, NATO a deschis centre de comandă în România, Bulgaria, Estonia, Lituania şi Letonia. Alexander Gruşko, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, a criticat acţiunile şi a declarat că acestea vor alimenta o atmosferă artificială de confruntare cu Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor