NATO dezbate paşii necesari într-o lume cu mai multe rachete ruseşti

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO (Thierry Charlier/Getty Images)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Moscova continuă să “dezvolte şi să desfăşoare” sistemul de rachetă de croazieră 9M729, încălcând astfel Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) din care atât SUA cât şi Rusia s-au retras.

Stoltenberg a făcut remarcile marţi, la două zile după ce o publicaţie germană a raportat că Rusia a desfăşurat aceste rachete în mai multe locaţii decât s-a crezut anterior, potrivit RFE/RL.

De asemenea, şeful alianţei militare vestice a afirmat că alianţa va discuta în această săptămână “paşii pe care ar trebui să îi facă NATO pentru a se adapta la o lume cu mai multe rachete ruseşti”.

“Toate măsurile pe care le luăm vor fi coordonate, cumpătate şi defensive”, a adăugat Stoltenberg, insistând că alianţa nu intenţionează să desfăşoare în Europa noi rachete nucleare cu lansare terestră.

În 2 februarie, SUA a anunţat că se retrage din Tratatul INF după ce Washingtonul şi NATO au acuzat în repetate rânduri Moscova că încalcă acordul prin dezvoltarea rachetei 9M729, cunoscută şi sub numele de SSC-8.

Rusia a negat acuzaţiile şi a precizat la rândul său că se retrage din INF, care a interzis ambelor ţări să dezvolte, să producă şi să desfăşoare rachete balistice sau de croazieră cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 km.

Luând cuvântul la o conferinţă de presă înaintea unei întâlniri de două zile a miniştrilor apărării din statele NATO, care va avea loc la Bruxelles începând cu 13 februarie, Stoltenberg a cerut Moscovei să folosească “ultima oportunitate” pentru a respecta prevederile Tratatului INF.

Stoltenberg a declarat că Moscova “continuă să dezvolte şi să desfăşoare câteva batalioane ale rachetei SSC-8, în ciuda eforturilor SUA şi a altor aliaţi din NATO – de-a lungul multor ani - de a încuraja Rusia să revină la poziţia de respectare [a tratatului INF]”.

Citând o sursă anonimă din sectorul de informaţii al Occidentului, publicaţia Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ) a notat în 10 februarie că batalioane de rachete 9M729 au fost staţionate în Mozdok (în regiunea rusească Osetia de Nord din Caucazul de Nord) şi în Shuya, în apropierea Moscovei.

Acesta pe lângă un batalion de pregătire staţionat la poligonul de testare şi dezvoltare de rachete Kapustin Iar din sudul Rusiei şi un alt batalion staţionat în Kamişlov, la est de Ekaterinburg, a mai precizat publicaţia.

Fiecare dintre cele patru batalioane 9M729 dispune de patru lansatoare pe roţi, şi fiecare dintre acestea este dotat cu patru rachete – însemnând că Rusia are acum cel puţin 64 de astfel de rachete, a mai susţinut FAZ.

În cadrul întâlnirii din Bruxelles, miniştrii NATO vor discuta de asemenea despre misiunile şi operaţiunile alianţei în Afganistan, Kosovo şi Irak.

“În Afganistan, situaţia rămâne dificilă, dar vedem de asemenea eforturi pentru pace”, a precizat Stoltenberg, în condiţiile în care discuţiile privind finalizarea războiului de 17 ani care implică reprezentanţi ai SUA şi ai talibanilor în Qatar, par să prindă elan.

În privinţa Kosovo, Stoltenberg a afirmat că miniştrii vor “evalua nivelul sprijinului nostru pentru Forţa de Securitate din Kosovo (FSK) după schimbarea mandatului său”.

Parlamentarii kosovari au votat în decembrie 2018 în favoarea transformării FSK, care are 2.500 de membri, într-o armată naţională cu aproximativ 5.000 de militari şi echipamente militare mai substanţiale. Decizia a fost luată în ciuda opoziţiei dure venite din partea etnicilor sârbi din Kosovo, a Serbiei şi a aliatului său Rusia.

În plus, Stoltenberg a declarat că ministrul Apărării din Macedonia de Nord, Radmila Şekerinska, va ocupa un “loc la masa NATO”, pentru prima dată în poziţia de invitat oficial, la toate sesiunile ministeriale.

Skopje a semnat la începutul lunii un protocol de aderare în baza căruia fosta republică iugoslavă ar putea deveni cel de-al 30-lea membru al alianţei dacă aderarea va fi ratificată de toţi membrii NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe