Rusia, SUA şi Franţa lansează rachete capabile nuclear la câteva ore distanţă

Racheta balistică intercontinentală rusească RS-24 Yars.
Racheta balistică intercontinentală rusească RS-24 Yars. (Wikipedia.org)

Rusia, Statele Unite şi Franţa au testat rachete capabile nuclear la câteva ore distanţă una de celalaltă, pe fondul amplificării temerilor privind relansarea unei curse a înarmărilor din perioada Războiul Rece, după ce Moscova şi Washington au renunţat în urmă cu câteva zile la Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF).

Armata franceză a anunţat marţi că forţa aeriană a desfăşurat luni un test rar al unei rachete aer-sol cu rază medie şi capabilă nuclear (ASMP). Apoi, SUA a testat marţi noapte racheta balistică intercontinentală Minuteman III, capabilă nuclear. La scurt timp după cele două teste, forţele armate ruseşti au lansat o rachetă balistică intercontinentală capabilă nuclear RS-24 Yars, potrivit Express.co.uk.

Se consideră că niciunul dintre cele trei teste nu a folosit rachete cu focoase nucleare şi este posibil să fi fost programate înainte de prăbuşirea Tratatului INF.

Într-un comunicat de presă, Ministerul francez al Apărării a declarat că testul cu ASMP a reuşit. Racheta a fost lansată la un centru de testări al DGA Essais de missiles, situat în apropiere de Biscarrosse, în sud-vestul Franţei.

Ministerul francez a afirmat că misiunea de 11 ore “a fost planificată cu mult timp în urmă” şi a demonstrat “fiabilitatea sistemului de arme aeropurtate în decursul timpului”.

Forţa aeriană a SUA a descris lansarea care a avut loc marţi la ora locală 11:01 p.m. ca fiind un “test pentru dezvoltarea” rachetei Minuteman III.

Într-o declaraţie trimisă la KSBY, o filială locală a NBC, Comandamentul de Atac Global a afirmat că reprezentanţii săi “subliniază că testele de rachete sunt programate cu câteva luni în avans şi că acest test are loc la doar patru zile după ce administraţia Trump a suspendat Tratatul INF, un tratat major între SUA şi Rusia care a eliminat categorii întregi de arme nucleare”.

Ministerul rus al Apărării a precizat că arma testată a fost “echipată cu mai multe focoase”, iar scopul “lansării a fost acela de a confirma caracteristicile tactice, tehnice şi de zbor ale sistemului avansat de rachetă”.

Se crede că Rusia, Franţa şi SUA au cel mai mare număr de arme nucleare din lume.

Dintre cele trei ţări, se consideră că Rusia deţine cel mai mare număr de arme nucleare din lume, cu aproximativ 6.800 de focoase nucleare. Totodată, se crede că SUA ar deţine aproximativ 6.000 de focoase.

Tensiunile rămân la un nivel ridicat după anunţul făcut de Rusia şi SUA privind abandonarea Tratatului INF.

Acest tratat a fost suspendat după acuzaţiile lansate de SUA că Rusia ar fi încălcat prevederile acordului prin noua sa rachetă Novato 9M729.

Scopul tratatului a fost acela de a evita un potenţial război nuclear şi a interzis Statelor Unite şi fostei Uniuni Sovietice să staţioneze în Europa rachete cu lansare terestră cu rază de acţiune scurtă şi medie.

Analistul militar rus Pavel Felgenhauer a declarat că abandonarea Tratatului INF ar putea aduce mult mai aproape de scenariul izbucnirii unui război nuclear.

Manfred Weber, membru al Parlamentului german, a susţinut pe Twitter: “Anunţarea suspendării Tratatului INF de către SUA este un apel urgent de trezire pentru Europa. Consecinţele anulării acestui acord ar putea să ne împingă înapoi cu câteva decenii”.

Membri ai administraţiei preşedintelui american Donald Trump au declarat că motivul pentru care SUA abandonează INF este faptul că Rusia nu respectă tratatul.

La momentul abandonării tratatului, Trump a afirmat: “SUA îşi va suspenda obligaţiile prevăzute de Tratatul INF şi va începe procesul de retragere, care va fi finalizat în şase luni dacă Rusia nu acceptă să se conformeze prevederilor acordului, distrugând toate rachetele, lansatoarele şi echipamentele asociate care încălcare tratatul”.

“Vom avansa dezvoltând propriile opţiuni de răspuns militar şi vom lucra cu NATO, cu aliaţii şi partenerii noştri, pentru ca Rusia să nu obţină niciun avantaj militar prin comportamentul său ilegal”.

De asemenea, după anunţarea retragerii SUA din Tratatul INF, marţi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu a afirmat că Rusia va construi rachete cu rază medie capabile nuclear şi cu lansare terestră în următorii doi ani, potrivit Deutsche Welle.

Şoigu a susţinut că o versiune cu lansare terestră a rachetei de croazieră Kalibr a Marinei ruse şi o nouă rachetă hipersonică cu lansare terestră vor fi construite în 2019 sau 2020.

În plus, Kremlinul a negat că a încălcat prevederile Tratatului INF şi, în schimb, a acuzat SUA de astfel de încălcări.