După INF, tratatul New START ar putea fi în pericol, avertizează un oficial rus

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe. (Getty Images)

Un alt tratat nuclear ruso-american ar putea expira în curând fără a fi reînnoit după ce SUA şi Rusia au anunţat retragerea din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF), a afirmat un diplomat de rang înalt rus, potrivit RFE/RL.

Discuţiile privind reînnoirea Tratatului privind Reducerea Armelor Strategice (New START) ar trebui să înceapă în acest an, a afirmat joi adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, într-un interviu cu agenţia de ştiri TASS.

Riabkov a avertizat că se scurge timpul pentru salvarea acordului New START, care a fost semnat în 2010 de preşedintele american Barack Obama şi omologul rus Dmitri Medvedev şi a intrat în vigoare în 2011. Tratatul ar urma să expire în februarie 2021.

Riabkov a susţinut că Washingtonul nu a prezentat “disponibilitatea sau dorinţa” de a se implica în negocieri privind prelungirea tratatului care prevede ca fiecare ţară să desfăşoare maxim 1.550 de focoase nucleare şi maxim 700 de rachete şi bombardiere.

În plus, Riabkov a precizat că negocierile pentru reînnoirea tratatului New START ar putea fi stânjenite de campania prezidenţială americană din 2020.

“Din acest motiv ar trebui să înceapă tratativele în acest an”, a afirmat el.

Casa Albă a anunţat că, începând cu 2 februarie, începe un proces de şase luni de retragere din Tratatul INF. Rusia a făcut o mişcare similară, anunţându-şi de asemenea retragerea din acordul care interzice celor două ţări să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete cu lansare terestră cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.500 km.

SUA a acuzat în repetate rânduri Rusia de încălcare a termenilor Tratatului INF, lucru negat în repetate rânduri de Moscova.