După INF, tratatul New START ar putea fi în pericol, avertizează un oficial rus
alte articole
Un alt tratat nuclear ruso-american ar putea expira în curând fără a fi reînnoit după ce SUA şi Rusia au anunţat retragerea din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF), a afirmat un diplomat de rang înalt rus, potrivit RFE/RL.
Discuţiile privind reînnoirea Tratatului privind Reducerea Armelor Strategice (New START) ar trebui să înceapă în acest an, a afirmat joi adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, într-un interviu cu agenţia de ştiri TASS.
Riabkov a avertizat că se scurge timpul pentru salvarea acordului New START, care a fost semnat în 2010 de preşedintele american Barack Obama şi omologul rus Dmitri Medvedev şi a intrat în vigoare în 2011. Tratatul ar urma să expire în februarie 2021.
Riabkov a susţinut că Washingtonul nu a prezentat “disponibilitatea sau dorinţa” de a se implica în negocieri privind prelungirea tratatului care prevede ca fiecare ţară să desfăşoare maxim 1.550 de focoase nucleare şi maxim 700 de rachete şi bombardiere.
În plus, Riabkov a precizat că negocierile pentru reînnoirea tratatului New START ar putea fi stânjenite de campania prezidenţială americană din 2020.
“Din acest motiv ar trebui să înceapă tratativele în acest an”, a afirmat el.
Casa Albă a anunţat că, începând cu 2 februarie, începe un proces de şase luni de retragere din Tratatul INF. Rusia a făcut o mişcare similară, anunţându-şi de asemenea retragerea din acordul care interzice celor două ţări să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete cu lansare terestră cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.500 km.
SUA a acuzat în repetate rânduri Rusia de încălcare a termenilor Tratatului INF, lucru negat în repetate rânduri de Moscova.