Scutul de la Deveselu. MAE: Poziţia exprimată de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse este complet irelevantă

Sistemul anti-rachetă al NATO nu are nici o capabilitate ofensivă, fiind un instrument pur defensiv, esenţial pentru asigurarea securităţii spaţiului Euro-Atlantic, le transmite Teodor Meleşcanu ruşilor.
Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

Ministerul Afacerilor Externe respinge cererea adresată de Rusia către SUA pentru desfiinţarea sistemului de apărare de la Deveselu, calificând-o ”irelevantă” şi ”dezinformare flagrantă” si o încercare de a distrage atenţia de la încălcarea reală a Tratatului INF de către statul rus, relateaza G4Media.

Potrivit comunicatului MAE emis în urma consultărilor avute de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu aliaţii, ”Poziţia exprimată de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfăşurate şi la Deveselu, este complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF”.

De asemenea, MAE mai transmite că sistemul anti-rachetă al NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, ”nu are nici o capabilitate ofensivă, fiind un instrument pur defensiv, esenţial pentru asigurarea securităţii spaţiului Euro-Atlantic. Conceptul scutului antirachetă al NATO reprezintă o acţiune proporţională cu ameninţările actuale, care respectă toate angajamentele internaţionale, inclusiv Tratatul INF. Orice încercare a Federaţiei Ruse de a nega acest lucru constituie o flagrantă dezinformare şi o încercare de a distrage atenţia de la încălcarea reală a Tratatului INF de către statul rus”.

Comunicatul MAE vine in contextul în care ministrul rus al Apărării a declarat, joi, că SUA ar trebui să distrugă sistemele balistice MK-41 din România, pentru a respecta din nou Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. Oficialul rus a declarat că a convocat ataşatul militar al ambasadei SUA pentru a-i înmâna o notă care conţine solicitarea Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne