Năsui: Guvernul PSD-ALDE a dat drumul celui mai cumplit experiment fiscal din ultimii 27 de ani

România a început să facă modificări la regulile TVA, strict reglementate de UE, fără să ceară derogare. Iresponsabilitatea actualilor guvernanţi este maximă, şi-a exprimat nemulţumirea deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu - Epoch Times Romania)

România nu a primit derogare pentru TVA-Split, Guvernul nici măcar nu a cerut-o, iar asta în condiţiile în care măsura este deja în vigoare, a atras atenţia vineri, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"Pe 31 august 2017 Guvernul PSD-ALDE a dat drumul celui mai cumplit experiment fiscal pe care l-a cunoscut România în ultimii 27 de ani prin ordonanţa 23/2017 prin care a impus plata defalcată a TVA. Un sistem care va închide o groază de întreprinderi mici şi mijlocii, va împinge la negru multe altele şi va lăsa economia mult slăbită", a declarat Năsui.

Deputatul a remarcat că sistemul este opţional până la 1 ianuarie, dar va deveni obligatoriu pentru toate firmele plătitoare de TVA din România după această dată.

"Având în vedere că guvernul a ales să treacă această măsură prin ordonanţă, a ocolit parlamentul şi nu am putut face nimic împotriva ei. Singurul care putea face ceva să o oprească era Avocatul Poporului, care, însă, refuză sistematic să atace ordonanţe ale guvernului ca să nu supere majoritatea parlamentară care l-a numit în funcţie şi care îl poate şi revoca oricând din funcţie", a precizat Năsui.

În acest context, pe 25 septembrie, parlamentarul a decis să ducă lucrurile la alt nivel şi să-i scrie comisarului european Pierre Moscovici, responsabil pentru fiscalitate în cadrul Comisiei Europene, întrebându-l dacă România a cerut derogare de la directiva europeană pentru TVA, aşa cum au primit Italia şi Polonia atunci când au aplicat versiuni mult mai blânde ale acestui sistem decât ceea ce ne pregăteşte PSD în România.

"Răspunsul său este descumpănitor. Ne spune că este în contact cu autorităţile române pe acest subiect, dar că până acum acestea nu au cerut nicio derogare de la directiva TVA. Deci România a început să facă modificări la regulile TVA, strict reglementate de UE, fără să ceară derogare. Vă reamintesc că Italia şi Polonia nu doar că au cerut derogare, dar au făcut-o înainte să implementeze sistemul.

Chiar nu le-a spus nimeni în tot ministerul să ceară derogarea? Sau poate le-a spus dar au preferat să nu o ceară. Poate s-a gândit domnul Mişa că până ne avertizează UE şi începem discuţiile pe derogare, trece jumătate de an, timp în care statul poate să mai ia ceva bani din economie. Orice ar fi, iresponsabilitatea actualilor guvernanţi este maximă", a conchis Năsui.