Războiul Dragnea-Tudose, prima repriză: Shhaideh, Rovana şi Cuc, pe făraş
alte articole
Miniştrii de la Dezvoltare, Fonduri Europene şi Transporturi - Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc - şi-au dat demisia din funcţii, deşi partidul a decis să îi susţină, a anunţat joi seară, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul, preşedintele PSD Liviu Dragnea.
"S-a discutat despre programul de guvernare, s-a discutat despre situaţia în care sunt cele două colege ale noastre, despre faptul că PSD nu doreşte şi nu acceptă ca instituţii care nu trebuie să aibă competenţe în a influenţa decizii guvernamentale sau remanieri guvernamentale şi în această lumină toţi colegii au adus argumente pentru ca cele două colege ale noastre să nu plece din Guvern.
După ce, iniţial, la începutul şedinţei, cele două colege au spus că s-au hotărât să prezinte colegilor decizia de a demisiona din Guvern, după toate orele de discuţii şi după o discuţie cu ele separat, în care toată lumea, în unanimitate, le-a cerut să rămână în Guvern, au fost întrebate a doua oară, la finalul întâlnirii. Şi-au menţinut decizia de a demisiona.
Au spus că în primul rând nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD să rămână la guvernare şi să afecteze activitatea guvernamentală. Sevil Shhaideh a spus că vrea totuşi să aibă demnitate, să nu mai fie acuzată că se agaţă de scaun. Acelaşi lucru a spus şi Rovana.
Toată lumea a apreciat, inclusiv primul ministru, profesionalismul lor şi calitatea lor de membri ai Guvernului, foarte bune, foarte eficiente. Aproape toată lumea din CExN a plecat supărată. Practic, nu voiau să le lase să iasă din sală. Nu le puteam ţine prizoniere în CExN.
Nu vreau să spun mai multe. Sevil a spus foarte clar că nu mai poate duce această presiune, efectiv ea şi familia ei nu mai pot duce această presiune infernală, nu vreau să intru în detalii despre dosar. Rovana e în aceeaşi situaţie", a declarat Dragnea.
Potrivit liderului PSD, în cadrul şedinţei s-a discutat şi despre dorinţa tuturor de a "recăpăta coerenţa pe care acest partid a avut-o în anul 2016, în primul rând coerenţa comunicării, atât în interior, între noi, cât şi comunicare publică, şi coerenţa comunicării între Guvern, Parlament şi cele două partide PSD şi ALDE".
"Toată lumea a constatat că în permanenţă se inventează ceva. Cum apare o măsură bună, cum trebuie români să simtă efectele, apare ceva, şi trebuie să fim în defensivă. Trebuie să dea socoteală premierul, trebuie să răspund eu, trebuie să răspundă oricare dintre noi, poate, poate, românii nu simt că lucrurile au început să meargă bine. Sigur că e o supărare mare şi a fost o supărare foarte mare în CExN, a tuturor, că astăzi am fi putut să ne întâlnim şi să discutăm despre performanţele economice din acest an. (...)
Sperăm ca în perioada următore să reuşim să comunicăm mai bine. Atât noi, cât şi Guvernul. Le-am spus, de asemenea, colegilor mei că toţi am greşit în ultima perioadă, absolut toţi, toţi ne-am lăsat influenţaţi, fiecare la nivelul lui, de oameni de 'bine', de oameni din afara partidului, şi oameni din presă şi oameni din alte instituţii publice, care brusc au devenit foarte grijulii cu PSD-ul şi dau sfaturi şi preşedintelui partidului şi primului ministru şi altor colegi cum e bine şi cum nu e bine.
Şi eventual să fie şi o încărcătură negativă, doar, doar se produce o ruptură. PSD a trecut azi printr-o cumpănă foarte mare şi o destabilizare serioasă a PSD, care astăzi e cel mai mare partid din România, poate să producă instabilitate şi în ţară", a precizat Dragnea.
Preşedintele PSD susţine că a discutat cu premierul şi despre eventualitatea ca el să-şi prezinte demisia văzând poziţia partidului.
"Eu i-am pus că nu poate lua în calcul această variantă. Mihai Tudose e un premier bun, un premier eficient, cu greşelile lui. Poate ale lui sunt mai mari sau mai mici ca ale mele, poate ale mele sunt mai mari sau mai mici ca ale lui.
Am discutat în aceste zile de mai multe ori şi am constatat amândoi câteva lucruri importante, am comunicat prost unul cu altul. Eu îmi asum, cred că şi-o asumă şi el. Nu mai putem face aceleaşi greşeli să punem şi partidul şi coaliţia şi majoritatea parlamentară şi Guvernul într-o situaţie limită.
Eu am avut de învăţat din această perioadă, şi Mihai a avut şi colegii noştri au avut de învăţat. Repet, mulţi au plecat supăraţi pentru că nu ştiu ce să spună la oameni, dar nici nu am avut variantă în condiţiile în care cele două colege au rămas ferme pe poziţie. Dar ce vreau să transmit eu, ca preşedinte al partidului: să nu creadă vreo instituţie, indiferent de care natură, că acest partid se lasă subjugat în activitatea politică sau guvernamentală, sub nicio formă. Este doar un sfat", a afirmat Dragnea.
În acelaşi timp, liderul PSD a atras atenţia că şi-a prezentat demisia şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, pe care premierul îl acuzase anterior de incompetenţă.
"Şi Răzvan Cuc şi-a prezentat demisia. A avut o susţinere foarte serioasă în CExN. Pentru mine a fost o surpriză plăcută, şi pentru premier. Sunt lucruri pe care le-a facut, dar pe care nu le-a comunicat, din păcate. Este un tânăr bun, un tânăr capabil. A prezentat astăzi lucruri pe care nu le ştiau mulţi dintre noi: cum a găsit ministerul, a prezentat toate blocajele pe care le-a găsit, atât în ceea ce înseamnă proceduri, cât şi în ceea ce înseamnă documentaţii necesare pentru a porni finanţările pe care le aşteptăm cu toţii.
Dacă Răzvan Cuc ar fi găsit ministerul aşa cum îl va găsi noul ministrul al Transporturilor, astăzi în România roata se învârtea mult mai serios. În schimb, pentru faptul că nu a reuşit să comunice, pentru faptul că nu a putut să convingă că nu din vina lui au apărut întârzieri faţă de ce ne asumasem în programul de guvernare, şi-a asumat el asta. Şi asta arată că este un om de onoare", a punctat Dragnea.
Comitetului Executiv Naţional al PSD se va întruni din nou vineri, pentru a se discuta despre înlocuitorii celor trei miniştri demisionari.
"Nu există un câştigător"
La rândul său, premierul Mihai Tudose a susţinut că, atât Shhaideh cât şi Rovana Plumb, imediat după ce au primit citaţiile la DNA, au venit să îşi prezinte demisia.
"Le-am oprit, l-au sunat pe Liviu, am sunat şi alţi colegi, şi am reuşit să le oprim, tocmai pentru a nu fi un semnal de degringoladă în Guvern. Dar, cele două colege au ajuns la limita răbdării, în special Sevil. Sper că Sevil - o ţine aşa din decembrie - sper că Sevil va accepta să lucreze la palatul guvernamental, fiindcă chiar este extraordinar de bună pe ceea ce face.
Apropo de război. Da, am spus că-mi dau demisia dacă mi-o cere partidul. Nu am venit cu Guvernul de acasă. Sunt dispus să plec în fiecare zi, dacă îmi cere partidul sau dacă constat că nu mai sunt în stare să îmi duc la îndeplinire programul de guvernare. Aşa că, din păcate pentru unii "prieteni" cu ghilimele de rigoare, nu a fost un război, nu există un câştigător, încercăm ca, după această seară lungă, câştigător să fie partidul şi prin partid Guvernul şi ţara", a afirmat Tudose.