Pensia specială a Avocatului Poporului. Iohannis întoarce legea care-l făcea fericit pe Ciorbea înapoi în Parlament

Îngropat în datorii la bănci, Ciorbea primea, în iunie, un cadou straşnic de la Parlament: o pensie mare care putea doar să crească, nicicum să scadă cândva. Iohannis invocă însă instituirea unui privilegiu nejustificat şi întoarce legea spre reexaminare.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexamninare legea prin care aleşii neamului i-au făcut cadou Avocatului Poporului o pensie specială, egală cu cea a judecătorilor CCR. Mai mult, legea prevedea că pensia Avocatului Poporului (actualmente întrupat de Victor Ciorbea) se actualizează de fiecare dată când creşte indemnizaţia brută lunară a judecătorilor de la CCR, însă în cazul în care în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, atunci Ciorbea îşi păstrează pensia aflată în plată, prevedere care, consideră Iohannis, instituie un "privilegiu nejusitificat."

"Se poate observa că legiuitorul a urmărit instituirea unei pensii speciale pentru judecătorii Curţii Constituţionale, în cuantum variabil, prin stabilirea unui procent din indemnizaţia lor brută lunară şi nu prin instituirea celei mai mari pensii aflate în plată indiferent de fluctuaţia nivelului indemnizaţiei brute lunare. În atare condiţii, rezultă că excepţia stabilită la art. I pct. 8 din legea aflată la promulgare încalcă principiul egalităţii consacrat în art. 16 alin. (1) din Constituţie, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile şi obiective cu privire la procedura de stabilire a cuantumului pensiei Avocatului Poporului prin raportare la procedura de stabilire a pensiei judecătorilor Curţii Constituţionale", arată şeful statului în motivarea cererii de reexaminare, care poate fi accesată aici

Reamintim că în iunie a.c., Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, modificările la Legea de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului, potrivit cărora Avocatul Poporului va avea de acum înainte rang şi indemnizaţie de ministru, precum şi o pensie echivalentă cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale.

Legea a stârnit critici acide atât din partea societăţii civile cât şi a opoziţiei.

"Vorbim de o pensie specială acordată Avocatului Poporului. Este cazul să spunem că Avocatul Poporului, atunci când s-a creat, a creat o imensă speranţă pentru cetăţenii ţării, însă domnul Ciorbea s-a dovedit o cruntă dezamăgire. De ce merită domnul Ciorbea o pensie specială? Pentru rezistenţa în faţa statului de drept.

Până la urmă aceasta s-a întâmplat şi avem ca dovadă intervenţia domnului Ciorbea la CCR din acest an, din ianuarie, când a atacat acel articol din legea de funcţionare a Guvernului care nu permite condamnaţilor penal să facă parte din Executiv. Peste câteva zile s-au strâns 140.000 de semnături pentru demiterea domnului Ciorbea. În virtutea acestor semnături veniţi, domnule Ciorbea, să pledaţi pentru o pensie specială astăzi?", a declarat, în cadrul dezbaterilor din plen, senatoarea USR Florina Presadă, adăugând că avem de-a face, practic, cu "o răsplată politică" primită de Victor Ciorbea pentru loialitatea lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne