"Cu ordonanţa, ne-aţi ucis speranţa!". Olguţa Vasilescu scoate în stradă persoanele cu dizabilităţi

Mii de persoane cu dizabilităţi vor rămâne pe drumuri în urma intrării în vigoare a OUG 60/2017, adoptată de Guvernul PSD-ALDE în pofida rugăminţilor celor afectaţi de a nu o face. Deloc dornici să devină cerşetori, câteva sute de oameni au venit marţi la Ministerul Muncii, cerând soluţii.
Loredana Diacu
22.08.2017

alte articole

Protest (Mihuţ Savu/Epoch Times)
Loredana Diacu
22.08.2017
Se încarcă player-ul...

"Noi ne vrem muncitori, voi ne vreţi cerşetori!", au scandat marţi câteva sute de persoane cu dizabilităţi, reprezentanţi şi susţinători ai acestora, din întreaga ţară, strânse în faţa ministerului condus de Lia Olguţa Vasilescu. Ajunşi cu greu la locul protestului, unii dintre ei abia mergând în bastoane, alţii în cărucioare cu rotile, oamenii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de adoptarea, de către Guvernul PSD-ALDE, a OUG 60/2017, care elimină practic unităţile protejate (UPA) în care munceau persoane cu dizabilităţi.

Protest la Ministerul Muncii al persoanelor cu dizabilitati (Mihut Savu (Epoch Times)
Protest la Ministerul Muncii al persoanelor cu dizabilitati (Mihut Savu (Epoch Times)

În urma adoptării acestei ordonanţe, unităţile protejate vor putea fi organizate doar în cadrul instituţiilor publice - unde angajările sunt blocate, şi care nu sunt amenajate pentru a oferi acces persoanelor cu handicap - nu şi de către ONG-uri sau societăţi comerciale. În plus, taxa plătită de angajatori se dublează. Efectul va fi, susţin protestatarii, că mii de oameni ar putea rămâne fără muncă şi slabe şanse să-şi găsească în alte părţi.

Protest la Ministerul Muncii al persoanelor cu dizabilitati (Mihut Savu (Epoch Times)
Protest la Ministerul Muncii al persoanelor cu dizabilitati (Mihut Savu (Epoch Times)

"Suntem în stradă pentru că OUG 60/2017, aprobată de Guvern în 7 august, ia, din păcate, o formă de angajare importantă pentru persoanele cu dizabilităţi şi o anulează. Este vorba de posibilitatea companiilor şi a instituţiilor de a cumpăra produse şi servicii de la UPA şi asta practic distruge sau falimentează aceste unităţi. Ele sunt locuri unde persoane cu dizabilităţi, greu angajabile, şi-au găsit un loc de muncă în ultimii ani. Asta pentru că, în general, societatea românească nu e pregătită să angajeze astfel de persoane în orice instituţii, fără discriminări. 2000 de persoane cu dizabilităţi sunt angajate în aceste unităţi şi aceste persoane, fără niciun fel de măsuri tranzitorii, fără niciun fel de tranziţie către un nou sistem ca să le ofere o măsură compensatorie, se trezesc în stradă de la 1 septembrie", a declarat Diana Chiriacescu, directoarea Federaţiei Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Speciale (FONSS).

Protest la Ministerul Muncii al persoanelor cu dizabilitati (Mihut Savu (Epoch Times)
Protest la Ministerul Muncii al persoanelor cu dizabilitati (Mihut Savu (Epoch Times)

Potrivit directoarei FONSS, Guvernul a sacrificat interesele persoanelor cu handicap doar pentru a atrage mai mulţi bani la buget.

"Statul practic a preferat să înlocuiască alternativa cumpărării de produse şi servicii de la UPA cu plata taxei la stat. E, practic, o încercare de a colecta mai mulţi bani la bugetul de stat. Şi a oferit ca soluţie alternativă persoanelor cu dizabilităţi posibilitatea de a se adresa instituţiilor publice pentru un loc de muncă. Ori, noi ştim bine că pe de o parte posturile sunt blocate, iar instituţiile sunt complet neaccesibilizate pentru persoane cu diazabilităţi şi nepregătite pentru ele", a adăugat Chiriacescu.

În consecinţă, protestatarii cer ministerului măsuri pentru ca oamenii cu handicap să nu rămână pe drumuri.

"Noi cerem ministerului să ne ofere o perioadă tranzitorie în care să pregătească împreună cu persoanele cu dizabilităţi o alternativă la UPA, asta încercăm să obţinem astăzi. Să negociem cu ministerul măsuri compensatorii sau măsuri alternative dar care să intre în vigoare în 2018", a declarat Chiriacescu.

"Ne afectează foarte mult, avem 6 persoane angajate cu handicap. Aveam planuri de viitor, voiam să angajăm cât mai multe persoane cu handicap şi acum efectiv ne ucide speranţa!", a declarat o reprezentantă a Asociaţiei de Sprijin a Copiiilor cu Handicap Fizic, filiala Argeş.

Reamintim că OUG 60 modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, apărută în luna august în Monitorul Oficial, astfel încât angajatorii cu peste 50 de salariaţi care nu au 4% dintre aceştia persoane cu dizabilităţi vor plăti o taxă dublă la bugetul de stat. Până acum, legea permitea cumpărarea de produse şi servicii de la unităţile protejate autorizate (UPA), operatori economici care au 30% angajaţi cu dizabilităţi. Pe scurt, OUG 60/2017 suprataxează angajatorul şi falimentează un sector economic, cel al UPA, susţin opozanţii acestei legi.

Poziţia Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale

Pe fundalul protestului, MMJS transmite că prestaţiile sociale ale tuturor celor 786.546 de persoane cu dizabilităţi din România vor fi majorate considerabil de anul viitor şi că Guvernul României nu a adoptat niciun act normativ prin care Unităţile Protejate Autorizate (UPA) să fie desfiinţate şi nici nu a îngrădit accesul acestora la contracte rezervate cu instituţiile de stat, care este conferit de Legea nr. 98/2016, privind achiziţiile publice, în concordanţă cu Directiva 2014/24/UE.

"Menirea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2017, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, este tocmai aceea de a stimula angajarea a cât mai multe persoane cu handicap, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, prin creşterea obligaţiei de plată, de la 50% la 100% din salariul minim brut pe ţară, pentru fiecare persoană cu handicap neangajată, de către angajatorii care au mai mult de 50 de angajaţi, în cazul în care aceştia nu angajează cel puţin 4% persoane cu dizabilităţi din numărul total de lucrători.

Anterior Ordonanţei nr. 60/2017, instituţiile cu peste 50 de lucrători care nu angajau cel puţin 4% persoane cu handicap puteau opta în a plăti 50% din salariul minim brut pe ţară, aferent numărului de persoane cu dizabilităţi neangajate, către stat sau a cumpăra produse de la Unităţile Protejate Autorizate. Instituţiile pot încheia, în continuare, contracte cu Unităţile Protejate Autorizate, dar plata acestora nu trebuie făcută din sumele datorate cu destinaţie specială, ca urmare a neangajării persoanelor cu dizabilităţi. Cu titlu de exemplu, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale are un contract încheiat cu o Unitate Protejată Autorizată, pentru servicii de curăţenie, contract care este menţinut şi după apariţia OUG nr. 60/2017.

Sumele astfel colectate vor fi folosite, în mod direct, pentru mărirea considerabilă a prestaţiei sociale pentru toate cele 786.546 de persoane cu dizabilităţi din România.

Concret, aceeaşi OUG nr. 60/2017 prevede creşteri ale prestaţiei sociale în două trepte, de la 1 ianuarie, respectiv 1 iulie 2018. Cele mai mari creşteri, de 135%, sunt pentru copiii cu handicap grav, care primesc astăzi 106 lei/lună (23,5 euro) şi vor primi 250 de lei/lună (55,5 euro) de la 1 ianuarie 2018 şi încă 28% de la 1 iulie 2018, adică 500 de lei/lună (111,1 euro). Copii cu handicap accentuat, care, în prezent, au o prestaţie socială lunară de 79 de lei (17,5 euro) vor ajunge la 150 de lei (33,3 euro) la 1 ianuarie 2018 şi 175 lei (38,8 euro) la 1 iulie 2018. Şi adulţii cu handicap grav vor beneficia de creşteri ale prestaţiei sociale, de la 340 de lei (75,5 euro), la 450 de lei (100 de euro) şi 500 de lei (111 euro), la i ianuarie, respectiv 1 iulie 2018. Adulţii cu handicap accentuat, care primesc, în prezent, 272 de lei/lună (60,4 euro), vor ajunge la 350 de lei/lună (77,7 euro) la 1 ianuarie 2018 şi la 375 lei/lună (83,3 euro) la 1 iulie 2018.", sustine MMJS intr-un comunicat ce poate fi accesat aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor