Muzeul Naţional de Istorie Naturală: Întâlnirea "Comori de pe plajă. Melci şi scoici din Marea Neagră"
alte articole
În seria întâlnirilor "La Antipa, în spatele uşilor închise!" cu specialiştii instituţiei, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” organizează sâmbătă, 9 februarie 2013, de la ora 11.00, conferinţa "Comori de pe plajă – melci şi scoici din Marea Neagră". Drd. Ana–Maria Krapal aşteaptă publicul larg, în faţa căruia va "deschide" cufărul plin de comori al Mării Negre.
"Când spunem comori, ne gândim la minunăţii şi frumuseţi nemaivăzute. Totuşi, comorile pot face referire şi la moluştele marine, care joacă un rol foarte important în ecosistemul Mării Negre, dar şi în viaţa omului, ele reprezentând mult mai mult decât cochiliile pe care le culegem cu bucurie de pe plajă. Interesant este că speciile de scoici şi de melci care, astăzi, sunt obişnuite şi le găsim peste tot pe plajă, nu existau acum 50 de ani în Marea Neagră. Aceşti nou-veniţi au adus modificări în structura ecosistemului Mării Negre, producând schimbări însemnate", a precizat Drd. Ana – Maria Krapal.
Pe parcursul întâlnirii de sâmbătă, cei prezenţi vor descoperi care sunt cele mai comune specii de moluşte care trăiesc în Marea Neagră, în zona litoralului românesc şi vor afla diverse lucruri despre cele mai interesante şi mai bizare.
"Există două cicluri de conferinţe pe care le organizăm în weekend la muzeu. Cele care au loc sâmbăta sunt dedicate tinerilor şi adulţílor, dar am observat că vin şi elevi. La aceste întâlniri sunt dezvăluite acele activităţi ale specialiştilor muzeului pe care publicul nu le vede, la care nu are acces, acesta fiind şi motivul pentru care au fost denumite "La Antipa, în spatele uşilor închise!". Este vorba despre activitatea de cercetare ştiinţifică a specialiştilor noştri", a declarat pentru Epoch Times şeful departamentului Marketing al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, dr. Aurora Stănescu.
Drd. Ana – Maria Krapal va scoate în evidenţă, de asemenea, cât de importante sunt aceste vietăţi pentru societatea umană şi ce rol important ocupă în complexul ecosistem marin.
“În afară de conferinţele „La Antipa, în spatele uşilor închise”, mai există un ciclu. Acesta se numeşte “Întâlnirea de duminică”, are loc în ultima duminică a fiecărei luni, încă din 2004, şi se adresează părinţilor, copiilor şi cadrelor didactice. Aceste întâlniri abordează o tematică diversă din lumea animalelor şi au ca scop promovarea lumii vii şi sensibilizarea publicului faţă de aceasta”, a precizat dr. Aurora Stănescu.
Cele două tipuri de conferinţe au loc pe tot parcursul anului, cu excepţia verii, din iunie şi până în septembrie, atunci când majoritatea vizitatorilor muzeului sunt plecaţi în în concediu.
"La întâlnirile de sâmbătă, are loc la început o prezentare în Power Point, iar specialistul nostru prezintă tema zilei, cu mai multe detalii ştiinţifice. Apoi persoanele din public pun întrebări, iar specialistul răspunde. De asemenea, este pus la dispoziţia publicului şi material biologic şi aparatură, inclusiv microscoape", a mai declarat dr. Aurora Stănescu pentru Epoch Times.
Muzeul „Antipa” va acorda premii - pentru al doilea an consecutiv - la finalul acestui ciclu de conferinţe. Mai exact, trei dintre cei mai isteţi, dar şi cei mai fideli participanţi la conferinţe vor putea intra în posesia unor telescoape oferite de sponsorul DaVinci Learning, dacă vor răspunde corect la toate întrebările concursului care se va desfăşura în ianuarie 2014.
Înscrierea participanţilor se poate face în limita a 70 de locuri, prin telefon, sunând la 021-312.88.26, tasta 4 sau la adresa de e-mail florentinap@antipa.ro.
Participarea la eveniment se face pe baza biletului de vizitare a Muzeului, care costă 5 lei pentru elevi şi studenţi, 10 lei pentru pensionari şi 20 de lei pentru adulţi.