O noapte la muzeu: copii pot dormi lângă dinozaur

"Legănaţi de Deinotherium", un program iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie Naturală ''Grigore Antipa'' din Capitală, dedicat celor mici, care pot petrece o noapte în instituţia muzeală, se reia de trei ori pe lună, în ultimele trei zile de vineri.
Bogdan Costea
13.06.2012

"Legănaţi de Deinotherium", un program iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie Naturală ''Grigore Antipa'' din Capitală, dedicat celor mici, care pot petrece o noapte în instituţia muzeală, se reia de trei ori pe lună, în ultimele trei zile de vineri.

Programul "Legănaţi de Deinotherium" aşteaptă copiii care pot rămâne fără părinţi să viziteze Muzeul Antipa noaptea şi să doarmă în sala principală a instituţiei, lângă faimosul schelet de Deinotherium gigantissimum, care impresionează orice vizitator datorită dimensiunilor sale impunătoare. Dimineaţa, micuţii vor povesti ce au visat, la o ceaşcă de cacao cu lapte şi un baton gustos de cereale. Înainte, însă, de a adormi "legănaţi de Deinotherium", copiii vor asculta o veche legendă despre un animal, culeasă chiar de unul dintre cercetătorii muzeului.

Programul "Legănaţi de Deinotherium" a fost iniţiat anul acesta pe 19 mai, la Noaptea Muzeelor. Atunci, 20 de copii s-au mutat pentru o noapte în instituţia care găzduieşte faimosul schelet de Deinotherium gigantissimum, lângă care copiii au spus poveşti, s-au jucat şi au dormit. "Locurile s-au ocupat foarte repede şi avem deja o listă de aşteptare pentru următoarea ocazie. Proiectul s-a bucurat de un mare succes", a declarat Diana Ion, muzeograf la Antipa.

Copiii au fost duşi la Antipa de părinţi în jurul orei 21.30, fiind lăsaţi în grija personalului muzeului. "Şi-au adus jucăriile preferate, jocuri şi geamantane cu lucrurile lor şi tot ce mai aveau nevoie", a spus Diana Ion. Ea a precizat că, înainte să doarmă, copiii au făcut controlul muzeului: "Ne-am asigurat cu toţii că toate piesele sunt în ordine". "Toţi copiii care au dormit la noi sunt pasionaţi de istoria naturală şi au fost foarte interesaţi de foarte multe lucruri. Le-am făcut un ghidaj al muzeului şi le-am spus poveşti şi legende despre animale. La rândul lor, ei ne-au spus poveşti despre animale. Am spus poveşti până am adormit", a relatat Diana Ion. "Cu ajutorul sponsorilor, am dotat această sală cu saltele, saci de dormit, pernuţe şi lanterne", a explicat Diana Ion. Ea a precizat că toţi copiii au fost foarte cuminţi şi nu au plâns. "Le-a plăcut foarte mult şi, de dimineaţă, ne-au spus că au visat animale", a mai spus muzeograful.

De dimineaţă, copiii au luat micul dejun, compus din cereale, lapte, vitamine şi ciocolatele. După micul dejun, în jurul orei 9.00, copiii au plecat de la Antipa împreună cu părinţii lor.

În urma succesului de care s-a bucurat proiectul "Legănaţi de Deinotherium", reprezentanţii Muzeului Antipa au declarat atunci că speră să reuşească să-l implementeze măcar o dată pe lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor