Ce operaţiuni se execută la Muzeul Antipa, pe perioada închiderii
alte articole
Până pe 24 ianuarie, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va fi închis pentru public din cauza lucrărilor de întreţinere şi conservare care se execută. Accesul vizitatorilor în expoziţia permanentă este oprit, iar vizitele vor fi reluate din nou începând cu 25 ianuarie, după programul: marţi – vineri – între orele 10 şi 18 (la ora 17, intră ultimul vizitator); sâmbătă – duminică –între orele 10 şi 20 (la ora 19, intră ultima persoană).
Principala operaţiune care se execută în muzeu este curăţarea exponatelor. “Se intră pe toate dioramele, se aspiră butaforia, se şterg vitrinele, se scot măsuţele, se curăţă infotouch-urile, panourile grafice etc. Exponatele expuse liber se aspiră şi se intervine mai puţin asupra lor pentru lucrări de conservare pentru că timpul este foarte scurt. Joi vom face dezinsecţia în toată expoziţia permanentă, unde nu se va mai intra timp de opt ore, apoi vom aerisi pentru a putea primi vizitatori”, a declarat, pentru Epoch Times, Melania Stan, şefa Departamentului Colecţii din muzeu.
Exponatele sunt deocamdată în stare bună şi nu necesită lucrări complicate, însă se acoperă destul de repede de praf. “Praful e inamicul nostru în muzeu, se adună acarieni, păianjeni care ar putea dăuna pentru blana şi penele animalelor expuse. În plus, expoziţia nu mai arată proaspătă dacă se adună mult praf. Genul de expunere actual nu mai permite o curăţenie temeinică realizată în fiecare dimineaţă, aşa cum procedam înainte de 2009, înainte de modernizare. Dioramele nu se pot deschide aşa de uşor, de aceea am decis ca acum să facem o curăţenie mai temeinică şi am închis de ieri muzeul. Vom repeta această curăţenie la intervale de şase luni. Ultima am realizat-o în aprilie 2012”, a precizat Melania Stan.
Atunci când este nevoie se execută şi lucrări de conservare de care se ocupă două persoane specializate în domeniu. Este vorba mai ales de mici crăpături sau denivelări care apar la exponate. Deocamdată nu se va scoate niciun exponat pentru a fi restaurat.
Cum a evoluat numărul de vizitatori
Muzeul a fost modernizat recent şi şi-a deschis porţile pe 17 septembrie 2011, la scurta vreme înregistrând un aflux mare de vizitatori.
“În prezent, numărul de vizitatori a mai scăzut probabil din cauza vremii, poate şi a crizei. De obicei, marţea vin cei mai puţini vizitatori, iar numărul lor începe să crească şi ajunge la maximum în week-end. Din ianuarie 2012, când am avut 26.000 de vizitatori, în decembrie 2012 numărul lor a scăzut la 9.000, dar sperăm ca odată cu venirea vremii bune să mai crească”, a precizat Melania Stan.
Rezervarea vizitei de către grupurile organizate de elevi şi adulţi se face numai la numărul de telefon 021 312 88 26, de luni până vineri, între orele 9 şi 12.
Închis doi ani
Muzeul "Grigore Antipa" a fost închis pentru renovare şi modernizare din ianuarie 2009 până pe 17 septembrie 2011. Actualul patrimoniu al muzeului, format din colecţii zoologice, de minerale şi roci, paleontologice şi etnografice, include peste două milioane de piese, dintre care circa 2.000 sunt expuse.
După încheierea lucrărilor de modernizare, muzeul a reuşit să atragă, în următoarea lună, aproape 60.000 de vizitatori, peste 65% dintre aceştia fiind elevi, studenţi şi preşcolari. Numărul de vizitatori pe lună a ajuns apropiat de cel înregistrat înainte de modernizare într-un an.
Lucrările de modernizare au costat aproape 13 milioane de euro şi au fost suportate dintr-un împrumut acordat Ministerului Culturii de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi de la bugetul de stat.