Muzeul Antipa: Rezultatele expediţiei în India a unui zoolog român, prezentate publicului larg. Posibil noi specii descoperite

Detalii despre biodiversitatea deosebită întâlnită în zona Meghalaya din India vor fi prezentate sâmbătă, 16 martie, la conferinţa din ciclul „La Antipa, în spatele uşilor închise”, organizată la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Capitală. Zoologul român care a participat la expediţia din India, dr. Costică Adam, le va povesti celor mici şi mari despre aventurile prin care a trecut şi fauna exotică din acel colţ de lume.
Muzeul Antipa (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
13.03.2013

Detalii despre biodiversitatea deosebită întâlnită în zona Meghalaya din India vor fi prezentate sâmbătă, 16 martie, la conferinţa din ciclul „La Antipa, în spatele uşilor închise”, organizată la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Capitală. Zoologul român care a participat la expediţia din India, dr. Costică Adam, le va povesti celor mici şi mari despre aventurile prin care a trecut şi fauna exotică din acel colţ de lume.

Meghalaya este unul dintre cele 28 de state indiene, iar numele său înseamnă „sălaşul norilor” sau „casa norilor” în limba sanscrită. Localitatea este frecvent acoperită de nori - de aici provine şi numele ei - iar în perioada musonului deţine recordul la cantitatea de precipitaţii căzute.

Conferinţa va începe la ora 11, iar cei care doresc să participe trebuie să se înscrie prin email sau la telefon, pentru că numărul de locuri este limitat la 70.

Prezentarea va fi susţinută de dr. Costică Adam, unul dintre cei doi zoologi ai muzeului care au participat, în perioada 1 - 25 februarie, la expediţia „Caving in the Abode of the Clouds 2013 - Meghalaya, India”, în calitate de membri ai echipei ştiinţifice.

“Destinaţia am ales-o la îndemnul unei colege care lucrează ca biolog la Muzeul de Istorie şi care a fost, în urmă cu doi ani, în acest loc. Am mai fost îndemnat de biodiversitatea extraordinară din zona respectivă. Informaţii am avut despre zonă, dar material de studiu nu am avut. Totul cu care am intrat în contact acolo e total diferit faţă de ce există în Europa. Tema de cercetare - ectoparaziţii (n.r. paraziţi care trăiesc pe suprafaţa unui organism viu) la pasări – mi-am ales-o încă din timpul facultăţii şi am, până acum, 15 ani de studiu pe această temă. Am o pasiune pentru păsări şi aşa a apărut şi cea pentru ectoparaziţi. Am dorit să obţin noutăţi ştiinţifice având în vedere că păsările au fost studiate, dar ectoparaziţii lor mai puţin. Muzeul nostru organizează expediţii regulate şi este un prilej pentru noi de a face descoperiri ştiinţifice”, a declarat, pentru Epoch Times, dr. Costică Adam.

Zoologul a mai fost într-o expediţie în Maroc, unde a examinat partea de coasta, de-a lungul Oceanului Atlantic, şi Sahara Occidentală, unde a cercetat biodiversitatea zonei, împreună cu mai mulţi specialişti.

În India, zoologul român a participat la o expediţie speologică care se organizează de 20 de ani în acea zonă de către un ONG din Meghalaya şi specialişti din Anglia şi Elveţia, iar ghizi au fost localnici care cunoşteau foarte bine zona.

“Meghalaya este o zonă bogată în peşteri şi una dintre cele mai umede zone din lume, cu dealuri foarte înalte de 1.000 – 1.800 de metri. Am adus de acolo mii de exemplare de ectoparaziţi pe care îi vom studia până la sfârşitul acestui an, după care vom elabora lucrări de specialitate pe această temă. Vom reveni şi cu alte conferinţe pe tema Indiei. Speciile de păsări din India, din acea zonă, şi ectoparaziţii lor nu au mai fost abordate până acum şi am putea descoperi specii noi pentru ştiinţă“, a precizat dr. Costică Adam.

Obiectivul principal al participării celor doi specialişti la această expediţie a fost de a colecta ectoparaziţii diferitelor specii de păsări. Avifauna statului Meghalaya este impresionantă, cuprinzând un număr de peste 650 de specii de păsări, care reprezintă mai mult de jumătate din numărul total de specii întâlnite pe teritoriul Indiei. Foarte multe dintre aceste specii nu au fost cercetate până în prezent din punctul de vedere al ectoparaziţilor, au informat organizatorii conferinţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor