Musk i-a cerut lui Trump să anuleze noile tarife vamale draconice

Elon Musk la CPAC (Captură video, youtube)
Redacţia
08.04.2025

Elon Musk a lansat în weekend un val de postări pe reţelele de socializare criticându-l pe unul dintre principalii consilieri de la Casa Albă ai preşedintelui Donald Trump pentru planul său agresiv privind tarifele comerciale, potrivit Washington Post. Sursa citată mai spune că miliardarul din domeniul tehnologiei a făcut, în paralel, apeluri personale la Trump, cerându-i anularea tarifelor respective.

Tentativa de intervenţie, confirmată de două persoane familiarizate cu problema, care au vorbit sub rezerva anonimatului deoarece discuţiile au fost private, nu a avut succes până în prezent. Trump a ameninţat luni că va adăuga noi tarife de 50% asupra importurilor din China, pe lângă taxele de 34% pe care le-a anunţat săptămâna trecută, dar pe de altă parte a dat semnale că ar fi deschis la negocieri cu privire la unele aspecte ale politicii sale.

Între timp, Musk a postat pe platforma X un videoclip în care regretatul economist conservator Milton Friedman prezenta beneficiile cooperării comerciale internaţionale - „funcţionarea impersonală a preţurilor”, după cum a spus el - analizând sursele materialelor care intră în componenţa unui simplu creion de lemn.

Ruptura dintre Musk şi Trump în legătură cu o prioritate semnificativă a administraţiei marchează cel mai vizibil dezacord dintre preşedinte şi unul dintre principalii săi consilieri, care a investit aproape 290 de milioane de dolari pentru a-l susţine pe el şi pe alţi republicani în alegerile de anul trecut şi care conduce, din ianuarie, eforturile de reducere a costurilor ale Serviciului U.S. DOGE.

Musk a mai avut neînţelegeri şi cu alţi membri ai coaliţiei lui Trump, pe teme precum vizele H1-B pentru imigranţii calificaţi şi abordarea DOGE în privinţa cheltuielilor guvernamentale.

Sâmbătă, Musk l-a vizat direct pe oficialul administraţiei care a jucat un rol-cheie în elaborarea planurilor privind tarifele, consilierul comercial de la Casa Albă Peter Navarro, criticându-i dur calificările.

„Un doctorat în economie de la Harvard este un lucru rău, nu un lucru bun”, a scris Musk.

Navarro nu a răspuns la o cerere de comentarii.

„Preşedintele a alcătuit o echipă remarcabilă de persoane foarte talentate şi cu experienţă care aduc idei diferite la masă, ştiind că preşedintele Trump este cel care ia deciziile finale.

Atunci când el ia o decizie, toată lumea vâsleşte în aceeaşi direcţie pentru a o executa. Acesta este motivul pentru care această administraţie a făcut mai mult în două luni decât a făcut administraţia anterioară în patru ani”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.

Într-un interviu cu vicepremierul italian Matteo Salvini, în weekend, Musk a mai spus că ar dori să vadă o „zonă de liber schimb” între Europa şi Statele Unite.

„La sfârşitul zilei, sper că se va conveni că atât Europa, cât şi Statele Unite ar trebui să treacă în mod ideal, în opinia mea, la o situaţie cu tarife zero”, a spus Elon Musk.

Miliardarul a mai declarat că şi-ar dori mai multă libertate pentru oameni de a se deplasa între ţările din Europa şi Statele Unite şi de a lucra în oricare dintre ele „dacă doresc”.

„Acesta a fost cu siguranţă sfatul meu pentru preşedinte”, a menţionat el.

Musk, director executiv al producătorului de vehicule electrice Tesla, a afirmat de mult timp că tarifele sunt în detrimentul obiectivelor de afaceri ale unei companii care consideră atât Statele Unite, cât şi China drept centre-cheie de producţie şi de consum. Totuşi, alţi producători de automobile vor fi probabil mai afectaţi de noile tarife, au declarat analiştii.

Dar Musk s-a opus tarifelor cel puţin din primul mandat al lui Trump, când Tesla a intentat un proces prin care a încercat să anuleze taxa pe importurile Tesla din China în Statele Unite.

În 2020, conducerea de vârf a Tesla a dorit ca societatea să dea în judecată administraţia Trump din cauza tarifelor impuse Chinei. Musk a fost iniţial de acord, spunând că anumite părţi ale pachetului de măsuri al lui Trump erau nedrepte faţă de producătorul auto. Dar după ce Tesla a intentat procesul în septembrie 2020, Musk a reacţionat într-un „mod negativ” cu privire la decizie, chiar certându-i pe unii membri ai personalului pentru că au sugerat ca Tesla să intenteze procesul, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune, deoarece conturile de dreapta de pe Twitter au afirmat că Musk încerca să obţină favoruri de la chinezi şi mergea împotriva agendei „America pe primul loc” a lui Trump.

Mulţi dintre liderii din domeniul afacerilor şi al tehnologiei care au susţinut candidatura lui Trump au fost uimiţi de decizia preşedintelui de a aplica tarife atât de mari şi, în egală măsură, dezamăgiţi că nu au putut exercita o influenţă mai mare asupra politicii, au declarat cele două persoane familiarizate cu această chestiune. Persoane din cercul lui Musk au făcut apeluri directe la prieteni din administraţia Trump, inclusiv la vicepreşedintele JD Vance şi la Musk, susţinând ceea ce au considerat a fi politici de liber schimb mai rezonabile. Un prieten al lui Musk, investitorul Joe Lonsdale a postat pe X că a susţinut în ultimele zile în faţa „prietenilor din administraţie” că tarifele ar afecta mai mult companiile americane decât pe cele chineze. Lonsdale a refuzat să comenteze argumentele sale dincolo de postarea sa pe platforma X.

Un grup de lideri de afaceri a lucrat în weekend pentru a crea un grup informal care să facă lobby pe lângă membrii administraţiei Trump pentru politici mai moderate, a declarat una dintre persoane.

Mulţi dintre aceştia l-au sprijinit pe Trump anul trecut, deşi ştiau că tarifele ridicate pe care acesta le-a promis de mult timp ar putea fi distructive atât pentru industria tehnologică, cât şi pentru economie în ansamblu, dar au considerat că Trump ar putea fi influenţat de consilieri precum secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, să adopte o abordare mai blândă, au declarat persoanele respective. De asemenea, liderii de afaceri nu au anticipat că secretarul pentru Comerţ Howard Lutnick, care a fost unul dintre principalii intermediari ai lui Musk în cercul lui Trump, va fi un susţinător atât de ferm al politicilor protecţioniste.

Disputa dintre preşedinte şi unul dintre cei mai influenţi consilieri ai săi are loc cu doar câteva săptămâni înainte ca Musk, cea mai bogată persoană din lume, să îşi părăsească postul în administraţie. De asemenea, are loc pe fondul creşterii presiunii asupra Tesla pentru a inversa semnele de scădere a cererii - provocată în parte de incursiunea lui Musk în politică.

„Reacţia la politicile tarifare ale lui Trump în China şi la asocierea lui Musk va fi greu de subestimat”, a declarat Dan Ives, analist la Wedbush Securities, un susţinător entuziast al Tesla, care a redus preţul ţintă al acţiunilor Tesla - o măsură a viabilităţii sale - de la 550 USD la 315 USD "pentru a reflecta aceste noi estimări mai slabe ale cererii".

„Tesla a devenit, practic, un simbol politic la nivel global [...] şi acesta este un lucru foarte rău pentru viitorul acestui pion tehnologic disruptiv şi pentru criza de brand care s-a transformat acum într-o tornadă de tip F5”, a scris el.

Acţiunile Tesla au închis luni la 233,29 USD pe acţiune, în scădere cu peste 2,5%. Până în acest an, acţiunile au pierdut peste 38% din valoare.

Musk a dat semne de încercare de reconciliere mai târziu luni. El a distribuit un mesaj X de pe contul oficial al reprezentantului comercial al SUA, subliniind ceea ce acesta a numit practici comerciale neloiale care afectează exportatorii americani, în lumina tarifelor lui Trump. „Puncte bune”, a spus Musk.

Kimbal Musk, fratele lui Musk şi membru al consiliului de administraţie al Tesla, a lansat, de asemenea, luni, critici dure la adresa preşedintelui cu privire la politicile tarifare.

„Cine ar fi crezut că Trump a fost, de fapt, preşedintele american cu cele mai mari taxe din ultimele generaţii”, a scris el pe X, site-ul de socializare deţinut de Elon Musk. „Prin strategia sa tarifară, Trump a implementat o taxă structurală şi permanentă asupra consumatorului american”.

Comentariile au venit la mai puţin de o lună după ce Kimbal Musk îi mulţumise lui Trump pentru găzduirea unui eveniment care a prezentat Teslas pe peluza Casei Albe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor