Viceguvernatorul BNR: Deficitul bugetar e cea mai mare provocare de politică economică a României. Dar sunt şi elemente pozitive

Cosmin Marinescu (cosmin-marinescu.ro)
Andrei Popescu
01.04.2025

Profesorul Cosmin Marinescu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, a declarat, luni, în deschiderea conferinţei cu titlul “Tendinţe Economice 2025”, care s-a desfăşurat la BNR, că deficitul bugetar a depăşit 8,6% din PIB şi rămâne una dintre cele mai presante probleme economice sau chiar cea mai mare provocare de politică economică la adresa României.

“În anul 2024, creşterea economică a fost sub aşteptări, de doar 0,9%. Totodată, deficitul bugetar a depăşit 8,6% din PIB şi rămâne una dintre cele mai presante probleme economice sau chiar cea mai mare provocare de politică economică a României. În tandem, deficitul de cont curent s-a amplificat cu aproape 2 puncte procentuale din PIB, ceea ce indică politici publice aflate pe contrasens cu criteriile de sustenabilitate macroeconomică”, a precizat Marinescu, citat de Ziare.com.

În ciuda acestei situaţii problematice, Marinescu a atras atenţia şi asupra existenţei unui element pozitiv, făcând referire la o tendinţă globală de corecţie a inflaţiei care, potrivit acestuia, se poate observa şi în România:

“Putem observa, de exemplu, o tendinţă globală de corecţie a inflaţiei, iar România nu face excepţie. Prognozele Băncii Naţionale a României indică o scădere a ratei inflaţiei la 3,8% la finalul anului 2025, dar şi un număr ridicat de factori de incertitudine, care înclină în sus balanţa riscurilor actuale”.

De asemenea, a continuat el, un alt element pozitiv este acela că România poate deveni un jucător regional în domeniul securităţii energetice:

“Prin mix-ul energetic echilibrat şi prin proiectele de anvergură aflate în implementare, dispunem deja de avantaje competitive considerabile. Chiar zilele acestea au demarat lucrările de foraj în Marea Neagră, pentru exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun, iar acest proiect are potenţialul de a întări decisiv balanţa energetică naţională în următorii ani”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor