Muntele care "depune ouă din piatră"
alte articole
În China, în provincia di Guizhou, există un munte care la fiecare 30 de ani “depune” ouă de piatră. Este vorba despre Muntele Gandeng.
Chan Da Ya, care s-ar traduce din mandarină cu “stânca ce produce ouă”, a uimit oamenii de ştiinţă. Stânca ce poartă această denumire este doar o parte din Muntele Gandend şi este total diferită ca structură de restul muntelui.
Geologi din întreaga lume au vizitat aceşti munţi îndepărtaţi pentru a studia personal Chan Da Ya. Ei au încercat să înţeleagă cum este posibil ca pietrele netede şi rotunde precum ouăle, să apară cu această regularitate din stânca Muntelui Gandeng.
Rezultatele testelor făcute la faţa locului au condus la teoria potrivit căreia, în timp ce cea mai mare parte a muntelui este formată din sedimente mai grele, secţiunea stâncii din care provin "ouăle", este formată în principal din roci calcaroase, care se erodează mai uşor. Drept urmare, ploaia şi vântul sfărâmă piatra, permiţând ca cele mai grele roci prezente vreodată în substrat să apară la suprafaţă.
În videoul prezentat se poate vedea suprafaţa muntelui în care sunt fixate zeci de pietre ovale şi rotunde, de diferite mărimi. Pe măsură ce zidul se sfărâmă, pietrele rotunde vor rămâne din ce în ce mai expuse, până când vor cădea la pământ, dând astfel iluzia "depunerii de ouă".
Geologii au descoperit că, în timp ce testele au arătat că restul muntelui este constituit din sedimente mai grele, secţiunea specifică Chan Da Ya s-a format acum 500 de milioane de ani în timpul perioadei Cambrian, şi este făcută din roci calcaroase, compoziţie comună în multe regiuni de pe pământ.
Cu toate acestea, nimeni nu a reuşit încă să explice cum se face că o secţiune de calcar formată acum 500 de milioane de ani în perioada cambriană încă există. Nu s-a găsit încă o explicaţie nici asupra faptului că aceste pietre apar în forme rotunde şi netede. Este însă cert că ele conţin depozite de sedimente grele.
Fenomenul de la Chan Da Ya este considerat unic în lume.
Mulţi săteni din zonă au luat “ouă de piatră” şi le-au dus în casele lor. Ei le consideră sacre şi de bun augur, capabile să le aducă norocul şi bunăstarea.