Muncitorii români şi bulgari ar putea avea un salariu de nouă ori mai mare în MB (Migration Watch)
alte articole
Muncitorii din România şi Bulgaria ar putea avea un venit de nouă ori mai mare dacă se mută în Marea Britanie anul viitor, susţine o analiză a grupului anti-imigraţie Migration Watch UK, preluată de The Daily Telegraph. Un muncitor cu o familie cu patru membri (doi adulţi şi doi copii), plătit cu salariul minim, ar primi 543 de lire pe săptămână în Marea Britanie, prin comparaţie cu echivalentul a doar 62 de lire în ţara de origine, susţine analiza grupului de lobby.
Chiar şi muncitorii care vor veni singuri în Marea Britanie o vor duce de până la cinci ori mai bine, primind 250 de lire pe săptămână în loc de 50, din momentul în care aceştia vor beneficia de acces nerestricţionat pe piaţa muncii din Marea Britanie începând de la 1 ianuarie 2014.
Aceste previziuni survin în contextul în care ministrul britanic pentru muncă şi pensii, Iain Duncan Smith, a făcut publice planurile guvernului, potrivit cărora imigranţii din Uniunea Europeană trebuie să trăiască în Marea Britanie timp de până la un an înainte de a putea pretinde ajutoare sociale.
Unii dintre membrii conservatori ai Cabinetului de la Londra se tem că eliminarea restricţiilor pentru imigranţii din România şi Bulgaria va determina zeci de mii de noi muncitori străini să ia calea Marii Britanii, punând presiune pe locuinţe şi pe servicii publice.
Până la 250.000 de români şi bulgari ar putea veni în Marea Britanie în următorii cinci ani, pretinde Migration Watch UK, după ce miniştrii de la Londra au refuzat să ofere o estimare oficială.
Luând în considerare diferenţele privind costul de trai, raportul grupului de lobby a constatat, de asemenea, că stimulentele economice care i-ar determina pe muncitorii români şi bulgari să se mute în Marea Britanie ar fi de aproximativ două ori mai mari decât pentru lucrătorii polonezi.
'Stimulentele financiare pentru a migra în Marea Britanie, sunt, atât în cazul Bulgariei, cât şi al României, foarte puternice, mult mai (puternice) decât în cazul Poloniei', susţine analiza Migration Watch, care adaugă că ar fi absurd să sugereze faptul că nu va exista un aflux semnificativ.
Sir Andrew Green, preşedintele grupului de presiune, a adăugat: 'Diferenţele salariale se dovedesc pur şi simplu uimitoare.
'În ceea ce priveşte imigraţia europeană, lucrăm la nivelul guvernului pentru a aborda factorii de atracţie care i-ar putea încuraja pe cetăţenii UE, inclusiv pe cei din Bulgaria şi România, de a veni în Marea Britanie', a explicat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne (Home Office), adăugând că guvernul încearcă să reducă migraţia netă de la câteva sute de mii de persoane la câteva zeci de mii până la sfârşitul actualei legislaturi.