Numărul deţinuţilor români din închisorile britanice a crescut cu circa 40% (presă)
alte articole
Cifre noi date publicităţii, duminică, arată o creştere cu aproape 40% a numărului de infractori români aflaţi în detenţie în închisori din Marea Britanie, scrie Sunday Express.
În contextul în care numărul de deţinuţi nativi britanici a scăzut, rândurile deţinuţilor est-europeni sunt în creştere pe fondul unui val de infracţiuni comise de imigranţi care exploatează normele libertăţii de circulaţie în UE.
Cifrele obţinute de Sunday Express suscită temeri reînnoite privind impactul asupra Marii Britanii atunci când controalele tranzitorii ce îi vizează pe cetăţenii din România şi Bulgaria, două ţări sărace şi dominate de infracţionalitate, potrivit Express, vor fi eliminate anul viitor.
Conform statisticilor, numărul deţinuţilor români a crescut de la 454, în luna septembrie 2011, la 624, în ianuarie 2013. Infractorii din ţara fostului bloc estic sunt responsabili pentru 92% din toate infracţiunile legate de bancomate în Marea Britanie, conform cifrelor poliţiei.
Unul dintre exemplele cele mai notorii este Gheorghe Banu, care, în 2005, a fost şeful unei bande care a folosit echipamente false de ATM-uri pentru a înregistra detalii financiare şi a-şi însuşi 643.000 de lire din conturile unor clienţi. Un judecător a cerut deja trimiterea forţată a acestuia în ţara de origine, după o condamnare anterioară.
Numărul de deţinuţi polonezi, cel mai mare grup est-european aflat în închisori britanice, a crescut cu 10%, de la 735, în septembrie 2011, la 807, în ianuarie 2013, suficient pentru a umple închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Londra.
Dintre cele opt ţări din Europa Centrală şi de Est care au deţinuţi în închisori britanice, printre care şi Albania şi Slovacia, doar Letonia (210 deţinuţi, în septembrie 2011, 183 de deţinuţi, în ianuarie 2013, o reducere de 9%) şi Estonia (31 de deţinuţi, în septembrie 2011, 23 de deţinuţi, în ianuarie 2013, o scădere de 26%) au înregistrat o reducere a numărului lor de deţinuţi.
Contribuabilii britanici plătesc deja peste 90 de milioane de lire pe an pentru a finanţa numărul de 2.400 de est-europeni încarceraţi în prezent, la o rată de 38.000 de lire pe deţinut.
Cu toate acestea, posibila povară financiară suplimentară a imigranţilor economici asupra sistemului nu a fost prognozată de departamentele guvernamentale.
Parlamentarul Priti Patel a cerut unui număr de 16 ministere, printre care Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul pentru Muncă şi Pensii, Ministerul Justiţiei şi cel de Finanţe, să spună cât a costat imigraţia ministerul lor, din 1997 încoace. Fiecare a raportat că estimările nu au fost calculate, iar 'a face acest lucru ar însemna un cost disproporţionat'. Parlamentarii au reacţionat cu furie la cifrele privind situaţia din închisori, relevă Express.
'Regulile jocului sunt defectuoase. Dacă vii în această ţară din Europa şi comiţi o infracţiune suficient de gravă pentru a ajunge la închisoare, ar trebui să fii îmbarcat în primul avion şi trimis acasă'', a declarat parlamentarul conservator Dominic Raab. 'Un amestec toxic de legi UE şi privind drepturile omului a pervertit întreg bunul simţ. Orice drept la libera circulaţie ar trebui să vină cu responsabilităţi, inclusiv respectarea legii şi posibilitatea de auto-întreţinere financiară', a adăugat parlamentarul circumscripţiei Esher and Walton din comitatul Surrey.
La povara financiară mare se adaugă şi costul apelului cetăţenilor străini împotriva trimiterii forţate în ţara de origine. Infractorii încarceraţi pentru mai mult de un an sunt automat luaţi în considerare pentru expulzare de către ''Agenţia de Frontieră'' din Marea Britanie. Cei care au primit pedepse cu închisoarea mai mici sunt luaţi în considerare de la caz la caz.
Cifrele arătate de Sunday Express dezvăluie că aproape doi din trei infractori străini, care au stat la închisoare pentru a face apel împotriva trimiterii forţate în ţara de origine după ce şi-au ispăşit pedeapsa, anul trecut, se află încă în Marea Britanie. În ultimii doi ani, aproape 16.000 de deţinuţi străini vizaţi de trimiterea lor acasă au rămas în închisoare depăşind perioada sentinţei lor.
'Britanicii se aşteaptă ca infractorii străini periculoşi şi care recidivează să fie expulzaţi din ţară imediat, mai degrabă decât să rămână pe cheltuiala contribuabililor'', a declarat Patel, care a comandat cifrele. 'Datorită unor legi laxe puse în aplicare de guvernul laburist anterior este foarte uşor pentru cetăţenii străini să găsească scuze pentru a rămâne în Marea Britanie. Miniştrii trebuie să facă progrese în materie de eliminare a legislaţiei drepturilor omului care blochează expulzările, îi costă pe contribuabili şi îi lasă pe infractorii străini să rămână o ameninţare pentru siguranţa britanicilor', a relevat ea.
Dând un răspuns la aceste date, guvernul a promis să reducă numărul deţinuţilor străini. 'Mai mulţi deţinuţi străini trebuie să-şi ispăşească pedepsele în propriile ţări. Există mult prea mulţi în închisorile noastre'', a declarat ministrul care răspunde de penitenciare, Jeremy Wright. 'Deţinuţii sunt transferaţi în cadrul unor diferite acorduri, dar sunt hotărât să fac mai mult şi voi investiga fiecare cale posibilă pentru a reduce numărul acestora şi a-i despovăra pe contribuabilii britanici', s-a angajat el.
Săptămâna trecută, Bulgaria a lansat o contraofensivă împotriva a ceea ce Konstantin Dimitrov, ambasadorul Bulgariei la Londra, a numit 'defăimarea' şi 'campania negativă' din Marea Britanie împotriva imigranţilor săi economici. 'Am anihilat criminalitatea măruntă care afecta străzile din Marea Britanie în urmă cu mai mulţi ani şi cred că o mărturie privind acest lucru poate fi oferită de agenţiile britanice de aplicare a legii', a declarat Dimitrov pentru ''Channel 4 News''. 'Bulgarii au fost o problemă, dar nu mai sunt de doi, trei ani, iar statisticile obiective pot dovedi acest lucru'', a adăugat el.