Mugur Isărescu despre capitalul prin credit: „Este iluzia beţivului, îmi fac restaurant să beau gratis”

Guvernatorul BNR a atras atenţia că se impun dezbateri pe tema traiectoriei datoriei publice, pentru ca România să nu repete experienţa Greciei.
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (Epoch Times România)
Ana Ion
06.10.2015

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis marţi, într-o conferinţă de presă pe tema Stabilităţii macrofinanciare, mai multe mesaje de avertisment la adresa guvernanţilor, insistând asupra ideii că păstrarea stabilităţii economice este o necesitate, nu un moft, relatează Realitatea.net.

Potrivit sursei citate, Isărescu a atras atenţia că se impun dezbateri pe tema traiectoriei datoriei publice în următorii ani pentru a nu ajunge în situaţia Greciei:

"Nu trebuie să repet experienţa Greciei. Clipul acesta pe care l-am auzit la o televiziune - «eram bogaţi şi ne-am trezit într-o dimineaţă săraci» - reflectă o realitate: creştere economică nesustenabilă, o insistenţă pe dezvoltare fără să te uiţi la banii pe care îi iei cu împrumut, la îndatorare şi fără să gândeşti cu mare atenţie că, la un moment dat, trebuie să dai banii aceştia înapoi. Ei sunt bani împrumutaţi, nu sunt donaţi, nu sunt cadou", a declarat Isărescu, insistând asupra ideii că păstrarea stabilităţii financiare nu este un "moft" iar în lipsa acesteia economia de piaţă nu poate funcţiona corect şi eficient.

Potrivit şefului Băncii Centrale, în lipsa macrostabilităţii economice, relaxarea fiscală devine o "păcăleală" şi, pusă în contrapondere cu macrostabilitatea, reprezintă un non-sens.

"Dacă relaxarea fiscală se face în condiţiile nepăstrării unei macrostabilităţi, este o păcăleală, pentru că dai ceva cuiva, celor care beneficiază de reduceri de impozite şi apoi taxezi întreagă societate prin inflaţie, prin dobânzi mai mari, depreciere de curs şi, poate cel mai grav, prin arierate la plăţile bugetare, care sunt tot o taxă, netransparentă şi greu de cuantificat", a mai declarat Isărescu citat de Mediafax.

În cadrul conferinţei de presa susţinute azi, Guvernatorul BNR a atins şi subiectul numărului mare de firme care raportează permanent pierderi (circa 200.000) opinând că acest fenomen arată că în România nu se respectă regulile economiei de piaţă, situaţia lor afectând inclusiv procesul de finanţare de la bănci, care nu le pot acorda credite pentru că sunt subcapitalizate.

"O dezbatere pe această temă mi se pare importantă pentru că ajungem la altă problemă: în România avem multe companii private, dar sunt subcapitalizate. Cine să adune acest capital autohton? A spera că se va face capital prin credit bancar ar însemna să se decapitalizeze băncile. (...) Am avut bănci făcute de către antreprenori şi cu acest gând ascuns: luăm din bancă şi dăm la companie! Este iluzia beţivului: îmi fac restaurant să beau gratis", a atras atenţia Guvernatorul BNR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor