Mubarak ţine de domeniul trecutului, pentru egipteni

La porţile spitalului unde Mubarak agonizează, tânărul Amir Fathi arată oricui doreşte un album de fotografii al fostului preşedinte egiptean. 'Pe Gamal Abdel Nasser l-au otrăvit, pe Anwar el-Sadat l-au împuşcat, iar pe Hosni Mubarak l-au omorât la Tahrir. Cine este vinovată de moartea celor trei? Ijuan (Fraţia Musulmană', spune el.
Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak, arhiva (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.06.2012

La porţile spitalului unde Mubarak agonizează, tânărul Amir Fathi arată oricui doreşte un album de fotografii al fostului preşedinte egiptean. 'Pe Gamal Abdel Nasser l-au otrăvit, pe Anwar el-Sadat l-au împuşcat, iar pe Hosni Mubarak l-au omorât la Tahrir. Cine este vinovată de moartea celor trei? Ijuan (Fraţia Musulmană', spune el. Un mic grup de fideli îl urmează îndeaproape pe fostul 'rais' egiptean, care a fost adus marţi seară la spitalul militar Maadi, după ce a suferit un infarct cerebral. Dar pentru marea majoritate a populaţiei, Hosni Mubarak, viu sau mort, este deja de domeniul trecutului, iar adevărata preocupare este cine îl va înlocui, notează joi ziarul La Verdad.

Biroul Central Electoral a studiat cele peste 400 de contestaţii depuse în urma rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidenţiale la care s-au prezentat musulmanul Mohamed Mursi şi fostul general Ahmed Shafiq. Rezultatele oficiale sunt aşteptate joi. Până acum, ambii aspiranţi s-au declarat învingători, dar cu o diferenţă: în timp ce frăţia a anunţat cifre validate, în opinia lor, de preşedinţii secţiilor de votare, stafful de campanie al lui Shafiq nu a prezentat nicio probă.

Tăcerea oficială privind starea de sănătate a lui Hosni Mubarak adaugă mai multă tensiune la acest haos în care s-a cufundat tranziţia egipteană. Agenţia oficială de ştiri Mena, a informat marţi seară ca Mubarak este 'clinic mort', iar ulterior surse medicale au anunţat că se află în comă. De atunci, agenţia a păstrat tăcerea privind starea lui Mubarak, la fel cum au făcut şi autorităţile oficiale. Totuşi, surse de securitate şi medicale au dezminţit că fostul şef de stat ar fi murit, iar versiunea principală care circula în presa locală este că Mubarak se află în comă, iar starea lui este 'critică'.

'Următoarele 72 de ore sunt cruciale, dar ar putea supravieţui', a declarat o sursă medicală ziarului Al-Ahram, subliniind că în actuala situaţie este posibil ca Mubarak să nu îşi mai recupereze capacităţile fizice şi intelectuale. Potrivit avocatului său, Farid el-Dib, Mubarak a răspuns bine tratamentului efectuat, precizând că fost preşedinte era internat la sanatoriul din închisoarea Tora, unde ispăseşte o condamnare pe viaţă şi că medicii de acolo, depăşiţi de situaţie, au decis să-l transfere la spitalul militar din cartierul Maadi.

'Îmi pare rău pentru el, este un om în vârstă, dar adevărul este nu-i mai pasă nimănui de el', spune Mahmud Seif, un votant al fostului general Ahmed Shafiq. El este însă sigur că votul lui nu a servit la nimic: 'Indiferent cine o ieşi, Shafiq sau Mursi, până la urmă tot junta militar, (mareşalul) Tantaui, va fi adevăratul conducător al Egiptului'. Amendamentele constituţionale prin care militarii şi-au blindat puterea şi independenţa sunt mai îngrijorătoare pentru mulţi egipteni decât ceea ce se va întâmpla cu cel care, în opinia lor, a murit la 11 februarie 2011 în ziua în care a fost obligat să demisioneze.

'Mubarak este terminat. Moartea lui nu mai este relevantă, adevărata luptă se dă între revoluţie, Fraţii Musulmani, şi junta militară', explică Ashraf el-Sherif, profesor de Ştiinţe Politice la Universitatea Americană din Cairo. Potrivit analistului, faptul că nu există veşti despre starea lui Mubarak, este o probă a modului cum regimul gestionează treburile ţării, cu o lipsă totală de transparenţă şi fără să-l intereseze dacă stârneşte confuzie sau provoacă zvonuri'.

De la demonstraţia de forţă pe care frăţia musulmană a desfăşurat-o în piaţa Tahrir, mulţi egipteni se tem că protestele vor reveni în stradă şi că biroul electoral va face anunţul surpriză al victoriei lui Shafiq. Peste 3 000 de poliţişti au fost desfăşuraţi în apropierea Canalului Suez şi, potrivit martorilor locali, s-a intensificat prezenţa trupelor în afara capitalei Cairo ca în timpul revoluţiei care l-a răsturnat pe Mubarak, aflat acum pe patul de moarte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor