Fraţii Musulmani revendică victoria candidatului lor la alegerile prezidenţiale din Egipt

Mohamed Mursi. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)
Marius Dragoi
18.06.2012

Fraţii Musulmani revendică victoria candidatului lor, Mohamed Mursi, la primele alegeri prezidenţiale din Egipt după răsturnarea de la putere a lui Hosni Mubarak, relatează Bloomberg.

Mohamed Mursi ar fi obţinut 52% în cadrul scrutinului care s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică.

”Mă voi plasa la o distanţă egală de toţi, voi fi slujitorul tuturor egiptenilor”, a declarat Mursi, luni-dimineaţă, la o conferinţă.

Potrivit Fraţilor Musulmani, numărătoarea voturilor s-a efectuat în 97% din cele aproximativ 13.000 de secţii de vot.

Rezultatele oficiale ar urma să fie anunţate la 21 iunie.

Anunţul Fraţilor survine la câteva ore după ce armata egipteană a promulgat o declaraţie constituţională care stabileşte puterile preşedintelui. Totodată, se prevede că puterea legislativă şi bugetară este asigurată de actualul Consiliu suprem al Forţelor Armate (CSFA), aflat la conducerea ţării.

Cursa electorală a a divizat ţara între cei care se tem de o revenire a vechiului regim dacă fostul militar şi premier în timpul lui Mubarak, Ahmad Chafiq, va fi ales şi cei care resping amestecul religiei în politică, în cazul unei victorii a Fraţilor Musulmani.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, Mohammad Morsi s-a situat pe primul loc, cu 24,7% din voturi, în timp ce Ahmad Chafiq a obţinut 23,6% din sufragii.

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Egipt a avut loc pe fondul turbulenţelor politice, care ar putea conduce la menţinerea în fruntea ţării a Consiliului Suprem al Forţelor Armate, căruia Mubarak i-a predat puterea înainte de a demisiona.

Militarii au promis că vor preda puterea civililor după ce preşedintele va fi ales.

Curtea Constituţională a invalidat însă, joi, rezultatele scrutinului legislativ pentru un viciu în legea electorală, declarând "ilegal" Parlamentul dominat de islamişti. Instanţa i-a permis astfel lui Ahmad Chafiq să rămână în cursa prezidenţială, în pofida unei legi care le interzice reprezentanţilor fostului regim să aspire la noi funcţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor