Consiliul Militar egiptean îşi arogă prerogative importante, după prezidenţiale
alte articole
Consiliul Militar egiptean a dat publicităţii o declaraţie prin care îşi arogă prerogative importante, în timp ce ţara aşteaptă rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale.
Documentul trasat de Consiliului Suprem al Forţelor Armate (SCAF) prevede că nu pot fi convocate noi alegeri generale până când nu va fi finalizată o nouă Constituţie. De asemenea, SCAF are control legislativ, potrivit textului publicat la câteva ore după închiderea urnelor.
Practic, SCAF va prelua controlul asupra bugetului şi asupra celor care vor scrie varianta finală a Constituţiei. De asemenea, preşedintele nu va avea nicio autoritate asupra armatei. Detaliile complete ale declaraţiei urmează să fie anunţate luni.
Fostul şef al AIEA, liderul politic Mohammed ElBaradei, a descris documentul ca "un regres grav pentru democraţie şi revoluţie".
Între timp, Fraţii Musulmani au anunţat că Mohammed Mursi, candidatul lor, a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică. Muris, un islamist, l-a avut ca rival pe Ahmed Shafiq, care a servit ca ultim premier în administraţia lui Hosni Mubarak.
Potrivit Fraţilor Musulmani, el a obţinut 52% din voturi, faţă de 48% Shafiq.
Într-o conferinţă de presă organizată la sediul partidului, el a promis că va fi un preşedinte al tuturor egiptenilor şi că nu va "căuta răzbunare sau să regleze conturi". "Slavă lui Allah că a ghidat poporul egiptean pe calea libertăţii şi democraţiei, unind egiptenii pentru un viitor mai bun", a spus el.
Însă echipa de campanie a lui Shafiq a anunţat că respinge declaraţiile lui Mursi. "Suntem uimiţi de comportamentul bizar care reprezintă deturnarea rezultatelor alegerilor", a declarat un reprezentant al lui Shafiq, Mahmud Barakeh.
Rezultatele oficiale nu au fost anunţate încă.
SCAF şi-a luat angajamentul să predea puterea noului preşedinte până pe 30 iunie.
Alegerile, primele prezidenţiale de la îndepărtarea lui Mubarak de la putere, în 2011, intervin şi pe fondul unei dispute privind dizolvarea Parlamentului, după o decizie a Curţii Supreme. Fraţii Musulmani au denunţat măsura ca ilegală şi o lovitură vizând democraţia.
Instanţa a conchis că alegerile parlamentare sunt neconstituţionale pentru că membrii partidelor au avut dreptul să candideze pentru locuri în camera inferioară a legislativului care erau rezervate pentru independenţi. Decizia a fost luată de judecători apropiaţi lui Mubarak.
Disputa a alimentat temerile că armata încearcă să îşi consolideze puterea şi să se opună schimbărilor democratice cerute prin manifestaţiile de anul trecut.
Militari au fost staţionaţi în jurul Parlamentului, cu ordine de a nu lăsa parlamentarii să intre.