Motivarea invalidării referendumului: Guvernul nu a trimis la CC răspunsul cerut

Scrisoarea trimisă de Guvern, pe 20 august, la Curtea Constituţională, nu conţine informaţiile cerute de magistraţi, se arată în motivarea hotărârii privind invalidarea referendumului de pe 29 iulie.
Magistraţi ai Curţii Constituţionale la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
22.08.2012

Scrisoarea trimisă de Guvern, pe 20 august, la Curtea Constituţională, nu conţine informaţiile cerute de magistraţi, se arată în motivarea hotărârii privind invalidarea referendumului de pe 29 iulie.

Judecătorii CC ceruseră de la Executiv să comunice "numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la 10 iulie 2012)". După ce au primit scrisoarea, ei şi-au dat seama că Guvernul le-a răspuns altceva. "Datele comunicate, în cea mai mare parte, nu au legătură cu solicitarea formulată de Curte", se mai arată în motivare.

Magistraţii mai precizează că numărul persoanelor ale căror acte de identitate au expirat şi cel al cetăţenilor cu drept legal de şedere în afară ţării şi al căror domiciliu se află în România nu privesc solicitarea formulată de CC.

"În concluzie, singurul număr care, potrivit datelor comunicate de Guvern, poate fi luat în considerare la actualizarea listelor electorale permanente, este acesta din urmă, respectiv 34.654 persoane, reprezentând: persoane decedate, persoane având statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, persoane care au pierdut cetăţenia română, persoane fără drept de vot, persoane bolnave psihic care şi-au pierdut drepturile electorale, persoane cu corecţii CNP", se mai arată în motivare.

În motivare se mai arată că reprezentanţii Guvernului au precizat deja că numai aceste 34.654 de persoane trebuie radiate din listele electorale permanente.

Datele trimise de Guvern

Premierul Ponta a prezentat, pe 20 august, datele centralizate de Ministerul de Interne şi cel de Externe referitoare la actualizarea listelor electorale şi pe care le-a trimis Curţii Constituţionale. El a spus că 34.654 de persoane urmează să fie radiate de primari din listele electorale permanente, 512.379 au actele de identitate expirate, iar 3.052.397 sunt în străinătate.

"Nu am transmis CC liste electorale dintr-un motiv pe care am reuşit să-l fac inteligibil pentru toată lumea: nu erau la noi listele electorale, ci au fost luate de Parchet. În data de 1 august 2012, MAI a trimis datele persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Nu am actualizat nicio listă pentru că, în conformitate cu legea, nu Guvernul actualizează listele, ci autorităţile locale. Noi am pus la dispoziţie datele pe care am reuşit să le obţinem până în acest moment, îmi doresc ca mâine Curtea Constituţională să ia o decizie şi să punem capăt crizei politice, la fel cum îmi doresc ca CSM să ia mâine o decizie şi doamna Mona Pivniceru să devină ministrul Justiţiei", a declarat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor