Moţiunea de cenzură "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta" a fost respinsă [video]

Parlamentul decide astăzi dacă premierul Victor Ponta va rămâne sau nu la şefia Guvernului României.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

UPDATE ora 13:00. Moţiunea de cenzură depusă de liberali a picat la vot. S-au înregistrat doar 207 voturi "pentru", faţă de 275 cât era nevoie pentru ca moţiunea să treacă.

* * *

UPDATE ora 12:10. Parlamentarii au început să voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Votul este secret, cu bile.

* * *

UPDATE ora 11:45. Discursul lui Vasile Blaga

"Nu mă bucur de răul nimănui, nu mă bucur de situaţia dlui Ponta. Ce am fost v-am demonstrat cu vârf şi îndesat anul trecut când v-am scos din politica înaltă. Ce o să fiu eu o să va arăt anul viitor când o să câştigăm toate alegerile. Prima regulă este că nu ai voie să te pui pe tine deasupra intereselor ţării.

Moţiunea noastră nu este despre un om, nu am făcut o obsesie pentru Victor Ponta. Moţiunea este pentru separarea apelor: alegeţi să fiţi până la capăt cu Victor Ponta într-o guvernare fără viitor. Sunt peste 100 de zile de când Victor Ponta se încăpăţânează să rămână în funcţie. Situaţia este unică în Europa. Credibilitatea dlui Ponta în faţa partenerilor internaţionali este zero.

Să nu uităm şi comportamentul dlui Ponta în ultimele 100 de zile. A făcut tot ce se poate ca să fie uitată situaţia şi să mute atenţia în altă parte. A plecat din ţară pe nepusă masa, a aruncat cu populisme şi a încercat să transforme codul fiscal într-o armă personală. Premierul este un politician disperat. Guvernul Ponta a pus zeci de taxe şi impozite mărite în cele mai nepotrivite momente. Noi ne-am făcut datoria şi am tras un semnal de alarmă, astăzi v-am oferit soluţia."

* * *

UPDATE ora 11:40. Discursul lui Liviu Dragnea

"Eu îmi păstrez abordarea dialogului, încerc să constat câteva lucruri. Din fericire pentru poporul român, Caragiale încă nu a murit. Am văzut foarte multe acuzaţii reciproce, ieşiri publice în care s-au folosit cuvinte care nu au ce căuta în limbajul unui parlamentar. Am fost criticaţi că suntem prezenţi şi nu votăm.

Eu înţeleg aşa: când cineva porneşte o acţiune, înseamnă că are şi oamenii necesari pentru a susţine această acţiune. Ţi-ai făcut un calcul şi ştii că ai număr de voturi suficient, ai şi echipa guvernamentală care să vină imediat, ai şi propunere de prim-ministru, ca să arăţi ţării întregi...

E ca şi cum ne-aţi cere nouă să va aducem parlamentari să va voteze moţiunea şi nişte cetăţeni să va mărească rândurile la miting. Aşa ceva nu se poate face. Mă mir de unde brusc a apărut această lipsă de experienţă politică.

De mâine avem de discutat: despre soarta TVR-ului, legea salarizării, achiziţiilor publice. Scene de genul ăsta se văd pe posturi generaliste, acces direct, indirect, mireasă pentru fiul meu... în Parlament se fac legi."

* * *

UPDATE ora 11:30. Discursul lui Kelemen Hunor

"Vom vota moţiunea de cenzură. Dar nu trebuie ca votul să fie interpretat pentru textul moţiunii. O moţiune nu trebuie îndreptată împotriva unui singur membru al Guvernului.

Investiţiile sunt ca şi inexistente, Guvernul creează tensiuni între diferite grupuri sociale, ordonanţele de urgenţă creează dezechilibru între executiv şi legislativ. Unii dintre membrii Guvernului au devenit portavocea extremismului şi naţionalismului orb.

Cetăţenii aşteaptă de la noi toţi consecvenţă şi o acţiune logică. O formaţiune aflată în opoziţie nu poate să voteze altfel decât împotriva Guvernului."

* * *

UPDATE ora 11:10. Discursul lui Călin Popescu Tăriceanu

"Din considerente de colegialitate şi pentru a scurta aşteptarea, grupurile ALDE nu vor vota moţiunea. E dreptul constituţional al lor de a iniţia această moţiunea. Aceasta e glonţul de aur cu care opoziţia poate încerca demiterea guvernului prin mijloace democratice. Vreau să remarc că nu am mai întâlnit aşa ceva. Mi se pare că acest glonţ a fost tras cu multă nonşalanţă sau pur şi simplu e dorinţa de a scăpa cât mai repede de această obligaţie. Toţi au văzut că opoziţia nu are un program alternativ nici persoane competente să le pună în loc. Iar PNL e vechiul PDL, nu are ideologie, nu are nicio legătură cu liberalismul, dar are o legătură certă cu băsismul.

Dezechilibrul puterilor care e strâns legat de textul moţiunii. Discutăm azi despre statul de drept. Moţiunea are legătură cu statul de drept. Şi are un argument, premierul a fost trimis în judecată. În statele în care e stat de drept premierul şi-ar fi dat demisia. (...) Nu voi face greşeala de a mă pronunţa în privinţa vinovăţiei sau nevinovăţiei premierului, dar aduc în discuţie adevăruri notorii. Vă invit pe toţi, în egală măsură putere şi opoziţie la un proces de reflexie asupra statului de drept.

Separaţia puterilor proclamată de Costituţie înseamnă controlul lor reciproc şi echilibrul dintre puteri şi mă întreb dacă puterea judecătoarească nu s-a transformat într-o superputere. Porcurorii sunt sub autoritatea Ministerului Justiţiei, deci procurorii sunt agenţi ai statului şi sunt autoritate executivă. (...) Viciul pleacă de la Constituţie. Că s-a transformat puterea judecătorească într-o superputere este o realitate." (sursă b1.ro)

* * *

UPDATE ora 10.55: Discursul Alinei Gorghiu

"Dl Ponta trăieşte într-o realitate doar a domniei sale şi a nimănui din România. Nimic din ce i se întâmplă nu înţelege. Vestea bună este că dl prim ministru mai are trei patru români care îl susţin, vestea proastă este ca aceştia sunt liderii de la guvernare: Unul îşi doreşte să preia locul de pe care a plecat dl Ponta, unul vrea să rămână primul senator al ţării, unul confundă puterea cu interesul naţional. Nu le pasă de partidele pe care le conduc. Odată cu Victor Ponta vă compromiteţi toţi.

În afara zidurilor din acest Parlament sunt câteva mii de oameni. Ştiu, contează doar miile de oameni pe care Victor Ponta îi strânge de ziua lui pe stadion. Mai sunt peste un milion de români care au semnat pentru demisia lui Victor Ponta când acesta era doar urmărit penal. Solidarizaţi-vă cu cei din parcul Izvor, cu românii. Daţi-i un mesaj simplu lui Victor Ponta: "Lasă-ne!" "Pleacă!"

Pe biroul meu de ieri se află demisia lui Dan Motreanu. Vedeţi pe undeva demisia lui Victor Ponta? Aţi făcut plângeri, l-aţi pus pe dl Cazanciuc să mă ameninţe. Dacă găsiţi argument să se spună despre mine că există vreo suspiciune, demonstraţi-o. De acuze m-am săturat. Vorbiţi de alţii că sunt corupţi. Uitaţi-vă în oglindă, domnule Ponta!

Nimeni nu îl mai sună, nimeni nu îl mai ascultă, şi nimeni nu îl mai primeşte în vizită. Nu mai ajunge nicăieri. Din păcate, nici România nu mai ajunge nicăieri. Toată lumea aşteaptă o schimbare pentru că România este în avarie. Ponta lasă în urma lui tone de invective, tone de minciuni şi o mare pată pe imaginea României. Un guvern cu susţinere zero este un guvern zero. Autorul afirmaţiei este chiar Victor Ponta. Şi este valabilă şi acum, are susţinere zero în condiţiile în care parlamentarii sunt împiedicaţi să voteze.

Rămânând la putere faceţi un rău imens României. Victor Ponta va pleca mai devreme sau mai târziu de la Palatul Victoria şi până la alegerile locale vom avea alt prim-ministru. Vă îndemn eu să o faceţi acum, astăzi, aici, atâta vreme cât încă rănile pot fi cusute. Menţinerea lui Victor Ponta în funcţie este democratică şi constituţională o să îmi spuneţi. Dar este profund imorală şi deloc dreaptă.

Colegii mei au făcut zilele trecute câteva analize. Sunt peste 100 de funcţionari publici, zeci de mii de angajaţi, mii de magistraţi care îşi dedică viaţa apărării interesului public, respectă legea. Sunt suspendaţi din funcţie atunci când se declanşează procesul penal sau sunt trimişi în judecată? Arătaţi-mi şi mie cum se va uita Victor Ponta la vreunul din aceşti funcţionari.

Această moţiune este despre realitatea din România, despre clasa politică pe care o are. Astăzi aveţi de ales între a continua sfidarea şi a face un gest cât se poate de normal şi firesc."

* * *

UPDATE ora 10.40. Discursul lui Victor Ponta

"Nu există azi în faţa dvs niciun fel de critică la adresa actului de guvernare. Este o confuzie stârnită, sunt oameni aduşi cu autobuze în faţă în ploaie, probabil ei credeau că vin să protesteze împotriva celor care le-au tăiat pensiile şi salariile (aplauze). Sunt mai mulţi jandarmi şi jurnalişti decât protestatari. Dar nici dl Blaga nu mai e ce a fost.

Va aduc aminte tuturor că atunci când USL s-a prezentat pentru o moţiune de cenzură s-a format cu un guvern alternativ. Astăzi nu există aşa ceva. Apreciez faptul că opoziţia nu vorbeşte despre pensii, salarii locuri de muncă, având în rândurile sale exact foştii pdlisti. E un lucru de bun simţ că nu discutaţi despre problemele guvernării.

Intenţia PNL de a se ascunde în spatele procurorilor este greşită. În parlament nu trebuie să se facă justiţie doar politică. Mulţumesc coaliţiei de guvernare pentru sprijinul pe care îl acordă guvernării. Este datoria noastră a celor care am fost votaţi să ducem la bun sfârşit programul de guvernare.

Mulţumim şi grupului minorităţilor naţionale care au susţinut guvernarea şi care acum dă un semnal al toleranţei. UDMR a fost întotdeauna constant în a combate implicarea judiciarului în actul de politică. Respect dreptul dvs de a vota moţiunea dar cred că trebuie să spuneţi care este poziţia dvs faţă de ce spun colegii liberali. În 2012 au spus că nu sunteţi buni să guvernaţi, acum vor spune că sunteţi bun.

Şi dl Dragnea este bun dacă dă jos guvernul, altfel este un penal, condamnat pentru referendumul pe care dvs l-aţi votat. Şi dl Oprea este bun dacă trădează coaliţia de guvernare. Când se dau lecţii de moralitate trebuie văzut cine dă acele lecţii. Vedeam un fost membru al guvernului Boc, dl Predoiu chemând oameni în stradă. Din fericire nu au venit că dacă ar fi venit l-ar f întrebat de ce a semnat pe ordonanţele prin care s-au închis spitale, sau despre gala Bute, pe care acum doar dna Udrea o plăteşte.

Astăzi vor vota moţiunea oameni care sunt trimişi în judecată, condamnaţi. Îmi pare rău pentru Dan Motreanu... asta e viaţa. Pentru a da satisfacţie celor care au conceput acest text, să am refer un pic şi la obiectul moţiunii sau textului prezentat. Se vorbeşte despre contracte...nu am semnat niciun fel de contract cu o societate. Ştiu că a semnat dl Şova cu societăţi din portofoliul AVAS condus atunci de dl Atanasiu. Vreţi să îmi dau eu demisia pentru că au semnat Şova cu Atanasiu contracte? Care e logica.

Sau poate a fost sfătuit greşit de avocata Gorghiu. (aplauze puternice când Ponta citeşte despre contracte ale Gorghiu Pop & Asociaţii). M-am întâlnit ieri întâmplător cu dl deputat Tomac. "Dacă votaţi moţiunea şi nu avem guvern nu vom putea sprijini Moldova" şi mi-a zis "Hai dom'le că nu trece moţiunea". Şi atunci de ce aţi mai facut-o?" (sursa discursurilor HotNews)

* * *

UPDATE ora 10:25. A început şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care se dezbate şi se votează moţiunea de cenzură iniţiată de liberali. Liderul de grup al deputaţilor PNL, Eugen Nicolaescu, a citit textul documentului.

* * *

Cea de-a patra moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, intitulată "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta", va fi dezbătută marţi, începând cu ora 10:00, în plenul reunit al Parlamentului. Şansele ca premierul Ponta să fie debarcat de la Palatul Victoria sunt infime.

Pentru ca moţiunea iniţiată de liberali să îşi îndeplinească scopul este nevoie de voturile a cel puţin jumătate plus unu din numărul total de parlamentari, respectiv 278. Deşi UDMR şi PMP au anunţat că susţin moţiunea, dacă niciunul dintre membrii coaliţiei de guvernare nu se răzgândesc - PSD, UNPR şi ALDE - Victor Ponta rămâne premier în continuare.

În textul moţiunii, liberalii afirmă că Victor Ponta, trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari, compromite o naţiune întreagă, iar liderii UNPR şi PSD sunt "complicii" lui dacă îl susţin în continuare.

"În orice altă ţară din UE premierul şi-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni de zile", se motivează în moţiune.

PNL îi cere şefului UNPR, Gabriel Oprea, să spună "care este interesul naţional care reclamă menţinerea lui Victor Ponta cu preţul decredibilizării acestei ţări", îndemnându-l să pună "în balanţă promisiunea făcută lui Ponta şi interesul poporului român".

Liberalii îl acuză, totodată, pe preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, că prin menţinerea lui Victor Ponta la guvernare vinde iluzii românilor.

"Domnule Liviu Dragnea, vorbeaţi recent de resetarea clasei politice, de o nouă politică. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceţi decât să vindeţi iluzii românilor. Menţinerea PSD la guvernare nu poate fi un scop în sine. Nu mai confundaţi România cu partidul! Dacă vi-l doriţi pe Ponta şi nu puteţi scăpa de el, folosiţi-l la PSD, dar nu la Palatul Victoria. PSD-ul ce alege, România sau Victor Ponta?!", arată textul moţiunii.

Miting PNL de amploare în acelaşi timp cu dezbaterea

Înainte de dezbaterea de marţi a moţiunii de cenzură în Parlament, liberalii au anunţat că scot în stradă nu mai puţin de 15.000 de oameni pentru a protesta împotriva guvernului Ponta.

"Ieşim în stradă, în număr mare, să ne facem auzit mesajul de solidaritate cu România. Prim-ministrul trimis în judecată alege să sacrifice reputaţia României ca să-şi prelungească şederea la Palatul Victoria. Noi alegem România! Marţi, de la ora 9.30, în Parcul Izvor, le cerem partidelor din Parlament să-şi reprezinte alegătorii, nu propriile interese politice.

Va fi un miting pentru demnitate, pentru o Românie europeană, pentru normalitatea pe care Victor Ponta şi complicii lui politici ne-au furat-o. Vă aşteptăm alături de noi!", a scris luni, pe Facebook, şefa PNL Alina Gorghiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne