Campaniile DNA au început să dea roade. Kovesi: "Am observat că s-a produs o schimbare de mentalitate"

DNA nu poate eradica din rădăcină corupţia însă, prin acţiunile sale, poate încuraja oamenii să ia o poziţie fermă împotriva fenomenului.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Deşi este conştientă că DNA nu poate să rezolve de una singură problema corupţiei pandemice care cangrenează România, procurorul-şef al agenţiei, Laura Codruţa Kovesi, şi-a manifestat satisfacţia că, datorită prestaţiei instituţiei pe care o conduce, a avut loc o schimbare semnificativă de mentalitate în rândul cetăţenilor.

"Pentru mine şi pentru colegii mei este extrem de greu să explicăm, cel puţin din punct de vedere juridic, cum de se întâmplă în continuare aceste lucruri. Spre exemplu, dacă vorbim de administraţia publică locală, în aproape jumătate din judeţele României am avut primari de reşedinţă de judeţ sau preşedinţi de consilii judeţene care în ultimii doi ani au fost investigaţi, învinuiţi, trimişi în judecată, unii dintre ei chiar condamnaţi. Cu toate acestea constatăm că infracţiunile se comit în continuare", a declarat, în cadrul unui interviu acordat Digi24, Laura Codruţa Kovesi, adăugând că acelaşi lucru se întâmplă şi în sistemul judiciar.

În opinia şefei DNA, este foarte important ca toţi românii, şi în special conducătorii din instituţii, să conştientizeze gravitatea fenomenului şi să ia poziţie împotriva acestuia.

"Nu cred că DNA va rezolva corupţia din România, dar cred cu convingere că această luptă pe care DNA o duce pentru a combate corupţia trebuie dublată de măsuri preventive. Degeaba arestăm medici în fiecare an dacă în sistemul de sănătate procedurile rămân aceleaşi. Degeaba arestăm profesori care dau subiectele la bacalaureat, dacă modul în care se desfăşoară aceste examene rămâne acelaşi. Cred că este foarte important să se ia măsuri de prevenire, în aşa fel încât împreună să încercăm să reducem acest fenomen. Nu arestând oameni vom reduce noi corupţia în România", a subliniat Laura Codruţa Kovesi.

Schimbare de perspectivă

"În fiecare an stabilim priorităţi, una dintre priorităţi a fost în domeniul administraţiei publice locale. Pe de altă parte, faptul că am investigat dosare în care au fost implicate persoane ce au deţinut funcţii importante în instituţiile statului i-a încurajat foarte mult pe cetăţeni să vină înspre noi. Au prins încredere în ceea ce face DNA şi sunt foarte multe sesizări care vin de la cetăţeni şi care vizează fapte de corupţie în administraţia publică locală sau centrală.

Am observat în ultima perioadă de timp că s-a produs o schimbare de mentalitate, cetăţenii sunt foarte revoltaţi atunci când li se cere mită şi au început să facă sesizări înspre DNA. Există persoane care deţin funcţii de conducere şi care atunci când li se oferă mită încep să facă denunţuri şi să ne anunţe că sunt persoane care le oferă mită pentru a-şi îndeplini într-un anumit fel atribuţiile de serviciu. Cred că o schimbare de mentalitate a avut loc", a afirmat Laura Codruţa Kovesi, menţionând că administraţia publică va fi un obiectiv şi anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne