Procuratura vrea explicaţii în cazul Bárcenas, deputaţii conservatori îl apără pe premierul Rajoy (revista presei spaniole)

Fostul trezorier al Partidului Popular, Luis Barcenas.
Fostul trezorier al Partidului Popular, Luis Barcenas. (PEDRO ARMESTRE / AFP / Getty Images)

Procuratura anticorupţie vrea ca secretarul general al Partidului Popular, Maria Dolores de Cospedal, să vină să dea declaraţii pentru 'cazul Bárcenas', scriu vineri câteva dintre cele mai importante cotidiene spaniole. În schimb, partidul de guvernământ s-a opus când opoziţia a cerut explicaţii şi a vrut ca însuşi premierul spaniol, Mariano Rajoy, să dea explicaţii în faţa legislativului, mai notează presa centrală de vineri.

Procuratura anticorupţie vrea ca De Cospedal să dea declaraţii în cazul fostului trezorier conservator, Luis Bárcenas, acuzat că ar fi gestionat finanţarea ilegală a Partidului Popular, aflat la guvernare. Cotidianul El Pais constată şi că PP acuză întreaga opoziţie că a devenit 'ostatica' fostului trezorier şi a refuzat cerinţa partidelor de a auzi explicaţii de la însuşi premierul spaniol.

Cotidianul La Vanguardia scrie de asemenea că procuratura vrea explicaţii de la De Cospedal cu privire la finanţarea PP şi modul în care se primeau donaţiile anonime. În acelaşi timp, mai notează publicaţia citată, conservatorii îl apără pe Rajoy, ca să nu fie nevoit să compară în faţa legislativului.

Bárcenas ar fi pus la cale un sistem cu care să înşele şi Partidul Popular, şi donatorii acestuia, dezvăluie vineri cotidianul La Razon. Conducerea Partidului Popular consideră că fostul trezorier ar fi construit o reţea de deturnare de fonduri, pentru a se îmbogăţi cu donaţiile anonime destinate partidului, introducând plăţi şi note false în contabilitatea paralelă pentru a-şi asigura spatele. Pe de altă parte, cotidianul spaniol citat mai scrie şi că Maria Dolores de Cospedal se arată liniştită şi dispusă să colaboreze cu justiţia.

Ostatici ai lui Bárcenas, titrează cotidianul catalan El Periodico, potrivit celor insinuate de parlamentarii puterii: întreaga opoziţie ar fi coruptă, şi de aceea se supune 'dictatului lui Bárcenas'. Şi acest cotidian constată, în plus, că deputaţii conservatori îl salvează pe Rajoy, şi dau în schimb vina pe opoziţie pentru că ar 'servi un delincvent'.

În aceste condiţii, după ce Partidul Popular a respins de pe ordinea de zi a sesiunii de control în Congres explicaţiile cerute de opoziţie premierului Rajoy, El Mundo scrie vineri că, acum, principala formaţiune de opoziţie - PSOE (socialişti) nu exclude depunerea unei moţiuni de cenzură.

Cotidianul ABC scrie vineri despre scandalul deturnării de fonduri publice destinate indemnizaţiilor pentru şomeri în Andaluzia şi consideră că actualul şef al executivului local, Jose Antonio Grińán, are două feţe: acuză instanţa şi îi apără în acelaşi timp pe cei acuzaţi, demnitari din administraţie. Guvernul andaluz a atacat instrucţia judecătorului care se ocupă de caz, mai arată cotidianul spaniol citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe