Moscova avertizează nava americană din Marea Neagră să nu se apropie de linia de coastă rusească

Distrugătorul american USS Donald Cook (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
21.01.2019

Moscova a avertizat distrugătorul american USS Donald Cook, care a ajuns în Marea Neagră, să nu se apropie de coastele ruseşti, subliniind că Rusia monitorizează îndeaproape acţiunile navei.

Vizitele efectuate de navele de luptă americane în Marea Neagră nu au legătură cu securitatea SUA, ci sunt motivate de politica lor, a afirmat duminică senatorul rus Alexei Puşkov.

“Navele de luptă americane devin vizitatori frecvenţi ai Mării Negre. Aceste vizite nu au legătură cu securitatea Statelor Unite”, a precizat Puşkov, membru al Comisiei pentru Politica Informaţiilor din cadrul camerei superioare a Parlamentului Rusiei, pe pagina sa de Twitter.

“Ele îşi flutură steagul, ne trimit un semnal şi îi mulţumesc pe senatorii lor care cer trimiterea unei întregi flote militare în Marea Neagră. Navele ar trebui ţinute departe de linia noastră de coastă”, a avertizat el.

Distrugătorul american cu rachete ghidate Donald Cook a început să se deplaseze sâmbătă spre Marea Neagră, la mai puţin de două săptămâni după ce o altă navă a Marinei SUA a fost trimisă în zonă.

La începutul acestei luni, nava americană de desant USS Fort McHenry, din clasa Whidbey Island, a fost ajuns în Marea Neagră pentru a participa la un exerciţiu maritim comun cu fregata românească Regele Ferdinand.

Marina SUA susţine că distrugătorul USS Donald Cook urmăreşte să “desfăşoare operaţiuni de securitate maritimă şi pentru a îmbunătăţi stabilitatea maritimă regională, starea de pregătire şi capabilităţile navei”.

Flota rusească din Marea Neagră a început să monitorizeze nava de luptă americană după ce a intrat în zonă, a declarat sâmbătă Centrul de Control al Apărării, fiind citat de agenţia rusă de ştiri RIA.

Conform Convenţiei Internaţionale de la Montreux, nava de luptă americană din clasa Arleigh Burke poate rămâne în Marea Neagră maxim 21 de zile, a mai precizat Centrul rusesc.

“Prezenţa noastră în Marea Neagră va demonstra interoperabilitatea Marinei pentru atingerea obiectivelor comune de securitate, permiţându-ne să răspundem eficient dificultăţilor viitoare sau să descurajăm agresiunile”, a susţinut într-o declaraţie Matthew J. Powell, comandantul distrugătorului USS Donald Cook.

Şase nave militare americane au desfăşurat misiuni în această zonă în 2018, inclusiv distrugătoarele cu rachete ghidate USS Ross, USS Carney şi USS Porter, precum şi nava comandant USS Mount Whitney, nava de desant USS Oak Hill şi nava de transport rapid USNS Carson City.

Situaţia din regiune rămâne tensionată după ce Marina Rusiei a atacat şi capturat trei nave ucrainene şi echipajele acestora în noiembrie 2018 în apropierea Strâmtorii Kerci. Moscova a susţinut că navele ucrainene au pătruns ilegal în apele sale teritoriale, lucru negat de Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor