Navă americană va participa la un exerciţiu maritim cu o fregată românească în Marea Neagră

Nava americană de desant USS Fort McHenry
Nava americană de desant USS Fort McHenry (Wikimedia.org)

Nava americană de desant USS Fort McHenry, din clasa Whidbey Island, a sosit luni dimineaţa în portul românesc Constanţa pentru o staţionare de câteva zile, după care va participa la un exerciţiu maritim comun cu fregata românească Regele Ferdinand în Marea Neagră, a precizat luni Marina română.

„Între 7 şi 10 ianuarie, nava de asalt USS Fort McHenry vizitează portul Constanţa şi va fi staţionată timp de trei zile la terminalul de pasageri. După ce va pleca din port joi, 10 ianuarie, USS Fort McHenry şi fregata (românească) Regele Ferdinand vor participa la un exerciţiu comun în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre”, conform declaraţiei Marinei.

Statul Major al armatei române a precizat că, în timpul vizitei în portul Constanţa, reprezentanţii navei americane se vor întâlni cu comandantul flotei româneşti şi că un detaşament de soldaţi din Batalionul 307 al Marinei va efectua o vizită la bordul USS Fort McHenry.

Anterior, informaţii apărute în presa americană au precizat că nava de desant Fort McHenry a navigat prin Strâmtoarea Dardanele în drumul său spre România, fiind prima navă de luptă a Marinei SUA care pătrunde în Marea Neagră de la incidentul maritim din noiembrie 2018 din Strâmtoarea Kerci între Rusia şi Ucraina.

„Este prima navă a Marinei [SUA] care a intrat în Marea Neagră începând cu august [2018], când USS Carney, un distrugător din clasa Arleigh Burke şi nava de transport rapid USNS Carson City au efectuat misiuni separate acolo”, a precizat publicaţia militară americană Stars and Stripes.

Nava USS Fort McHenry face parte din Kearsarge Amphibious Ready Group, un grup care include nava amfibie de asalt Kearsarge din clasa Wasp şi nava amfibie de transport Arlington din clasa San Antonio, a mai precizat publicaţia militară americană.