Ministrul german de Externe cere Rusiei să salveze Tratatul INF

Ministrul german de Externe, Heiko Maas (Alax Halada/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
19.01.2019

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut Rusiei să ajute la prevenirea unei noi curse a înarmării prin salvarea unui tratat militar major încheiat în urmă cu câteva zeci de ani cu SUA, potrivit RFE/RL.

În timpul vizitei efectuate vineri la Moscova, Maas a cerut Rusiei să distrugă un tip de rachetă despre care Washingtonul susţine că încalcă Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF).

Preşedintele american Donald Trump a anunţat anul trecut că SUA va ieşi din tratatul INF din cauza faptului că Rusia a încălcat prevederile acestuia.

Reacţionând la remarcile lui Maas, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat că ţara sa a încălcat tratatul.

În comentarii citate de mass media rusă, Lavrov a susţinut că oficialii americani au informat Moscova că decizia lor privind INF este finală şi nu este deschisă pentru negocieri.

Washingtonul a precizat că va ieşi din tratat la începutul lunii februarie în cazul în care Moscova nu pune capăt încălcărilor.

Totodată, Kremlinul a negat că racheta în cauză – cunoscută sub numele de 9M729 – încalcă prevederile tratatului INF.

Maas a mai afirmat că INF este necesar dar insuficient, ţinând cont de noile tehnologii care au apărut de la semnarea iniţială a tratatului.

În plus, Maas a menţionat războiul cibernetic ca un exemplu al noilor astfel de tehnologii.

INF interzice dezvoltarea, deţinerea şi desfăşurarea de rachete balistice şi de croazieră cu lansare terestră, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 km. Aproape 2.700 de rachete au fost eliminate de fosta Uniune Sovietică şi SUA pe baza tratatului.

Rusia a avertizat că, în cazul în care SUA abandonează acordul şi desfăşoară astfel de rachete în Europa, Moscova va răspunde cu măsuri similare.

De asemenea, comentând nemulţumirea Washingtonului faţă de gazoductul Nord Stream 2 între Rusia şi Germania, Maas a precizat că problemele “legate de politica energetică europeană trebuie să fie decise în Europa, şi nu în SUA”, potrivit Deutsche Welle.

“A impune sancţiuni unilaterale împotriva Nord Stream 2 cu siguranţă nu este calea potrivită”, a adăugat oficialul german.

În privinţa Ucrainei, Lavrov a declarat că “nu există nicio îndoială” că incidentul din Strâmtoarea Kerci – în timpul căruia Rusia a capturat trei nave ucrainene şi echipajele acestora în 25 noiembrie 2018 – a fost orchestrat de Kiev pentru a amplifica tensiunile înaintea alegerilor prezidenţiale ucrainene din martie 2019, adăugând că Berlinul şi Parisul au cunoscut acest aspect.

Maas a cerut Rusiei să elibereze cei 24 de marinari ucraineni reţinuţi anul trecut.

După întâlnirea sa cu Lavrov, Maas a călătorit în Kiev pentru a purta discuţii cu omologul ucrainean Pavlo Klimkin. După ce a recunoscut dezamăgirea Germaniei faţă de lipsa progresului în relaţiile ruso-ucrainene, Maas a precizat: “Toate părţile trebuie să contribuie la calmarea conflictelor”.

În plus, Maas a accentuat faptul că Rusia “trebuie să asigure în permanenţă libertatea de trecere” prin Strâmtoarea Kerci şi să continue să livreze gaz prin Ucraina în ciuda construirii gazoductului Nord Stream 2 pe sub Marea Baltică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor