Moscova ajută Siria cu nave şi noi rachete
alte articole
În Siria, a venit timpul Rusiei. Recenta procesiune de lideri mondiali de la Kremlin – de la premierul israelian Netanyahu, la Secretarul de Stat al SUA Kerry, de la premierul britanic Cameron, la Ban Ki-moon al ONU - ilustrează noul rol al Moscovei mai bine decât orice altă analiză.\
Kremlinul, ce a evitat o nouă marginalizare, ca în cazul intervenţiei în Libia, se bucură pe de o parte târguind, iar pe de alta arătându-şi muşchii, informează sâmbătă ziarul "Wall Street Journal".
Moscova este pe cale să trimită rachete anti-aeriene "S 300". În plus, după cum a relatat, joi, ziarul „New York Times”, Rusia a livrat în Siria mai multe baterii de arme anti-navă "Yakhont", pe care ţara arabă le-a comandat în 2007. Washingtonul a încercat în zadar să descurajeze Kremlinul, ieri dând glas criticilor, dar Moscova nu este dispusă să renunţe la Assad. Într-adevăr, în această etapă are un interes clar în sprijinirea acestuia. Datorită sprijinului acordat de aliaţi - ruşi, iranieni, Hezbollah-ul libanez, şiiţii irakieni - armata lui Assad a fost capabilă să-şi recâştige iniţiativele pe mai multe fronturi.
Fluxul de arme în favoarea Siriei este urmat îndeaproape în Ierusalim. Israelul a efectuat deja trei raiduri pentru a distruge materiale sensibile adăpostite în arsenalele lui Assad. Iar în urmă cu trei zile, nu excludea alte raiduri pentru a preveni ca rachete sau alte echipamente considerate "strategice", să fie transferate de la Siria către Hezbollah. Din acest motiv, mulţi prezic o "vară fierbinte şi lungă" în Marea Mediterană.
De luni de zile, profitând de impasul unui război pe care nimeni nu ştie cum să-l câştige (în ciuda celor 3 miliarde de dolari plătite de către Qatar opoziţiei), Moscova se întăreşte în regiune. În ianuarie a efectuat exerciţii pe mare în Marea Mediterană şi Marea Neagră, cu două duzini de nave militare. În februarie, a trimis 4 nave în largul coastei siriene: azi, spune ziarul "Wall Street Journal", deţine 12 nave în largul bazei Tartus.
Deşi ministrul de externe Lavrov a repetat că Rusia nu va face "acorduri secrete cu privire la Siria, în schimbul unor concesii din Occident", Kremlinul pare să fie mai puţin rigid ca în trecut. Ca un "sine qua non" pentru a fi prezentă la deschiderea negocierilor de la "Geneva 2", Moscova stabileşte ca loc de întălnire Riad-ul, dar mai ales Teheranul, intrând în conflict cu Franţa (ostilă includerii Iranului).
Siria a devenit o gaură neagră care, după ce a înghiţit cel puţin 90.000 de victime, 1,5 milioane de refugiaţi, daune de 80 miliarde dolari, trage înăuntru ţările vecine şi nu numai. Turcia, care a avut un rol important alături de rebeli, în acest moment a încetinit ritmul, ştiind că fără sprijinul SUA, ar putea fi marele perdant al crizei siriene. Deci, se confruntă cu riscul de a pierde stabilitatea legendară, care în trecut a asigurat o creştere de 7,5%. Ankara "acceptă" Rusia, singura putere regională cu o economie şi o armată superioară (alternativa ar fi o zonă tampon la graniţa cu Turcia). De asemenea, reţine expertul Soner Cagaptay, o escaladare ar dizolva visele prezidenţiale ale lui Erdogan.
Apoi, există Israelul, care datorită prezenţei bateriilor de arme anti-navă "Yakhont", trebuie să facă primul efort serios pentru a rezista tentaţiei de a nu ataca.
Tentaţia este mare, aşa cum a fost bombardarea din aprilie prin care Israelul a evitat transferul de arme la Hezbollah. Există un filma făcut de Fox News, în care comandourile israeliene se întorc din Înălţimile Golan după o misiune în Siria. Dar într-un blitz în Ierusalim, Directorul de la CIA, Brennan, a insistat pentru respectarea liniei americane.