Amalgamul de grupări rebele în Siria
După mai mult de doi ani, conflictul din Siria a devenit mai complex, iar acum armata regimului se confruntă cu mai multe grupări, de la rebeli care cer democraţie până la islamişti radicali afiliaţi la Al-Qaeda. Cotidianul El Pais enumeră principalele grupări.
1. Armata Siriană Liberă (ASL)
Numeroşi ofiţeri ai armatei au dezertat după răspunsul regimului la manifestaţii, în iulie 2011 anunţând crearea Armatei Siriene Libere (ASL) pentru a proteja poporul sirian şi a înlătura regimul preşedintelui Bashar al Assad. Ideea armatei libere şi a Siriei democratice a atras mai mulţi soldaţi şi miliţieni voluntari. Multe din aceste noi miliţii nu aveau legătură cu liderii ASL, stabiliţi în Turcia. Cu timpul aceşti rebeli au început să primească finanţare, arme şi muniţie. În oraşe precum Alep, populaţia i-a acuzat de comiterea de jafuri. În prezent ASL este o etichetă care înglobează diferite brigăzi care apără culorile revoluţiei, dar există şi coaliţii islamiste care se suprapun acestor rebeli.
2. Frontul Islamic de Eliberare a Siriei (FSIL)
FSIL s-a format la jumătatea anului 2012 şi este cea mai mare coaliţie de grupări islamiste moderate. Trei dintre cele mai importante brigăzi de rebeli aparţin FSIL: Farouq în Homs, Suqur al-Sham în Idlib şi Al Tawheed în Alep. Cele trei fac sau au făcut parte din ASL. Potrivit experţilor, este vorba de grupări care s-au radicalizat de-a lungul conflictului sau care, condiţionate de sprijinul ţărilor din Golf, au adoptat un stil mai islamist, pentru a atrage membri şi fonduri.
3. Mişcarea Islamică Ahrar al-Sham
Această coaliţie, cunoscută anterior sub numele de Frontul Sirian Islamic, s-a consolidat în ultimele luni în jurul miliţiilor Ahrar al- Sham. Mai mică decât FSIL, Ahrar al-Sham este formată din diferite grupări islamiste care deja nu mai sunt moderate. Al- Sham a fost înfiinţată la Idlib, iar azi este prezentă în toată Siria rebelă. Este o grupare foarte bine organizată care, în zonele aflate sub controlul său, a înfiinţat departamente de propagandă şi şcoli coranice şi susţine populaţia cu ajutoare umanitare, fapt ce i-a atras popularitatea. Liderii săi dau asigurări că după eventuala cădere a regimului vor respecta voinţa poporului sirian. Dar precizează că poporul sirian vrea un regim islamist moderat.
4. Frontul al-Nusra
De la crearea sa în ianuarie 2012, această grupare a căpătat notorietate. Format din jihadişti veterani din Irak şi Afganistan, Frontul Al-Nusra este o miliţie islamistă radicală cu un lider care a jurat loialitate grupării Al-Qaeda în aprilie. În decembrie, SUA l-a etichetat drept grupare teroristă. Al-Nusra suscită admiraţie şi teamă în rândul populaţiei şi celorlalţi rebeli. Bine finanţat şi înarmat, graţie controlului asupra puţurilor petrolifere din estul Siriei şi presupusului ajutor al unor ţări precum Qatarul, este considerat cel mai eficient de pe front. A comis atentate sinucigaşe în unele oraşe. Frontul Al Nusra vrea un regim radical bazat pe sharia (legea islamică). Codul strict de comportament şi distribuirea ajutoarelor umanitare i-a atras susţineri.
5. Alte grupări islamiste
Există multe altele, de la moderate precum Frontul al-Wahda al-Tahrir al-Islamiya, din Raqqa, până la cele radicale precum Ghuraba Al Sham, din Alep.
6. Unităţile de Protecţie Populara kurde (YPG, în kurdă)
Nord-estul Siriei este majoritar kurd şi este controlat de unităţile YPG, o miliţie armată foarte bine organizată legată de PKK, considerată organizaţie teroristă. Vor o Sirie democratică cu un guvern autonom kurd.