ONU salută planul SUA şi al Rusiei privind Siria, scepticii văd în el posibilitatea de a câştiga timp(Foreign Policy)
alte articole
Conferinţa internaţională asupra crizei siriene propusă de ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi de secretarul de stat american John Kerry, este mai mult decât un referendum privind posibilitatea instalării păcii în Siria. Acesta este un test important, menit să arate dacă marile puteri sunt în continuare în stare să determine mersul evenimentelor în regiune, în contextul influenţei 'noii generaţii de jucători', notează Foreign Policy, preluată de Inopressa.ru.
Printre aceşti noi 'jucători' se numără combatanţii-jihadişti, care nu sunt loiali nici faţă de Moscova, nici faţă de Washington, regimul Bashar al-Assad care se agaţă cu disperare de putere şi mereu crescânda listă formată din duşmani şi aliaţi ai celor două ţări (Israel, Turcia, Arabia Saudită, Qatar, Iran), înclinate spre o soluţionare prin forţă a conflictului.
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, şi trimisul special al Ligii Arabe (LA) pentru Siria, Lakhdar Brahimi, care se tem că victoria rebelilor va readuce Siria în vârtejul violenţei sectante, au salutat iniţiativa lui Kerry şi Lavrov.
Cu toate acestea, unii diplomaţi şi analişti manifestă scepticism faţă de propunerea Rusiei şi SUA, deoarece cele 'două mari puteri din timpul războiului rece nu se mai bucură de vechea influenţă pentru a putea dirija totul'.
O serie de analişti văd în această conferinţă un mijloc de a câştiga timp. Din punctul lor de vedere, iniţiativa diplomatică a celor două ţări are drept scop nu găsirea unei soluţii politice reale, ci slăbirea presiunii internaţionale asupra SUA.
'Cred că această conferinţă îi va îndepărta pe saudiţi şi qatarioţi şi îi va dezamăgi pe britanici şi francezi, care militează ferm pentru o politică mai agresivă', îl citează publicaţia americană pe expertul Richard Gowan de la Centrul pentru cooperare internaţională din cadrul Universităţii din New York.
În opinia directorului centrului din Doha al Institutului Brookings, Salman Shaikh, SUA şi Rusia au o serie de divergenţe fundamentale, care pot împiedica acordul în special în ceea ce priveşte rolul lui Assad în timpul perioadei de tranziţie din Siria.
Rebelii sirieni refuză să poarte negocieri privind reglementarea politică, în situaţia în care aceasta nu prevede retragerea lui Assad. După cum a declarat John Kerry la 9 mai, în Iordania, 'Bashar al-Assad nu va participa la guvernul de tranziţie', însă deocamdată nu este clar dacă Rusia va fi de acord cu acest lucru.
'Există confuzie şi diferenţă de abordare faţă de organizarea respectivei conferinţe, (aspecte) care oglindesc vechile divergenţe privind modul de interpretare a acordului de anul trecut de la Geneva. Atât timp cât acest lucru nu va fi clarificat, Moscova şi Washingtonul nu vor putea să elaboreze o decizie politică viabilă', a declarat Shaikh, citat de Foreign Policy.