Moringa, alimentul costisitor care are mai multă vitamina C decât portocalele

Moringa oleifera este super-alimentul care costă 118 euro kilogramul.
Flori de                   Moringa oleifera
Flori de Moringa oleifera (bioaksxter.com)

În fiecare zi se descoperă proprietăţi în plante "noi" dar care, în realitate, există de secole. Strămoşii noştri au intuit proprietăţile lor, benefice pentru sănătate, iar acum ştiinţa le confirmă. Acesta este cazul plantei Moringa oleifera, o plantă aparţinând familiei Moringaceae, larg răspândită în cea mai mare parte a centurii tropicale şi ecuatoriale a planetei. Din genul Moringa, sunt cunoscute 13 specii, dar probabil există altele care nu au fost încă identificate.

Speciile cunoscute sunt: Moringa arborea, Moringa borsiana, Moringa concanencis, Moringa drouhardii, Moringa hildebrandtii, Moringa longituba, Moringa oleifera, Moringa ovalifolia, Moringa peregrina, Moringa pygmaea, Moringa rivae, Moringa ruspoliana, Moringa stenopelata.

Arborele Moringa oleifera este originar din India, dar s-a răspândit pe scară largă în multe alte zone ale globului, în restul Asiei, în Africa şi în America. Este un arbore care poate ajunge până la 10 metri, dispune de o coroană largă şi frunze mari, care la rândul lor sunt împărţite în frunze mici, cum ar fi feriga. Ei bine, acum această nouă plantă (deşi în realitate este foarte, foarte veche) a atras atenţia persoanelor interesate de calitatea propriei alimentaţii.

Livadă de Moringa oleifera
Livadă de Moringa oleifera (bioaksxter.com)

Fructele de Moringa oleifera
Fructele de Moringa oleifera (bioaksxter.com)

"Moringa are mai multă vitamină A decât morcovii, mai mult calciu decât laptele şi mai multă vitamina C decât portocalele"

Practic, întreaga plantă este comestibilă şi prezintă un interes nutriţional considerabil. Este foarte important de luat în considerare faptul că toată planta are un conţinut de proteine complet, adică părţile plantei conţin întreaga gamă de aminoacizi solicitaţi de nevoile proteice. Acest fapt este aproape unic printre plante: putem defini Moringa oleifera ca fiind singura plantă cunoscută astăzi cu astfel de caracteristici.

Aceste caracteristici fac ca Moringa oleifera să fie o plantă interesantă şi din punct de vedere umanitar, deoarece are un potenţial mare de combatere a foamei, a malnutriţiei şi a sărăciei.

Frunzele sale pot fi consumate în multe feluri. În mod tradiţional frunzele se mănâncă crude, fierte ca spanacul sau uscate, măcinate ca făina, astfel se pot păstra pentru perioade lungi de timp fără să îşi piardă proprietăţile nutritive.


Dunt-dalun chin-yei, supă de Moringa oleifera preparată în Birmania
Dunt-dalun chin-yei, supă de Moringa oleifera preparată în Birmania (Wikipedia.org)

Multivitamine pe bază de Moringa oleifera
Multivitamine pe bază de Moringa oleifera (captură web)

De asemenea, se pot consuma florile sale mici, albe şi parfumate, întotdeauna fierte. Din seminţe se extrage uleiul alimentar dar nu numai. Probabil cea mai surprinzătoare utilizare a acestei plante este aceea care îi este dată în mod tradiţional în zonele rurale din Sudan. Acolo produsul care rezultă din sfărâmarea seminţelor uscate este folosit pentru purificarea apei. Potrivit unui studiu recent, reuşesc să elimine până la 99% din impurităţile şi bacteriile prezente în apa contaminată.

Frunzele s-au dovedit a fi o sursă excelentă de nutriţie pentru multitudinea de micronutrienţi. Aşa cum explică cercetătorul Jed W. Fahey de la Johns Hopkins School of Medicine din Statele Unite într-un studiu, „există multe studii în lumea ştiinţifică referitoare la proprietăţile nutritive ale plantei Moringa oleifera. Gram per gram, frunzele de Moringa oleifera au mai multă vitamina A decât morcovii, mai mult calciu decât laptele, mai mult fier decât spanacul, mai multă vitamina C decât portocalele şi mai mult potasiu decât bananele”. Acesta este motivul pentru care, după cum arată experţii, „consumul de praf de Moringa oleifera este foarte util în situaţiile în care foametea este un risc”.

Şi cercetătorul nu greşeşte. De exemplu, conform bazei de date nutriţionale a Departamentului Agriculturii din Statele Unite, 100 de grame de frunze crude de Moringa oleifera conţin 252,1% din doza zilnică recomandată de vitamina A pentru un mascul adult.

Dar aportul său enorm de micronutrienţi nu este singura valoare a acestui copac. De-a lungul secolelor, a fost utilizat pe scară largă ca medicament. După cum explică într-un studiu cercetătorul Anwarul Hassan Gilani, împreună cu echipa sa de la Universitatea de Agricultură din Pakistan, în mod tradiţional au fost folosite părţi diferite ale acestui copac ca antipiretice, stimulent pentru paralitici, tonic circulator, laxativ sau controlor de glucoză în sânge. Într-un ton mai ştiinţific şi mai puţin istoric, cercetătorii definesc domeniile medicale în care această plantă ar putea juca un rol fundamental: ei evidenţiază potenţialul său antitumoral, hipotensiv şi efectele diuretice, dar totodată specifică şi faptul că „ar fi necesar să se analizeze separat fiecare parte a copacului şi compoziţia chimică a acestora”.

Toate aceste proprietăţi nutritive şi medicinale au făcut din Moringa oleifera un superaliment, iar industria profită din plin. O putem cumpăra sub formă de plantă medicinală, în magazinele alimentare şi pe internet, dar la preţuri extrem de ridicate. Conform sitului web alimente.elconfidencial.com, Moringa oleifera în pulbere costă 64,9 € kilogramul, multivitaminele pe bază de Moringa oleifera costă 56 € kilogramul, iar frunzele întregi pot ajunge până la 118 € kilogramul. Alimentaţia sănătoasă are un preţ.

Surse: Moringa oleifera: A Review of the Medical Evidence for Its Nutritional, Therapeutic, and Prophylactic Properties , Moringa oleifera: a food plant with multiple medicinal uses