S&P: Gaura în sistemul bancar chinez este de 1,7 trilioane USD
alte articole
Datoriile tot mai mari vor afecta negativ în acest an profilurile de credit ale principalelor 200 de companii ale Chinei, băncile chineze fiind nevoite să strângă un capital de aproximativ 1,7 trilioane de dolari pentru a acoperi o probabilă creştere a numărului de credite neperformante, a declarat marţi compania americană S&P Global în urma realizării unui sondaj.
Studiul prevede şanse mici de îmbunătăţire a situaţiei din China în 2017, în condiţiile agravării efectului de pârghie şi a unui exces de capacitate în aproape toate sectoarele.
Datoria a devenit una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă China în prezent, în condiţiile în care datoria ţării ajunge la 250% din PIB. Creşterea excesivă a creditelor neperformante semnalează un risc tot mai mare de declanşare a unei crize bancare în următorii trei ani, a avertizat recent Bank of Internaţional Settlements (BIS).
Aproximativ 70% dintre companiile chineze incluse în sondajul S&P sunt deţinute de stat şi au fost responsabile pentru 90% din datoria totală a respondenţilor la sondaj, sau 2,8 trilioane de dolari.
S&P a estimat că raportul creditelor neperformante la băncile chineze se afla deja la 5,6% la sfârşitul anului trecut. Într-un scenariu ce implică o creştere neabătută a creditului, raportul respectiv s-ar putea agrava şi ajunge la 11-17%.
Într-o astfel de situaţie, băncile vor avea nevoie de o recapitalizare de aproximativ 1,7 trilioane de dolari până în 2020, a estimat S&P. Chiar şi într-un scenariu optimist, băncile vor trebui să strângă cel puţin 500 miliarde de dolari.
S&P consideră că Beijingul ar trebui să continue să permită creşterea rapidă a creditului în următoarele 12-18 luni, înainte să încerce să preia controlul. Dar, în acelaşi timp, şi riscurile vor creşte într-o perioadă de 1 până la 2 ani.
Fondul Monetar Internaţional a avertizat China că este nesustenabilă creşterea creditului său, în condiţiile în care companiile stau pe o datorie de 18 trilioane de dolari, echivalentă cu aproximativ 169% din PIB.
Creditele neperformante ale băncilor chineze se află deja la aproape 2% - cel mai înalt nivel de la criza financiară globală izbucnită în 2008 - conform Comisiei Chineze pentru Reglementare Bancară.
Dar unii analişti consideră că acel raport ar putea creşte undeva între 15 şi 35%, în condiţiile în care multe bănci evită să recunoască creditele neperformante şi în condiţiile în care creditorii sunt tot mai presaţi din punct de vedere politic de către guvernele locale de a refinanţa creditele neperformante pentru a preveni închiderea locurilor de muncă şi intrărea în incapacitate de plată.