Monica Macovei la GDS. Reformiştii dezamăgiţi, inerţia PDL şi raportul MCV

Dezbateri la GDS cu tema:” Raportul de ţară”.
Dezbateri la GDS cu tema:” Raportul de ţară”. (Epoch Times România)

Cum opoziţia este tot mai amorţită în Parlament şi pare total neputincioasă în faţa maşinăriei de vot a USL, se încearcă învierea ei prin evenimente colaterale. Dezbateri la care participă aşa-numita aripă reformistă, intelectualii, cei care nu au suficientă influenţă în partid pentru a se impune în ciuda impopularităţii unor lideri precum Vasile Blaga sau Elena Udrea, şi societatea civilă care-i simpatizează.

Au fost nu mai puţin de trei astfel de evenimente într-o săptămână. Mai întâi, Dialogurile dreptei. Moderator Sever Voinescu, fost parlamentar şi vicepreşedinte, actualmente propus pentru excludere pentru că ar fi făcut campanie pentru o candidată PPDD. Invitat: MRU, omul simpatizat de tripleta reformistă Macovei-Preda-Voinescu, dar antipatizat de liderii vechi ai PDL. Dezbaterea s-a desfăşurat sub sigla ISP, think-tank-ul PDL, unde se regăsesc cam aceleaşi nume, ale aşa-numiţilor reformişti.

A urmat reuniunea de la GDS cu Monica Macovei în rol de invitat principal. În public intelectualii GDS, jurnaliştii 22 şi România Liberă, Teodor Baconschi, fostul ministru de externe rămas pe dinafară, Attila Korrodi (UDMR), dar şi şeful ANI, Horia Georgescu. Discuţia a plecat de la raportul Comisiei Europene în cadrul MCV care a criticat derapajele privind statul de drept comise de guvernul Ponta şi presiunile asupra justiţiei exercitate de media partizană.

Europarlamentarul Monica Macovei a subliniat că ”este al doilea raport MCV negativ după cel din vară, care critică Parlamentul şi guvernul”. Totuşi premierul Ponta nu a prezentat niciun plan de măsuri pentru a repara deficienţele constatate de raport. Mai mult, ”preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a făcut declaraţii halucinante, spunând că e cel mai bun raport pentru Parlamentul României”.

Referitor la derapajele presei, care s-a dezlănţuit în atacuri la adresa justiţiei, Macovei a precizat că Comisia Europeană n-a cerut o lege a presei, ci a cerut CNA să pună în balanţă două principii: libertatea de exprimare şi independenţa justiţiei. Totodată fostul ministru al Justiţiei a mai spus că ”reacţia total nediplomatică a preşedintelui Senatului Crin Antonescu, care a pus în discuţie legitimitatea Comisiei Europene, ne-a făcut de râs în Europa”.

Pe de altă parte, Macovei a subliniat că raportul MCV apreciază clar activitatea instituţiilor celor mai atacate de noua majoritate: ANI, DNA etc. Problema este că societatea românească n-a avut o reacţie de apărare a acestora. ”În Slovenia o Agenţie de tip ANI i-a găsit pe premier şi pe şeful opoziţiei cu averi pe care nu le puteau justifica iar puterea a încercat s-o desfiinţeze. Ca urmare mii de oameni au ieşit în stradă pentru a împiedica asta”, explică europarlamentarul.

România, izolată de facto în Europa

La rândul său, fostul ministru de externe Teodor Baconschi a precizat că Comisia Europeană a luat atitudine foarte promt în cazul atacurilor la adresa statului de drept de vara trecută din România pentru a evita ”un nou caz Viktor Orban”. În opinia sa, în prezent însă România a intrat într-o izolare diplomatică de facto pentru că ”nimeni nu ne-a mai călcat pragul în ultimul an, nici miniştrii de externe ai unor state europene, iar România este total decuplată de la dialogul politico-diplomatic normal”. Baconschi a mai criticat faptul că ”dacă facem democraţie prin outsourcing, prin recurs la Comisia Europeană şi la Parlamentul European, ne facem un calcul profund greşit. Nu trebuie să aşteptăm Comisia de la Veneţia”. În opinia sa, ”opoziţia politică e letargică, presa fiind singura opoziţie reală”. În concluzie, Baconschi consideră că ”România este la ora actuală o democraţie profund defectă pentru că USL provoacă derapaje enorme după care dă senzaţia că face o concesie sau că revenim de fapt pe şinele normalităţii”. Totuşi MCV-ul ar fi dăunător pentru diplomaţie.

Acum ar fi momentul ca reformiştii să părăsească partidul şi să creeze ceva nou. Să se alăture Forţei Civice a lui Ungureanu, care i-ar primi cu braţele deschise, sau Noii Republici a lui Neamţu. Sau în cel mai bun caz să unească cele trei grupuri şi să formeze un partid nou credibil. Altfel nu vor fi decât o aripă marginală a unui PDL tot mai inert şi tot mai nereformabil.

Premianţii MCV şi derapajele presei

În schimb, Horia Georgescu, şeful ANI, a apreciat că ”Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost cel mai bun instrument pentru funcţionarea statului şi este un câştig enorm că instituţiile s-au arătat mai puternice decât politicienii”. El a mai spus că nu poate să învinovăţească toată clasa politică şi toată presa pentru atacurile asupra ANI şi a justiţiei în general, ce vizau decredibilizarea şi subminarea activităţii acestora. ”Raportul face referire la un singur trust de presă. Chem pe toată lumea despre care acest trust a spus neadevăruri să aleagă calea instanţei pentru că doar aşa se poate rezolva linşajul mediatic. Deja sunt pe cale de a câştiga un proces cu un jurnalist de la Antena 3”, a explicat Georgescu. Sesizările la CNA în schimb n-au prea avut succes. ”Există 232 de sesizări pe masa CNA care vizează Trustul Intact şi singurele 13 pentru care s-au primit amenzi au vizat emisiuni de tip tabloid, nu politice”, a mai spus şeful ANI. În opinia sa, atacurile împotriva sa şi a altor oameni din instituţii precum Daniel Morar, care au vizat viaţa privată, nu activitatea publică, ”au depăşit toate limitele libertăţii de exprimare şi sunt foarte grave pentru că ele urmăresc scopuri politice: să descurajeze dosarele pe care le instrumenta ANI şi să transmită un semnal tuturor inspectorilor de integritate că aşa o pot păţi şi ei dacă nu se potolesc”. Totuşi el este mulţumit că activitatea ANI a fost apreciată peste hotare şi ”ni se cere expertiză pentru implementarea unei astfel de agenţii şi în alte ţări”.

Mihail Neamţu, liderul Partidului Noua Republică, prezent şi el la eveniment, a ridicat problema dacă scoaterea calomniei din Codul Penal nu a fost o greşeală din perspectiva linşajului mediatic operat în voie de Antenele lui Voiculescu. ”Presa nu se autoreglementează şi cred că derapajele ei trebuie combătute printr-o lege care să apere de calomnie”, a spus Neamţu. Monica Macovei i-a răspuns însă că este preferabil ca jurnaliştii să plătească civil pentru calomnie prin plata unor sume mari de bani, decât să fie privaţi de libertate pentru ce scriu, de către o putere care deja s-a dovedit abuzivă.

Per ansamblu, reformiştii şi prietenii lor au subliniat încă odată abuzurile USL, care beneficiază de o majoritate atât de confortabilă încât îşi poate permite să ignore orice: inclusiv cerinţa raportului MCV ca în procesul de revizuire a Constituţiei să existe un consens cât mai larg, adică să fie implicată şi opoziţia. La fel de corectă este şi observaţia că opoziţia este amorţită, dar asta nu-i ajută cu nimic pe reformişti. Monica Macovei are dreptate când spune că nici Udrea şi nici Blaga nu pot reforma PDL. Aici este problema. Macovei, Voinescu, Preda, Neamţu&co nu mai trebuie să se autoamăgească. Nu sunt doriţi în PDL şi nu vor fi lăsaţi să conducă şi să reformeze niciodată cu adevărat partidul. Chiar dacă va risca să devină un partid de buzunar sau chiar să dispară, PDL va miza pe şi va fi condus tot de Blaga, Udrea, Falcă, Cezar Preda şi alţii care au influenţă în filiale.

Acum ar fi momentul ca reformiştii să părăsească partidul şi să creeze ceva nou. Să se alăture Forţei Civice a lui Ungureanu, care i-ar primi cu braţele deschise, sau Noii Republici a lui Neamţu. Sau în cel mai bun caz să unească cele trei grupuri şi să formeze un partid nou credibil. Altfel nu vor fi decât o aripă marginală a unui PDL tot mai inert şi tot mai nereformabil. Mai există şi varianta fiecare pe cont propriu: Monica Macovei, unul dintre cei mai activi europarlamentari, ar putea fi propusă cândva comisar european pentru Justiţie!? Deocamdată însă reformiştii se mulţumesc să denunţe abuzurile USL şi aşteaptă probabil să treacă alegerile europarlamentare pentru a fi siguri că se regăsesc pe lista PDL. Cât despre raportul MCV, nu se va întâmpla nimic - nu vor exista consecinţe dacă niciuna dintre recomandări nu va fi însuşită de guvernul Ponta. Din păcate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii